Skip to content

UNATC reacționează la fenomenul abuzurilor din cadrul universității: “Fiecare confesiune care are în centru un abuz trebuie luată în considerare.”

foto: Sorin Tănase/ Cultura la dubă

UNATC a transmis azi primul comunicat de presă referitor la fenomenul abuzurilor din cadrul universității, despre care Cultura la dubă a publicat primele materiale încă de anul trecut.

Actrițele Alina Șerban, Roxana Lupu și Katia Pascariu au fost primele care au vorbit despre această temă în interviurile acordate pentru Cultura la dubă. Recent, și Ioana Bugarin a făcut pentru Cultura la dubă niște mărturisiri despre o experiență “traumatizantă” trăită la UNATC.

Iar rectorul UNATC, Liviu Lucaci, a răspuns întrebărilor noastre într-un interviu amplu pe care îl puteți citi AICI.

Reacția UNATC vine la o zi după ce și Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj a transmis un comunicat asemănător.

“În ultima perioadă, au apărut în presă mărturii ale unor absolvente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, privind diferite tipuri de hărțuire și abuz, cu care s-au confruntat în mediul universitar.

UNATC „I.L.Caragiale” București este împotriva oricăror forme de hărțuire, pe care le consideră inadecvate în raport cu un climat educațional bazat pe respect reciproc, încredere și formare non-discriminatorie.

Comunitatea academică UNATC crede că fiecare confesiune care are în centru un abuz trebuie respectată și luată în considerare, în așa fel încât universitatea să nu mai fie spațiul unor experiențe care produc traume.

Începând din luna martie 2022, UNATC lucrează la „Planul Egalității de Gen”, document care își propune să implementeze acțiuni concrete, în sprijinul transformării universității într-un spațiu al dezbaterii problematicilor de gen, al analizei unor comportamente centrate pe abuz de putere și al informării adecvate cu privire la situații de hărțuire.

În acest moment, UNATC oferă asistența psihologică gratuită tuturor celor care au nevoie de un cadru sigur de intervenție.

În lunile iulie și august, în cadrul taberelor de vară organizate de către UNATC, vor avea loc întâlniri cu specialiste și reprezentante ale unor ONG-uri axate pe violență și discriminare de gen, care vor aborda teme legate de abuz și hărțuire, urmând ca, pe tot parcursul anului universitar 2022-2023, să fie organizate sesiuni de informare și discuții pe temele menționate anterior.”, a transmis UNATC.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *