Skip to content

Simbolul demolărilor ilegale care au modificat definitiv țesutul istoric al Bucureștiului. Casa Visarion 8, distrusă pas cu pas, este acum o amintire. Primele imagini cu noul bloc de 4 etaje

Povestea casei de pe coțul Străzii Visarion cu Bulevardul Lascăr Catargiu reprezintă un deceniu de abuzuri, cu nepăsarea sau chiar complicitatea autorităților, în fața cărora am fost cu toții simpli martori.

Totodată, acest caz arată diferența uriașă între o Românie cândva glorioasă și o țară sufocată acum de corupție, sub umbra parcă veșnică a comunismului.

Istoria casei de pe Strada Visarion nr. 8 începe în 1905, când celebrul architect Ioan D. Berindei, același care a desenat și planurile Palatului Cantacuzino, de pe Calea Victoriei, trasează planurile locuinței care avea să dăinuiască până în blestematul an românesc 2019.

Clădirea respecta întocmai rafinamentul stilul eclectic francez specific bulevardului Lascăr Catargiu (pe atunci Bulevardul Colței), astfel încât se integra perfect în ansamblul urbanistic al vremii.

Comuniștii au confiscat-o în 1950 și abia în 1994 ea a revenit moștenitorilor de drept.

Până în 2007, deși lasată în paragină, casa era încă întreagă. A fost obiectul mai multor procese de vânzare – cumpărare pentru că niciun proprietar nu a reușit să obțină autorizație de demolare și de construire apoi a unui bloc, imobilul aflându-se în zona protejată nr. 94.

 Și cum miza rechinilor imobiliari era terenul ultracentral, nicidecum bijuteria arhitecturală, a început astfel un proces îndelungat de distrugere a ei, bucată cu bucată.

Casa de pe Visarion nr. 8 văzută de pe Bulevardul Lascăr Catargiu în anul 1998
sursa foto: Hotnews

Mai întâi, s-a apelat la metoda “incendiului accidental”. Prin acest artificiu, a dispărut complet acoperișul casei iar de aici demolarea treptată, cu ajutorul oamenilor străzii care au pus stăpânire pe spațiu, a devenit o chestiune de câțiva ani.

În ultimii 5 ani, rămăsese ca un simbol al rezistenței doar peretele stradal al imobilului, pe care mai toți oamenii pasionați de patrimoniul capitalei, au apucat să îl fotografieze.

Din 2018 spre 2019, peretele a început să se micșoreze din ce în ce mai mult.

Până nu a mai rămas nimic.

Toate astea s-au întâmplat la doi pași de Secția 1 de Poliție, aflată pe Bulevardul Catargiu, fără ca autoritățile să oprească demolarea abuzivă.

Proprietarul s-a folosit de pretextul că rămășițele deveniseră un pericol public, astfel că distrugerea completă a fost justificată în ochii autorităților.

Din păcate, dispariția ei arată și lipsa unei societăți civile implicate, a unor ONG-uri care să lupte concret și practic pentru salvarea patrimoniului, să cunoască foarte bine legislația și să intervină atunci când legile sunt încălcate. Dacă macar sutele de oameni care participă în fiecare săptămână la tururi pietonale prin centrul Bucureștiului s-ar fi unit într-o acțiune, poate că ea ar fi supraviețuit.

Iar casa Visarion 8 este doar un exemplu. Multe alte clădiri, fie că sunt clasate ca monumente istorice, fie că se află în zone protejate, sunt abandonate și distruse bucată cu bucată, fără ca cineva să reacționeze până nu este prea târziu, ca în acest caz.

Revenind la filmul distrugerii casei Visarion 8, Primăria Capitalei susține că la documentația necesară pentru eliberarea unei autorizații de construcție nu a fost nevoie de o autorizație de demolare fiindcă s-a constatat că pe terenul respectiv nu mai rămăsese nimic din construcția inițială.

Doar că aceeași Primărie a Municipiului București, condusă de Gabriela Firea, a făcut această verificare la fața locului în data de 16 iulie 2019, după ce deja dăduse autorizația de construcție/desființare nr. 281/1703514 în data de 31 mai 2019.

Redăm aici poziția oficială a PMB:

“În urmă controlului efectuat în data de 16.07.2019 de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Str. Visarion nr. 8, sector 1, s-a constatat că se intervenea la elementele rămase de la construcția ce fusese cândva pe teren, lucrări ce fuseseră recomandate de un expert tehnic atestat MDRL prin Notă tehnică întocmită în dată de 10.07.2019, pentru stoparea pericolului iminent de prăbușire. În cadrul misiunii de control, proprietarul a prezentat adresa nr. 2006/01.08.2018 a Direcției pentru Cultură a Municipiului București în care se comunică faptul că s-a analizat documentația depusă pentru “desființarea clădirilor existente pe teren aflate în stare avansată de degradare în vederea eliberării amplasamentului” și “a decis respingerea/completarea documentației, întrucât cererea este fără obiect, conform Extras de carte Funciară 42081/14.5.2018 construcția nu mai există pe teren și conform vizitei Direcției pentru Cultură a Municipiului București, construcția nu mai există pe teren conform fișelor de vot ale membrilor Comisiei.”

Mai mult, la vremea acelui control din iulie 2019, Primăria Capitalei desfășura pe Strada Visarion propriile lucrări de construcție a Rețelei Metropolitane de Fibră Optică Net City, panoul de construcție fiind afișat chiar pe gardul fostei case Visarion 8.

iulie 2019
foto: Cultura la dubă

Conform actualei autorizații de construcție, în baza căreia urmează să fie ridicat un bloc de 4 etaje, cu parter si doua subsoluri, beneficiar este Badiu Claudiu-Roberto, un om de afaceri care deține una dintre cele mai profitabile afaceri cu vin din județul Vrancea, controlat de baronul PSD Marian Oprișan.

Noul proiect de pe Visarion 8
foto: Cultura la dubă
Noul proiect de pe Visarion 8
foto: Cultura la dubă

Consilierul USR în Consiliul General al Municipiului București, Roxana Wring, spune ca va constesta autorizația de construire, însă, indiferent de rezultat, un lucru e cert: timp de mai bine de 12 ani nimeni nu a oprit distrugerea acestei case și nicio autoritate nu a obligat proprietarul să o pună în siguranță, așa cum prevede legea în cazul imobilelor aflate în zone protejate.

Sursa foto: Hotnews

Este o vină comună pe care continuăm să o purtăm pe umeri cu fiecare pas pe care îl facem într-un oraș mutilat zilnic, sub ochii noștri.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Simbolul demolărilor ilegale care au modificat definitiv țesutul istoric al Bucureștiului. Casa Visarion 8, distrusă pas cu pas, este acum o amintire. Primele imagini cu noul bloc de 4 etaje”

  1. Sa comentam ca…ilegalitățile din toate ramurile care compun un stat de drept sunt pline de ilegalitați la cele mai înalte cote și ca nimeni nu are control asupra celor care le încalcă? 🤮

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *