Skip to content

Două picturi de Gustav Klimt sunt în curs de restaurare la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Descoperiți povestea lor

foto: Muzeul Național Brukenthal

La Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se află într-un minuțios proces de restaurare două lucrări ale pictorului austriac Gustav Klimt. Este vorba despre picturile Primăvara și Vara, realizate în ulei pe pânză, ambele provenind din patrimoniul Muzeului Național Peleș.

Până acum, acestea erau expuse într-una dintre sălile Muzeului Național Peleș. Cele două lucrări sunt parte din colecția familiei regale a României și au fost clasate în tezaur, ceea ce înseamnă că nu pot părăsi țara decât cu o decizie specială a Ministerului Culturii.

Echipa de restauratori a Muzeului Brukenthal este alcătuită din cinci experți printre care și Ioan Muntean, coordonatorul restaurării a celor două picturi.

Acesta povestește pentru Cultura la dubă că “starea lor de conservare nu era una proastă. Sigur că erau degradări specifice unor lucrări care au o vechime de peste 100 de ani, dar aveau o stare de conservare la care trebuia intervenit pentru că marea lor problemă era că erau expuse și prinse cu niște cuie metalice direct pe perete, nu aveau șasiu, un cadru de lemn pe care să fie ancorată pânza și apoi etalată pe perete. Din cauza aceasta, pânza avea un aspect de draperie, suprafață denivelată”.

Restaurarea propriu zisă durează de aproximativ două luni.

"Vara", Gustav Kimt, cca 1884/ foto: prin amabilitatea Muzeului Brukenthal
“Vara”, Gustav Kimt, cca 1884/ foto: prin amabilitatea Muzeului Brukenthal

“Prima oară am fost la Peleș iarna să vedem lucrările. Sunt o mulțime de etape intermediare până la restaurarea propriu zisă. Mai întâi a fost vizita adminsitrativă unde s-au discutat costurile și materialele necesare. După aceea s-a incheiat un contract între cele două muzee și s-a asigurat transportul celor două lucrări către Brukenthal.

La Spitalul de Pediatrie din Sibiu am făcut radiografii lucrărilor.

Pe urmă am avut o întrunire de comisie unde am stabilit cea mai bună metodologie pentru aceste lucrări”, spune Ioan Muntean.

În acest moment, restaurarea mai presupune mici intervenții de retuș cromatic după care lucrările vor fi transportate și expuse din nou la Peleș.

Legislația României prevede că lucrările de tip tezaur să fie restaurate de personal calificat cu titlul de expert, într-un laborator avizat de către Ministerul Culturii. De aceea s-a încheiat și acest parteneriat. În Sibiu sunt cinci restauratori-pictură în cadrul Muzeului Brukenthal care își desfășoară activitatea într-un laborator în conformitate cu cerințele Ministerului Culturii.

"Primăvara", Gustav Klimt, cca. 1884/ foto: prin amabilitatea Muzeului Brukenthal
“Primăvara”, Gustav Klimt, cca. 1884/ foto: prin amabilitatea Muzeului Brukenthal

Managerul Muzeului Brukenthal intenționează ca la finalizarea procesului de restaurare să organizeze o mini-expoziție cu aceste două lucrări.

Ioan Muntean lucrează de 24 de ani în cadrul Muzeului Brukenthal și sfătuiește deținătorii de artă să nu depoziteze lucrările în fluctuații mari de umiditate sau în locuri unde se gătește.

Laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Brukenthal nu este deschis pentru vizionare publicului, însă poate fi vizitat de către specialiștii în domeniu.

În cadrul Muzeului Național Peleș, cele două lucrări sunt amplasate în stânga lojei regale, din sala de teatru. Acestea au o vechime de peste 100 de ani și realizarea lor datează din circa 1884.

Gustav Klimt a fost un pictor simbolist și decorator austriac, lider al avangardei vieneze. Acesta a fost mentor pentru numeroși artiști, printre care se numără și Egon Schiele. Artistul a dat naștere modernismului austriac.

Cea mai cunoscută operă a sa este Sărutul și datează din așa numita “perioadă de aur” a artistului. Lucrările sale fac înconjurul lumii și sunt expuse în cele mai mari și prestigioase muzee ale lumii.

În primăvara  acestui an, una dintre lucrările sale a fost vândută la o casă de licitație din Londra cu 85.3 milioane de lire sterline. Aceasta a atins recordul de cea mai valoroasă lucrare de artă vândută vreodată în Europa.

Gustav Klimt a vizitat România de două ori, la invitația Regelui Carol I. Acesta a pictat pe piatră portretele strămoșilor regelui.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *