O cultură neînțeleasă și o schemă de neajutorare

foto: facebook Bogdan Gheorghiu

S-au împlinit 6 luni de când guvernul Orban, prin vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunța că a găsit soluția pentru sprijinirea sectorului cultural – o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro.

Anunțul era făcut în grabă, chiar înainte de alegerile parlamentare, iar operatorii culturali și artiștii erau presați să se înscrie de urgență, în doar 7 zile, într-un registru cultural, pentru a putea beneficia ulterior de sprijinul financiar.

Azi, surse din cadrul guvernului ne-au dezvăluit că va mai dura mult timp până când vor fi găsite surse de finanțare pentru sectorul cultural, fiind posibil ca cel puțin o parte dintre măsuri să fie implementate abia la anul, în 2022.

Schemele de ajutor nu au fost cuprinse în bugetul de stat, iar PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) prevede un sprijin pentru redresarea industriilor creative și un buget inițial de negociere în valoare de 77 de milioane de euro, însă banii ar putea fi accesați tocmai la începutul anului viitor.

În cea mai realistă estimare, schemele pentru operatorii culturali ar putea fi cuprinse abia la rectificarea bugetară din vară, însă chiar și din acel moment, ar mai fi nevoie de câteva luni pentru implementare.

Până acum, au existat numeroase dezbateri și modificări ale măsurilor de sprijin pentru cultura independentă, între membri ai guvernului și reprezentanți ai domeniului cultural, însă, în realitate, ele nu au avut în niciun moment un buget alocat, care să poată fi accesat de urgență, așa cum o cerea și contextul crizei.

Promisiunea făcută pe 18 noiembrie 2020/ foto: facebook Ministerul Culturii

Un lucru asemănător s-a întâmplat și cu schema de ajutor privind producții cinematografice străine, realizate pe teritoriul României, lansată de guvernul Dăncilă. Conform acelei măsuri, guvernul României ar fi trebuit să le ramburseze producătorilor străini 35% din bani sau 45%, dacă în respectiva producție România era promovată explicit prin conținut.

Bazându-se pe acea promisiune, 21 de producători străini au ales să filmeze proiecte cinematografice în România și au cheltuit aproximativ 300 de milioane de lei, bani pe care ar fi trebuit să îi primească înapoi de la guvernul nostru.

Ulterior, ministrul PNL Bogdan Gheorghiu, a declarat că, de fapt, aceea a fost o schemă existentă doar pe hârtie. “Am moştenit-o, am găsit-o undeva pe la SGG, undeva pe la un institut de prognoză, cu 200 şi ceva de milioane de lei pe hârtie, dar cu conturile goale. Asta era schema de ajutor.”, a declarat ministrul Culturii anul trecut, în fața parlamentarilor.

Ajutorul pentru artiștii independenți și alte persoane fizice care activează în sectorul cultural

Singura formă de sprijin care a funcționat până acum în sectorul cultural este indemnizația acordată persoanelor fizice care lucrează pe drepturi de autor sau contracte de prestări servicii, în valoare de 4.072 de lei/ lună, din care ar trebui returnați 40% din bani pentru taxe și impozite.

Ministerul Culturii a promis la începutul acestui an că va încerca să prelungească acordarea indemnizației chiar până la finalul lui 2021 și a cerut la guvern permisiunea de reeșalonare a taxelor pentru cei care nu au de unde să returneze banii. Până acum, nu a existat o decizie oficială în acest sens, iar situația a rămas neclară.

Acum, surse din cadrul Ministerului Culturii susțin că se fac demersuri pentru o nouă formă de sprijin acordată persoanelor fizice, de data aceasta prin SURE/ Mecanismul european de stabilitate în contextul crizei provocate de pandemie, care permite acordarea de fonduri mult mai rapid decât prin PNRR. Această măsură ar putea fi implementată, cel mai devreme, în câteva luni.

Cultura vie vs. Cultura moartă

În vreme ce sectorul cultural independent e muribund, iar activitățile sunt în continuare blocate, Parlamentul României a fost preocupat mai degrabă de inițiative care glorifică istoria românilor, prin evenimente culturale.

Mai exact, a adoptat o lege prin care anul 2021 a fost declarat Anul Tudor Vladimirescu, după cum Cultura la dubă a anunțat aici.

În plus, PNL Suceava pregătește o serie amplă de evenimente culturale care vor sărbători Serbarea de la Putna – 1871, la rândul ei a fost o celebrare a 400 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna.

Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și Bogdan Gheorghiu/ foto: facebook Bogdan Gheorghiu

Un membru important al PNL Suceava, alături de Gheorghe Flutur, este chiar Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

De altfel, Bogdan Gheorghiu este printre puținii miniștri care și-au păstrat postul după trecerea de la guvernul Orban la guvernul Cîțu, asta și pentru că niciun alt partid din coaliție nu și-a dorit portofoliul de la cultură.

Bugetul capitalei pentru cultură a scăzut cu aproape 50%

La momentul promisiunii de pe 18 noiembrie s-a aflat la guvern și Nicușor Dan, proaspăt ales atunci primarul Capitalei. Acesta promitea, la rândul său, un sprijin pentru sectorul cultural independent din București.

De asemenea, primarul a anunțat pe parcursul mandatului său că va tăia fondurile acordate în mandatul Gabrielei Firea pentru târguri și le va da independenților.

La anunțarea bugetului primăriei, independenții au aflat că bugetul ARCUB este mult sub așteptări, iar pentru call-uri de proiecte culturale se alocă doar 5 milioane de lei.

În total, bugetul acordat întregului domeniul cultural bucureștean este redus aproape la jumătate, față de anii anteriori.

Lupta pentru supraviețuire

În tot acest timp, multe teatre independente din țară sunt aproape de faliment, iar artiștii și alți lucrători culturali au fost nevoiți să se apuce de curierat sau alte joburi, pentru a putea supraviețui. În ultimul an, Cultura la dubă a spus pe larg poveștile acestora.

Cinematografele sunt în continuare închise, filme lansate anul trecut au rămas nevăzute de public, iar filme noi stau în sertare până când lumea își va reveni la o oarecare normalitate.

Organizatorii marilor festivaluri speră că vor ține edițiile din această vară, iar în acest sens guvernul le cere să devină o voce puternică pentru vaccinarea în masă. Doar așa, evenimentele culturale vor putea avea loc, a spus-o chiar premierul Cîțu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *