Skip to content

Actorii Șerban Pavlu și Nicoleta Lefter vor susține un performance inedit în Ferestroika, apartamentul comunismului din cartierul Militari

Spectacolul ’88 /’89, creat de regizoarea Iulia Rugină și de Oana Răsuceanu promite o experiență complexă: senzorială, olfactivă, regulile convenției teatrale fiind șterse.

Spectatorii vor fi martorii tăcuți ai evoluției nopții de Revelion a unui cuplu, fiind transpuși în atmosfera specifică pregătirilor unei astfel de petreceri din anii ’80 într-un apartament bucureștean, de la detalii culinare până la selecția de melodii și programul Televiziunii Române – un tipic al divertismentului din era ceaușistă.

Protagoniști vor fi actorii Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu. Alegerea nopții de Revelion pentru desfășurarea și construcția situației nu e întâmplătoare. Și cu atât mai puțin întâmplătoare este și alegerea trecerii către anul 1989. Anul cheie din istoria recentă a României. Anul schimbării pe toate planurile – individual, social, politic, economic.

“ ’88 / ’89 e un performance în zona teatrului imersiv. Cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu mi-am dorit de mult timp să lucrez și mă bucur că s-a întâmplat în sfârșit.

Locul în care se întâmplă spectacolul e foarte special, apartamentul Ferestroika. Chiar e o călătorie în timp, senzorială și foarte ciudată. Cred că e un sentiment special să intri ca spectator într-un apartament din Militari și să te trezești în 1988.

Ți-ai făcut probabil rezervare online, ai venit cu uber-ul și în timpul ăsta ai ascultat muzică de pe Spotify, ți-ai verificat Facebook-ul de pe telefon și ai postat ceva pe Instagram. Și brusc intri într-o lume în care niște oameni, Clara și Alexandru își trăiesc noaptea de revelion, cu muzică de pe benzi de magnetofon, telefon fix împărțit cu ”cuplajul” și program de revelion la televizorul cu tub alb negru.

Iar tu ești acolo, pe scaune, la 30 de cm de ei. E diferit de tot ce am făcut și văzut până acum. Și e despre o perioadă pe care dacă ai trăit-o nu ai cum s-o uiți, iar dacă nu, eu cred că trebuie neapărat să știi de ea.”

regizoarea Iulia Rugină pentru culturaladuba.ro

Ferestroika este un proiect independent, creat de o cuplu de bucureșteni, care au transformat apartamentul bunicilor într-un muzeu al vieții de familie, în timpul comunismului.

Multe piese de mobilier, precum și bibelouri, păpuși sau vesela de bucătărie, sunt păstrate din familie, iar spațiul a fost completat cu alte obiecte specifice vremii.

Mai mult, experiența senzorială e intensă – în apartament este tot timpul frig, ca să amintească de zilele grele din comunism, apa este rece, iar la baie te speli pe mâini cu săpun Cheia.

Pentru calitatea experienței, numărul maxim de spectatori la fiecare reprezențatie este de 6.
Intrarea este liberă. Accesul se face exclusiv pe bază de rezervare în avans (în limita locurilor disponibile) pe adresa [email protected].

’88/’89 este un proiect cultural realizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Actorii Șerban Pavlu și Nicoleta Lefter vor susține un performance inedit în Ferestroika, apartamentul comunismului din cartierul Militari”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *