Skip to content

Actrița Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo: “Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem.”

Prezentă pe scena Premiilor Gopo alături de echipa filmului Filantropica (regia Nae Caranfil), cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea peliculei, actrița Viorica Vodă a oferit un moment curajos, vorbind public despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România, după rolul său din Filantropica.

Aceasta avea 25 de ani când a interpretat rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu.

Viorica Vodă: Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost.

Actorul Alexandru Ion: Aplauze pentru asta.

Viorica Vodă: Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.” – a declarat aceasta pe scenă, vizibil emoționată și afectată de cele relatate.

Marius Vizante a completat din spate spunând “Dar filmul reușit, totuși.”

Mircea Diaconu și Viorica Vodă în Filantropica
Mircea Diaconu și Viorica Vodă în Filantropica

Intervenția Vioricăi Vodă a fost completată din alt punct de vedere de către actrița Mara Nicolescu, cea care interpretează rolul Mirunei în Filantropica. Aceasta a luat cuvântul și a subliniat că “totul a fost minunat” la Filantropica și că ea nu a avut vreo experiență asemănătoare.

Actrița Mara Nicolescu: “Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat.

Viorica Vodă: Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au cofundat cu tine, de aceea m-au abordat.”

Actrița Mara Nicolescu/ captură Premiile Gopo
Actrița Mara Nicolescu/ captură Premiile Gopo

Momentul poate fi urmărit mai jos, la minutul 4.40.00.

Ulterior, mărturisirea Vioricăi Vodă nu a fost comentată în niciun fel de regizorul Nae Caranfil, care a încheiat momentul prezenței echipei Filantropica vorbind strict despre film.

Gala a continuat aproximativ jumătate de oră, fără ca cineva să mai completeze mărturisirea Vioricăi Vodă. Până la momentul decernării Premiului Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal, care i-a revenit Katiei Pascariu.

Aceasta a subliniat importanța discursului Vioricăi Vodă:

“Cred că au fost niște lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, și cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă.

Și aș vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aș vrea să mulțumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus. Și îmi pare foarte rău pentru reacțiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei și a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi.

Și îi mulțumesc încă o dată. Și felicitări!”

La rândul său, Katia Pascariu a vorbit într-un interviu pentru Cultura la dubă despre hărțuirile care se întâmplă la UNATC.

Update: La trei zile după eveniment, Mara Nicolescu a oferit AICI un punct de vedere în care susține că intenția discursului său a fost opusă, de a transmite că și ei i s-au întâmplat astfel de lucruri.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

11 thoughts on “Actrița Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo: “Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem.””

  1. Daca ai vazut filmul atunci ai si raspunsul: au tratat-o ca si cum ea, ACTRITA VIORICA VODA, ar avea exact aceleasi caracteristici precum personajul. Iar comportamentul actorilor barbati prezenti pe scena de la Gopo lasa un gust amar, amar de tot.

  2. Contează aşa de mult detaliile? Ar fi trebuit să le documenteze şi cu poze?
   Este greu de crezut că fapte de acest gen s-au întâmplat?
   Nu este mai greu de crezut că personajele implicate nu au ajuns după gratii, sau măcar cu nişte sentinţe cu suspendare?

 1. ” Mna, intelegeti”, sa-ntelegem ce? Ce-a vrut sa insinueze sau sa spune acea doamna Nicolescu, ca pe bune dreptate nu se intelege.:)) inside jokes hahaha, hau sa radem doar noi. Penal, penali.

 2. Pingback: Tudor Chirilă: "Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor." - Cultura la dubă

 3. oare ce ar simti madam Nicolescu daca ar fi si ea hartuita pentru decoleteul ala pana la buric? zic si eu…
  semnat: o invidioasa

 4. Problema e delicata, deoarece lumea artistica e dominata de putere si interes. Puterea unor barbati de a cere direct servicii sexuale, interesul unor femei de a prevala prin sex. Cine nu compliaza, poate pleca imediat.
  Hartuirea barbatilor a fost si va fi foarte greu de combatut. Au pozitie de putere absoluta unii, altii se bazeaza pe fizic si sarm personal. Cei care au putere doresc ca asta sa se vada, sa aiba femeile pe care le au natural cei mai decorativi masculi.
  La femei e mai nuantat, cand fac sex de placere si cand fortat?! Cele care nu accepta nici una, nici alta pleaca in 99% dintre cazuri!
  In toate cazurile insa, viol fizic sau psihic, e vorva de putere, nu de sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *