Ediția de anul acesta a Festivalului George Enescu a fost deschisă, pentru prima dată în istorie, de cea mai importantă orchestră din lume, Berliner Philharmoniker, dirijată de Kirill Petrenko.
A fost, astfel, încă de la început, un semn că standardele vor fi la cel mai înalt nivel.
Au venit la București cei mai importanți artiști și marile orchestre ale lumii. Din păcate, chiar dacă organizarea a fost ireproșabilă, la un singur capitol, dar esențial, România rămâne mult în urma țărilor civilizate. Țara noastră nu are nici până azi o sală specială pentru asemenea concerte de anvergură, chiar daca fiecare ministru care a trecut pe la Cultură a promis construirea unei săli pentru Festivalul George Enescu.
Din pasiune pentru muzică, spectatorii au trecut cu vederea și de această dată felul în care se aude prăfuita Sală a Palatului.
Astfel, peste 120.000 de oameni au luat parte la concertele organizate în principalele locații, dintre care 84 de concerte au avut loc la București și peste 30 în alte orașe ale țării.
În plus, aproximativ 100.000 de oameni au participat la evenimentele conexe festivalului: tururi pietonale, expoziții sau micro-concerte în spații neconvenționale.
În total, 2500 de artiști internaționali au cântat în țara noastră, la care se adaugă 1000 de artiști români.
Alte cifre ale Festivalului George Enescu 2019:
- 35 de lucrări ale lui George Enescu interpretate
- 260 de tone de echipamente
- 8500 de nopți de cazare
- 4000 de zboruri internaționale
Următoarea ediție a Festivalului Enescu va avea loc în anul 2021.
Până atunci, între 29 august și 20 septembrie 2020, va fi organizat Concursul Internațional George Enescu, la vioară, violoncel, pian și compoziție.