Bogdan Gheorghiu Raluca Turcan

Ce n-a fost și ce a ajuns schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. De la campanie electorală la realitate.

Într-o dezbatere publică organizată azi, mai mulți artiști și reprezentanți ai sectorului cultural au contestat forma finală a schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural, dar și faptul că de la anunțarea ei până în prezent nu s-a întâmplat nimic, iar multe entități culturale sunt în pragul falimentului.

Printre participanții la discuție s-au numărat Tudor Chirilă, Dan Byron, Dan Amariei, Doru Trăscău, Marius Manole, Ada Solomon sau Andrei Grosu.

Pe 26 ianuarie 2021 Ministerul Culturii a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență referitor la schema de ajutor de stat, anunțată încă din noiembrie 2020. Forma anunțată în noiembrie a fost criticată de artiștii independenți. Au urmat niște discuții cu reprezentanții sectorului cultural și cei ai ministerului.

Ministerul a ajuns la o variantă finală, dar nemulțumirile au rămas. Ministrul Bogdan Gheorghiu i-a sfătuit pe nemulțumiți să se îndrepte către Ministerul de Finanțe, fiindcă “misiunea ministerului Culturii este încheiată”.

Mai jos vă vom arăta cum a fost anunțată inițial acea schemă de ajutor, care este forma ei actuală și care sunt solicitările artiștilor.

Schema de ajutor de stat anunțată în noiembrie 2020

Pe 18 noiembrie 2020, vicepremierul de atunci, Raluca Turcan, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și proaspătul primar al capitalei, Nicușor Dan, ieșeau într-o conferință de presă la guvern și anunțau că au găsit soluția pentru sprijinirea sectorului cultural, puternic afectat de criză.

Se întâmpla în plină campanie electorală, înaintea alegerilor parlamentare.

“Am făcut o evaluare în piață, am discutat cu artiști și oameni de cultură, am identificat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă și am găsit următoarea soluție – o schemă de ajutor de stat care funcționează sub formă de granturi, cu un buget total estimat la 100 de milioane de euro.”

Raluca Turcan, vicepremierul României la 18 noiembrie 2020

Așadar, guvernul anunța o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, prin care urma să fie spriiniți operatorii culturali care activează în domeniul organizării de evenimente, pe piața cărții sau ONG-uri cu activitate culturală. Condiția era ca aceștia să se înscrie într-un Registru al Sectorului Cultural în doar câteva zile de la anunț.

“Este o zi foarte importantă astăzi, pentru cultura românească.”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii la 18 noiembrie 2020

Schema anunțată atunci îi excludea, însă, fix pe cei care livrează actele de cultură – pe artiști. Măsurile nu cuprindeau nicio formă de sprijin direct pentru un muzician, un scriitor, un pictor sau un dansator, ci i-ar fi ajutat pe cei care îi angajează pe artiști pentru diverse evenimente sau pe cei care le publică scrierile.

Conform formulei de calcul, operatorii culturali puteau accesa un micro-grant în valoare de 4000 de euro sau granturi variabile, cu o valoare maximă de 800.000 de euro, care se calculau în funcție de vânzările din 2019 (pentru edituri sau librării) sau în funcție de biletele vândute la evenimente.

Aici erau excluși din calcul cei care organizează evenimente culturale, dar nu vând bilete. Iar un eventual grant de 4000 de euro nu ar fi reușit să acopere gaura uriașă pe care pandemia a adus-o în bugetul unui operator cultural. De exemplu, chiria și utilitățile pe care un teatru independent din București trebuie să le achite se ridică la 3000 de euro pe lună.

Raluca Turcan și Bogdan Gheorghiu

Prin urmare, au apărut în spațiul public mai multe voci critice venite în special din partea artiștilor. În plus, persoanele fizice din cultură ar trebui să returneze o parte importantă din indemnizațiile primite în 2020, acelea fiind considerate forme de venit impozitabile. Doar că oamenii nu au de unde să își plătească dările către stat dacă nu au putut munci în 2020.

Au urmat alte discuții între reprezentanții acestora și Ministerul Culturii, iar schema a fost regândită.

Schemele de ajutor anunțate în ianuarie 2021

Aproximativ două luni mai târziu de la acea “zi importantă pentru cultura românească” nici artiștii și nici operatorii culturali nu au beneficiat de acele promisiuni.

Între timp, au trecut alegerile parlamentare și s-a format un nou guvern. Bogdan Gheorghiu a rămas ministrul Culturii, după ce niciun partid, nici măcar UDMR, nu și-a dorit acest minister. Raluca Turcan a devenit ministrul Muncii.

Ministrul Gheorghiu a anunțat săptămâna aceasta noua variantă a schemei de ajutor, care s-a transformat, de fapt, în două scheme.

Conform proiectului de OUG, schema de ajutor de stat ar urma să aibă o valoare totală de 39 de milioane de euro (cu TVA inclus) și să poată fi accesată pentru proiecte viitoare.

Art. 7 Ajutorul de stat se acordă după cum urmează:

1.Măsura A: Granturi pentru proiecte de organizare festivaluri cu public în domeniile culturale

2.Măsura B: Granturi pentru proiecte de organizare evenimente cu public în domeniile culturale

3.Măsura C: Granturi pentru proiecte ale librăriilor 

4.Măsura D: Granturi pentru proiecte ale editurilor

Așadar, nu este vorba despre un ajutor pentru acoperirea pierderilor suferite în 2020, ci o finanțare a unor viitoare proiecte, pe care operatorii culturali trebuie să le scrie.

Din păcate, însă, unii dintre cei care ar urma să beneficieze de o astfel de finanțare sunt deja în pragul falimentului și pentru supraviețuirea lor era nevoie de un sprijin financiar urgent, care nu vine.

În plus, cuantumul ajutorului de stat va reprezenta 80% din valoarea totală a proiectului propus, urmând ca beneficiarii direcți să asigure o cofinanțare de 20%.

Mai mult decât atât, nu toate cele 39 de milioane de euro vor ajunge la beneficiari. Din această sumă, statul păstrează 3,9 milioare de euro pentru “cheltuieli de management aferente gestionării și implementării Schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural.”

Toți beneficiarii eligibili sunt considerați întreprinderi.”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență. Așadar, doar entitățile juridice pot accesa această schemă. Din nou, persoanele fizice (artiștii) sunt excluse.

Schema minimis reprezintă micro-granturi în valoare maximă de 8000 de euro “și se acordă o singură dată, într-o singură tranșă, sub formă de sumă forfetară.”

Bugetul total alocat acestei scheme este de 51 de milioane de euro, dintre care 4,7 milioane de euro reprezintă, din nou, cheltuielile de management al schemei.

De la suma anunțată inițial, 100 de milioane de euro, ajungem, de fapt, la un buget total de aproximativ 80 de milioane de euro pentru sectorul cultural. Din această sumă, 85% sunt fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020), iar diferența va fi suportată de la bugetul de stat.

Singura soluție promisă artiștilor independenți este indemnizația de 4.072 de lei, pe care Ministerul Culturii propune să o prelungească până în iunie 2021, urmând ca guvernul să decidă dacă ea va mai fi sau nu impozitată. Deocamdată, ea reprezintă o valoare brută.

Suma reală care revine unui artist este de 2.253 de lei pe lună.

Ce spun artiștii și operatorii culturali

De-a lungul acestor luni, mai mulți reprezentanți ai sectorului cultural i-au prezentat ministrului prin cereri, petiții, scrisori deschise, solicitări o multitudine de argumente pentru a arăta că schema întocmită de acesta acoperă doar viitoare proiecte, nu și o compensare a tuturor acestor luni în care artiștii nu au avut unde să joace, în care nu s-a desfășurat niciun eveniment, iar activitatea lor de bază a fost cu totul oprită.

“Este revoltător ca după o lună de zile să fim în același loc și să fim mințiți.”

Tudor Chirilă, artist

Într-un comunicat de presă transmis pe 25 ianuarie 2021, Ministerul Culturii susținea că 60% din fondurile alocate pentru sectorul cultural vor merge către independenți.

Dezbaterea privind situația sectorului cultural

“Schema de ajutor de minimis, dedicată exclusiv sectorului cultural independent din România, oferă posibilitatea profesioniștilor (artiști, muzicieni și alți operatori culturali înregistrați ca ONG sau SRL) de a accesa un microgrant nerambursabil în valoare fixă de 8.000 de euro care să le asigure continuitate în domeniul cultural în care activează.” – Ministerul Culturii

În realitate, nu există “artiști, muzicieni” înregistrați ca ONG sau SRL, ci artiști care sunt plătiți pe contracte de drepturi de autor sau de prestări servicii persoană fizică. Prin urmare, artiștii care nu au o firmă a lor sau un ONG nu vor putea accesa aceste micro-granturi.

“Noi am cerut o schemă în care banii se vor oferi echitabil pentru toată lumea, pentru nevoie recurente ale oamenilor, oameni care sunt în situații foarte gravă în acest moment. Oamenii nu au bani efectiv de mâncare sau să-și susțină familiile acasă.”

Bogdan Nedelcu, președintele Asociației Lucrătorilor din Industria de Spectacol

Tudor Chirilă mai spune că “artiștii nu au nevoie de bani pentru proiecte viitoare, ci au nevoie de bani pentru ceea ce nu s-a putut compensa. Vorbim de un ajutor de stat care să compenseze tot sectorul cultural, așa cum s-a întâmplat în toate țările Europei și care să fie distribuit nu prin intermediere, ci direct la toți participanții la sectorul cultural.”

Ministrul Bogdan Gheorghiu a discutat azi cu președintele Klaus Iohannis despre sectorul cultural

Reprezentanții artiștilor susțin că au pierdut deja 30% din forța de muncă pentru acest sector, fiindcă oamenii au fost nevoiți să renunțe la meseriile lor și să își găsească alte joburi.

,,Ministerul Culturii nu are nicio legătură cu noi, s-a prefăcut în continuu că aduce tot felul de explicații. Ministerul nu are voie să susțină la infinit acea schemă defavorabilă nouă total.”

Mișu Cernea, administrator al Arenelor Romane

Artiștii consideră că este încălcat principiul echității și al urgenței, salvarea sectorului cultural fiind într-o mare întârziere.

Unii dintre ei spun chiar că indiferent de forma finală a schemei de ajutor, banii vor veni efectiv prea târziu și că totul s-a tergiversat mult prea mult.

“În 2022-2023 cinematografia română va fi zero. Nu va exista producție națională.”

Ada Solomon, producător de film

Iată câteva dintre solicitările concrete ale artiștilor:

  • “Artistul devine beneficiar principal, direct și imediat al acestor fonduri;
  • Granturile se alocă fiecărui beneficiar, direct proporțional cu contribuția lui la bugetul de stat, din activități culturale;
  • Din schema de granturi să fie alocat un procent de 51% artiștilor și autorilor, pentru a îi transforma în principali beneficiari;
  • Eliminarea obligativității de a fi înscris în Registrul Cultural Național până la data de 9 decembrie, drept condiție de eligibilitate pentru aceste granturi;
  • Suplimentarea veniturilor obținute din drepturi patrimoniale de autor și drepturi conexe, pentru toți autorii, artiștii și producătorii, cu 50% din valoarea sumelor încasate, prin organismele de gestiune colectivă, în ultimii 2 ani;
  • Acordarea posibilității de a își reporni activitatea artiștilor care beneficiază de indemnizație și încă nu pot înregistra venituri cu care să depășească pragul de subzistență, prin suplimentarea veniturilor pe care le înregistrează, cu diferența până la totalul indemnizației.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *