Skip to content
dineu cu prosti

Doar un spectator dintre miile de participanți la evenimentele culturale pilot s-a infectat cu Covid-19 – „Acțiunile culturale nu sunt o sursă pentru focarele de infecție”

Evenimentele culturale nu reprezintă un risc de transmitere a virusului Sars Cov 2, concluzionează raportul Ministerului Culturii despre cele patru evenimente pilot organizate în luna mai. O singură persoană, dintre cei peste 1.300 de participanți, s-a infectat. Urmare a acestui rezultat, activitatea sectorului cultural nu ar mai trebui suspendată pe perioada stării de alertă, consideră Ministerul Culturii.

„Evenimentele pilot au avut rolul de a confirma că acțiunile culturale nu reprezintă o sursă pentru focarele de infecție, că publicul participant este unul responsabil, că sectorul cultural creativ își poate continua munca și că statul poate oferi predictibilitate pentru acest domeniu.”, se arată în raportul citat de Ministerul Culturii într-un comunicat de presă.

Constatarea vine după ce peste 1.300 de persoane au participat la patru evenimente culturale, trei în interior și unul în exterior, pe parcursul lunii mai, în cadrul unui proiect pilot a cărui scop a fost să verifice dacă activitățile culturale reprezintă sau nu un risc de infectare cu Sars Cov 2.

Ministerul Culturii precizează că în privința singurei persoane participante infectate există suspiciuni cu privire la faptul că aceasta ar fi contractat virusul ca urmare a prezenței la evenimentul cultural de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

„Conform World Health Organization, simptomatologia specifică virusului SARS-CoV-2 apare, de regulă, după cinci – șase zile de la infectarea cu acesta. Astfel, ținând cont de faptul că între spectacolul de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și rezultatul testului au trecut opt zile, și că o singură persoană a fost confirmată pozitiv din peste 1.300 de participanți (rezultând un procent de aproximativ 0,07%), concluzia evidentă este că acest caz unic nu este statistic relevant sau reprezentativ pentru evenimentele pilot în ansamblu și că este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului.”, se arată în raportul Ministerului Culturii.

Evenimentele la interior au avut loc în data de 14 mai 2021, la Opera Națională București, și în data de 15 mai la Teatrul Național București și la Opera Națională Română Cluj-Napoca. Cel derulat la exterior la Opera din capitală a avut loc sâmbătă, 22 mai.

La aceste evenimente au putut participa persoanele vaccinate, cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, cele care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Purtarea măștii a fost obligatorie, iar limita de ocupare a spațiului a fost de 70%.

Pentru a evita și mai mult contactul fizic, biletele au putut fi cumpărate doar online, iar accesul la evenimente a fost condiționat de prezentarea unei cărți de identitate sau a unui document medical.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *