Skip to content

Freelancerii vor primi ajutor de la stat pe perioada crizei Coronavirus

Guvernul a anunțat azi că va acorda sprijin financiar artiștilor independenți și tuturor persoanelor care până acum funcționau ca PFA sau cu contracte de drepturi de autori, ori sub alte forme independente.

Este vorba despre un venit de 75% din salariul mediu pe economie, în baza unei declarații pe proprie răspundere, cu o cerere la AJOFM, plata făcându-se în termen de 15 zile. Cererile vor putea fi depuse online.

Printre cei care pot încasa acești bani se numără: coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artiști vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, cascadori, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, cântăreți, compozitori, instrumentiști, ingineri de sunet, tehnicieni, artiști de circ, magicieni, iluzioniști, fashion designeri, restauratori, etc.

Decizia vine ca urmare a unui memoriu depus de senatorul USR Vlad Alexandrescu, dar și a unei petiții semnate în mediul online de peste 13.000 de persoane.


Vlad Alexandrescu: ”Nimeni nu trebuie să fie exclus sau uitat. Pentru că prin declararea pandemiei cu Covid 19 la nivel mondial și prin declararea stării de urgență pe teritoriul țării, unor categorii de cetățeni li s-a interzis posibilitatea de a-și exercita activitatea de pe urma căreia iși puteau in mod normal asigura existența. În temeiul articolului 22 alineatul 1 din Constituția României, al articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și al articolelor 1 și 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, Guvernul României a înțeles obligația de a asigura cetățenilor țării dreptul la viață.”


La începutul săptămânii, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost Mnistru al Culturii, a adresat un memoriu la Ministerul Culturii, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cerându-le să ia măsuri de urgență pentru a-i susține pe cei peste 10.000 de artiști independenți care și-au văzut dispărând toate sursele de venit. Aproximativ 10% din ei sunt la limita sărăciei cronice, fără bani de mâncare mâine, cu zero economii.

sursa: senat.ro


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *