vot parlament

În plină criză a sectorului cultural, Parlamentul a votat “2021, Anul Tudor Vladimirescu”. Vor fi finanțate evenimente care evocă vitejia pandurilor.

foto: capital.ro

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat azi, cu 301 voturi „pentru”, doar un vot „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege privind instituirea anului 2021 – „Anul Tudor Vladimirescu” şi, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai naţiunii române, informează G4 Media.

În 2021 se împlinesc 200 de ani de la Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu și pandurii săi. Conform expunerii de motive din proiectul de lege, „se declară drept erou al naţiunii române Tudor Vladimirescu pentru curajul său dovedit în Revoluţia de la 1821 pe care a condus-o, mişcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creştine de sub dominaţia otomană”.

Aceeași lege, votată azi de camera decizională, creează cadrul prin care vor putea fi alocați bani publici pentru evenimente culturale care vor promova Anul Tudor Vladimirescu, după cum urmează:

„Cu prilejul sărbătoririi ‘Anului Tudor Vladimirescu’ se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu şi care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, la programe de promovare a ‘Anului Tudor Vladimirescu”.

Tudor Vladimirescu/ pictură de Theodor Aman

De cealaltă parte, „Ecaterina Teodoroiu, cercetaşă şi participantă la Primul Război Mondial, s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se află în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, lovită în inima ei generoasă de două gloanţe de mitralieră, în anul 1917”, motiv pentru care a fost declarată azi eroină a națiunii române.

Inițiatorii legii au fost doi deputați PNL, Gigel Știrbu (fost ministru al Culturii) și Dan Vîlceanu.

Iar votul Parlamentului face parte dintr-o serie de decizii asemănătoare. Recent, în Parlamentul României au fost adoptate legile care îi declară martiri pe Mihai Viteazul și pe Horea, Cloșca și Crișan, urmând ca în fiecare an să fie comemorate zilele dispariției acestora.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *