Tudor Chirilă: “Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor.”

După discursul susținut de actrița Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo, despre faptul că a fost nevoită să facă ani de terapie din cauza hărțuirii sexuale la care a fost supusă în lumea artistică, câțiva colegi de breaslă au reacționat și au întărit cele spuse de actrița din filmul Filantropica.

Actorul Tudor Chirilă a scris într-o postare publică pe pagina sa de facebook despre abuzurile care încep încă din mediul universitar, la facultățile de teatru din România, povești deja relatate pe Cultura la dubă de actrițele Katia Pascariu, Roxana Lupu sau Alina Șerban.

“Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu “pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă, în virtutea unor exerciții de “actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a carui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reușit să schimbe școala.)”

Chirilă a completat într-un comentariu: “În teatru, condiționarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tacere. Eu sunt actor, nu contabil, și vorbesc legat de domeniul în care activez și ca o consecința a evenimentului de aseară.”

Actrița Dana Rogoz a postat pe instagram o confesiune amplă față de emoțiile stârnite de discursul Vioricăi Vodă.

“Viorica Vodă a venit cu un discurs foarte puternic despre ce a însemnat pentru ea hărțuirea sexuală în industrie și din sală pot să spun că s-a simțit că a fost un moment adevărat, curajos, emoționant, efectiv s-a lăsat liniștea și sunt convinsă că a vorbit în numele foarte multor femei, nu numai din industrie. (…)

Ce a făcut Viorica Vodă a fost să redeschidă subiectul #metoo, care în România a fost mort de la început, două-trei articole și atât.

Eu și Radu (nr. Radu Dragomir, regizor) am încercat prin filmul Mo să vorbim despre hărțuirea sexuală în mediul universitar și despre emoțiile prin care trec femeile în societatea noastră. Atunci am încercat din nou să vorbesc despre hărțuire și am avut parte de tot felul de reacții, de care, din păcate, Viorica a avut parte aseară.

Și ce am constatat cu tristețe e că noi nu știm să primim o astfel de veste și avem o fugă de emoția asta pe care o astfel de mărturisire o trezește în noi.

Nu știm cum să primim o astfel de mărturisire. Din păcate ce s-a întâmplat aseară a fost o încercare de ieșire din această situație, prin niște stângăcii sau chiar comentarii deplasate ale altora, acele glumițe care vor să detensioneze, dar fac foarte mult rău, pentru că pun victima într-o situație inconfortabilă. Și opresc un lanț mai lung de mărturisiri.”

Regizoarea Raluca Gorgos a transmis:

“Am ieșit din sală complet scârbită de lașitatea și complicitatea celor aproximativ 900 de cineaști (artiști sensibili de altfel) aflați ieri în sala mare a Teatrului Național. Dragilor, cât o mai ardem așa? Câte actrițe (și nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionați valorile și comportamentul ăsta sinistru?”

Actrița Diana Cavaliotti s-a arătat și ea solidară cu Viorica Vodă:

“Sper să nu rămână doar o întâmplare și sper să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziți. Bravo, Viorica Vodă! Felicitări Katia Pascariu pentru premiu și discurs!”

Pe de altă parte, mai multe voci din lumea teatrului și a filmului au criticat reacțiile de pe scenă, în special pe cea a actriței Mara Nicolescu, care a susținut printr-un moment de autoironie ce a stârnit amuzamentul în sală, că ea nu a fost confundată cu personajul.

“Partea cea mai dureroasă (dar și foarte des întâlnită) e că tocmai o femeie dă dovadă de o atitudine grosolană și batjocoritoare la adresa confesiunii altei femei.”, a comentat pe pagina Cultura la dubă regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Iar Marius Florea Vizante, actorul care în timpul discursului Vioricăi Vodă s-a auzit spunând din spatele său “Dar filmul reușit, totuși.”, a transmis pentru Cultura la dubă:

“Sunt căsătorit, am o fiică, încerc să fiu o persoană responsabilă si echilibrată. Îmi repugnă toate formele de discriminare, dar nu țin să fac paradă cu asta. Dacă am rănit pe cineva aseară prin vorbele mele, îmi prezint scuzele.”

Altfel, deși știrea s-a viralizat nu doar în lumea artistică, reacțiile oficiale au fost puține și întârziate. Cei mai mulți colegi de breaslă s-au rezumat la a-și arăta solidaritatea printr-un share, fără să comenteze situația.

Până la această oră, regizorul Nae Caranfil, cel care a distribuit-o pe Viorica Vodă în rolul tinerei Diana din Filantropica și care s-a aflat pe scenă aseară, nu a comentat în vreun fel mărturisirea actriței.

De cealaltă parte, Viorica Vodă a transmis pentru Cultura la dubă că momentul nu a fost premeditat, ci spontan, și că momentan are nevoie de liniște pentru a își reveni după emoțiile trăite.

Știrea inițială poate fi citită AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *