About

Cultura la dubă” s-a născut din dorința de a scoate cultura din dubă.

Se întâmpla în urmă cu 7 ani, în ianuarie 2012, la protestele din Piața Universității din București când doi tineri erau reținuți de Jandarmeria Română pentru că îndrăzniseră să filmeze abuzurile jandarmilor.

Dialogul dintre cei care ar trebui să ne asigure protecția și cei care filmau a fost surprins pe cameră și a devenit celebru.

” – Voi de unde sunteți?

– Suntem de la tustiai.ro, un site de cultură, am stat să filmăm.

– Sunteți site de cultură? Luați site-ul de cultură și bagați-l în dubă!

– Ce am făcut?

– Luați site-ul de cultură și să meargă în dubă, să le acordăm îngrijiri medicale.”

De atunci, îndemnul de a baga site-ul de cultură la dubă a devenit un simbol al tratamentului de care cultura are parte în România.

Sunt 30 de ani de când este cel mai slab finanțat domeniu în această țară, iar mulți dintre banii alocați de autorități centrale sau locale sunt risipiți pe manifestații menite să mențină nivelul cultural al românilor la pământ: zile ale orașului, mici și bere, stegulețe, simpozioane.

În tot acest timp, numeroase cinematografe, teatre, muzee, centre culturale au fost închise, iar multe dintre cele care mai funcționează sunt găzduite de clădiri cu risc seismic sau spații insalubre.

Din fericire, pasiunea, talentul și munca artiștilor, finanțarile private, precum și implicarea ONG-urilor, au pompat arta și evenimente de calitate în cultura noastră muribundă. Ne mândrim cu cineaștii români, cu scriitorii, artiștii plastici, muzicienii apreciați în întreaga lume sau cu marile festivaluri de teatru, muzică și film.

Pentru ca ei să supraviețuiască este nevoie și de implicarea noastră.

Aici veți găsi știri, interviuri, reportaje, editoriale despre cultură, educație, sport sau orice subiect care merită atenția noastră, fie că vorbim despre modele de urmat, fie despre exemple de  „așa nu”. Toate scrise cu un singur scop: să vorbim despre lucrurile bune și să încercăm să le reparăm pe cele rele.

„Cultura la dubă” este un proiect independent, inițiat de Alexandra Tănăsescu, jurnalist cu o experiență de 12 ani la PRO TV, în cultură, educație și sport.

„Cultura la dubă” nu este un blog personal, ci își propune să devină o mișcare culturală.

Din echipă mai fac parte: Sorin Tănase, regizor de film, Bogdan Iordache, fotograf, Adi Bulboacă, fotograf și Andrei Băicuș, web developer.

Iar ușa dubei noastre este deschisă oricărei persoane care împărtașeste aceleași valori.

#culturaladuba #scoatemculturadinduba