Skip to content

Gabriela Firea și joaca de-a consolidarea. În spatele unor fațade înfrumusețate rămâne riscul seismic.

Primarul capitalei, Gabriela Firea, s-a lăudat în această dimineață cu “încă un șantier închis” și încă “o fațadă strălucitoare”, anunțând că într-o singură lună colegii săi de la compania de consolidări au reușit să termine lucrările de la o clădire veche de 120 de ani, de pe Bulevardul Regina Elisabeta numărul 30.

Viteza cu care s-au desfășurat aceste lucrări ne-a ridicat semne de întrebare. Gabriela Firea mai spune că “în mai puțin de un an, au fost refăcute fațadele a zece imobile, unele dintre ele monument-istoric. În doar doi ani de la înființare, compania și administrația pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic au consolidat 12 clădiri cu bulină, 20 de fațade și am pus în siguranță 200 de imobile.”

Inca un santier inchis! Inca o lucrare finalizata! Am finalizat repararea si infrumusetarea cladirii din Bulevardul…

Publicată de Gabriela Firea pe Miercuri, 5 august 2020

Am căutat pe site-ul AMCCRS – Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic mai multe informații despre aceste clădiri.

Am aflat astfel că imobilul pe care l-au înfrumusețat cei de la compania de consolidări a primăriei în doar o lună a fost considerat o urgență de grad 2 încă din anul 1993, vreme la care expertizele tehnice puneau “diagnosticul” de urgență. Ulterior, expertizele au încadrat altfel imobilele, în categorii de risc seismic.

Doar că urgența cu care primăria a înfrumusețat clădirea acestui imobil construit în anul 1900 nu rezolvă nici acum urgența despre care experții vorbeau încă din 1993.

Situația se repetă la mai multe clădiri care se află pe lista de Reabilitare arhitectural-ambientală a fațadelor.

De exemplu, un bloc tot de pe Bulevardul Regina Elisabeta, dar la numărul 16, cel în care se află Librăria Eminescu de lângă Universitate, arată acum ca nou.

Bulevardul Regina Elisabeta nr. 16
foto: AMCCRS
Bulevardul Regina Elisabeta nr. 16
foto: AMCCRS

Doar că el este încadrat la categoria de risc seismic II din 2001. Iar nouă fațadă este doar o falsă impresie de siguranță, fiindcă lucrările cu care se mândrește primarul Firea nu au presupus consolidarea clădirii, un proces mult mai amplu din punct de vedere tehnic și costisitor.

O altă situație similară găsim pe Calea Victoriei nr. 101, un bloc care se află deocamdată la stadiul de promisiuni și, în cele mai recente imagini de pe site-ul companiei de consolidări, are doar schelele puse.

Calea Victoriei nr. 101
foto: AMCCRS
Calea Victoriei nr. 101
foto: AMCCRS

Conform administrației publice, clădirea construită în anul 1938 și în care se află 95 de apartamente, este încadrată în clasa de risc seismic I, ceea ce înseamnă risc ridicat de prăbușire la un mare cutremur.

Aceasta se află tot pe lista de Reabilitare arhitectural-ambientală a fațadelor. Administrația susține că “vor fi realizate lucrări de punere în siguranță și reparații la nivelul fațadei. Lucrările de consolidare vor continua și în interior, având în vedere vechimea expertizei.”

Iar pe Calea Victoriei nr. 48-50 a fost refăcută, de asemenea, doar fațada. Clădirea respectivă rămâne clasată la risc seismic III. Despre această lucrare, administrația spune “blocul de peste 14 mii de metri pătrați a fost inclus în programul de reabilitare a fațadelor pentru creșterea calității arhitectural-ambientale fiind în zona prioritară a Capitalei.”

Calea Victoriei nr. 48-50
foto: AMCCRS
Calea Victoriei nr. 48-50
foto: AMCCRS

Desigur, mulți ar putea spune “e bine și atât decât deloc” sau am putea să ne bucurăm că nu ne mai cad bucăți de tencuială în cap.

Însă posibilitatea unui mare cutremur în București ne dă în continuare fiori. În blocurile respective locuiesc mii de oameni care ar avea nevoie de siguranță în propria casă, nu de un exterior frumos cu care primarul să se poată lăuda.

De asemenea, aceste reabilitări de fațadă, la propriu, lasă și loc de speculă pe piața imobiliară. Agenții imobiliari se pot folosi cu ușurință de argumentul că imobilele au fost consolidate, fără ca viitorii proprietari sau chiriași să știe că structura veche de 100 de ani este în continuare șubredă.

În București se află 350 de clădiri cu risc seismic I, adică de prăbușire,în care locuiesc aproximativ 9000 de oameni, conform unui recensământ realizat de primărie anul acesta.

În total sunt 2550 de clădiri expertizate cu risc seismic în București. Dar multe alte imobile nu au fost expertizate.

În 30 de ani, administrația publică a consolidat aproximativ 90 de clădiri din capitală.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Gabriela Firea și joaca de-a consolidarea. În spatele unor fațade înfrumusețate rămâne riscul seismic.”

  1. cum sa nu stie? a fost scos de pe lista publica a cladirilor cu risc seismic? Plus ca autorizatia, publica pe site, prevede descrie exact lucrarile efectuate. Le face acum Nicusor Dan pe toate in 4 ani “boboc”. De abia astept…Acum serios si daca face cu una in plus fata de ce a facut Firea e o realizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *