Skip to content
serbarea de la putna

Autoritățile pregătesc o nouă sărbătoare care evocă trecutul glorios al neamului: “Anul Serbării de la Putna – 150 de ani”

foto: captură din filmul “Ciprian Porumbescu”, 1972

PNL Suceava, condus de Gheorghe Flutur, anunță că pregătește o serie amplă de evenimente culturale, dedicate celebrării a 150 de la Serbarea de la Putna – 1871.

În acest sens, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut întâlniri cu reprezentați ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Mănăstirii Putna pentru a elabora împreună programul festiv.

“Programul urmează să includă activități desfășurate practic pe durata întregului an, astfel încât putem spune că principalele acțiuni culturale din acest an se vor realiza sub egida 2021 – Anul Serbării de la Putna – 150 ani.

În program se vor regăsi activități aniversare diverse desfășurate atât pe 15 august, când va fi organizată o serbare aniversară care să reamintească de “Serbarea de la Putna- 1871”, un congres studențesc aniversar, iar pe durata întregului an vor avea loc manifestări culturale, științifice, vor fi realizate concursuri naționale pentru tineri, publicații, materiale cu tema aniversării, album aniversar, efigii din bronz ale organizatorilor Serbării de la Putna, expoziții, în care vor regăsi o serie de exponate prezentate în premieră publicului, reconstituirea drumurilor către Putna parcurse la acea vreme de Mihai Eminescu și de Ciprian Porumbescu.” – a declarat Gheorghe Flutur pe pagina oficială de facebook a PNL Suceava.

Anul acesta, în 15 august, se vor împlini 150 de ani de la ceea ce s-a numit Marea Serbare, o adunare a tinerilor români din toate regiunile românești, care a avut un caracter profund românesc. Inițiativa ar fi avut-o chiar Eminescu.

Poetul considera că acea adunare ar putea întări legătura dintre români: “Dacă serbarea întru memoria lui Ștefan va avea însemnătate, aceea va fi o dovadă mai mult cum că ea a fost cuprinsă în sufletul poporului românesc și s-a realizat pentru c-a trebuit să se realizeze”

În dimineața de 15 august 1871, Ioan Slavici a ținut un discurs în fața unei adunări formate din 3000 de oameni. A urmat slujba, apoi au fost depuse flori la mormântul lui Ștefan Cel Mare. Ciprian Porumbescu a cântat la vioară în fața mulțimii, iar un cor studențesc din Cernăuți a interpretat cântece religioase.

Fragment din filmul ‘Ciprian Porumbescu” (1972, regia Gheorghe Vitanidis) înscenând Serbarea de la Putna din 1871, când s-au împlinit 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna

Anul acesta, România sărbătorește și Anul Tudor Vladimirescu, conform unei legi votate în Parlament, tot la inițiativa PNL.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *