Skip to content

Paul Neagu și Ana Lupaș, artiștii români aflați în centrul atenției la Tate Modern, Londra

Tate Modern, cea mai mare galerie de artă contemporană din Marea Britanie și una dintre cele mai importante din lume, expune lucrările artiștilor români Paul Neagu și Ana Lupaș, ambii fiind extrem de apreciați în Anglia, unde au locuit și au creat.

Paul Neagu (1938, București – 2004, Londra) este considerat a fi unul dintre cei mai importanți artiști contemporani pe care România i-a dat lumii. Din 1970, el a locuit și s-a dezvoltat ca artist la Londra, acolo unde a și înființat grupul Generative Art, din care au făcut parte mai mulți artiști ai anilor 70.

Paul Neagu, Portret
sursa: Ivan Gallery
Paul Neagu, Portret
sursa: Ivan Gallery

Arta sa a luat deseori forma unor perfomance-uri, spectacole susținute în fața publicului interesat de arta contemporană.

De altfel, expoziția centrală de la Tate Modern, care reunește și lucrările sale, se numește Performer and Participant.

Ceramic Skull,1973, Paul Neagu
sursa: Tate Modern

În același proiect au fost incluse și lucrările Anei Lupaș, artista din Cluj, în vârstă de 79 de ani, sub numele „The Solemn Process”. Arta sa a început să se contureze începând cu anul 1964, în satele transilvănene.

Impresionata de tehnicile tradiționale de lucru ale țăranilor, Ana Lupaș și-a definit rolul ca un liant între ancestral și viitor. A fost preocupată de conservarea obiectelor create la sat, iar în anii 2000 a găsit o soluție prin îmbrăcarea lor în metal.

Astfel de obiecte precum și mai multe fotografii care arata viața de zi cu zi a țăranilor din Transilvania, sunt expuse acum la Londra.

Lucrările Anei Lupaș expuse la Tate

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *