foto: captură France TV
Cel mai așteptat eveniment cinematografic din lume, aflat la cea de-a 77-a ediție, a început în această seară cu ceremonia oficială de deschidere și cu filmul Le Deuxième Acte (The Second Act), regizat de Quentin Dupieux. Festivalul de Film de la Cannes a celebrat întreaga cariera a actriței americane Meryl Streep, care a primit Palme d’Or d’Honneur.
Actrița franceză Juliette Binoche, câștigătoare a unui Premiu Oscar, a susținut un amplu laudatio emoționant despre cariera lui Meryl Streep, care a întors la rândul său aprecierile către partenera de scenă.
Meryl Streep a revenit la Cannes după 35 de ani.
“Acest premiu cuprinde o întreaga lume a cinematografiei și sunt atât de onorată să îl primesc! (…) Acum 35 de ani, când am fost aici, eram deja mamă a trei copii, aveam aproape 40 de ani și credeam că sunt aproape de sfârșitul carierei mele. În acele vremuri, era o viziune realistă asupra vieții unei actrițe, mamă a trei copii. Singurul motiv pentru care încă mă aflu aici sunt artiștii foarte talentați cu care am lucrat, printre care și doamna președinte (n.r. Greta Gerwig, președintele juriului de la Cannes anul acesta), și voi, cinefilii, care nu v-ați săturat de fața mea. Mama mea, care avea mereu dreptate, spunea: Meryl, o să vezi, totul trece atât de repede! atât de repede…”, a declarat laureata Palme d’Or pe scenă.
Festivalul de anul acesta cuprinde în program numeroase filme ale unor cineaști de prestigiu mondial, precum Megalopolis, regizat de Francis Ford Coppola sau Kinds of Kindness, regizat de Yorgos Lanthimos sau Parthenope, regizat de Paolo Sorrentino. Alături de aceștia, în competiția oficială se află și regizorul român Emanuel Pârvu, cu filmul Trei kilometri până la capătul lumii. Citiți AICI un interviu acordat de Pârvu pentru Cultura la dubă înainte de plecarea la Cannes.
AICI puteți vedea care sunt și celelalte prezențe românești la festival. Regizoarea Ioana Mischie este și ea în competiția oficială imersivă, prima de acest gen de la Cannes.
Pe lângă entuziasmul cinefililor privind filmele din selecția oficială, presa internațională vorbește și despre o posibilă publicare a unei liste de abuzatori din industria de film franceză, în ceea ce este de câteva săptămâni încoace varianta franceză a fenomenului #MeToo. Inclusiv actrița Juliette Binoche a vorbit despre experiențele abuzive la care a fost supusă.
De asemenea, este așteptată o posibilă grevă a lucrătorilor francezi din domeniu, nemulțumiți de măsurile fiscale care îi privesc.
Organizatorii festivalului au încercat să prevină eventualele scandaluri pe tema #MeToo și au creat inclusiv o linie telefonică la care victimele pot discuta cu psihologi.
Festivalul de Film de la Cannes are loc între 14-25 mai 2024.
***
Dacă vrei să susții Cultura la dubă și jurnalismul cultural independent, poți redirecționa cei 3.5% din impozitul pe venit AICI.
Cultura la dubă nu accesează fonduri publice și nu acceptă nicio formă de asociere cu jocuri de noroc sau partide politice.