Biserica de lemn din Urși a primit Marele Premiu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu, oferite de Comisia Europeană și Europa Nostra. Proiectul românesc a câștigat și Premiul Publicului, votat de peste 7000 de cetățeni europeni.
Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc ieri la Veneția.
Juriul, format din experți independenți, care au analizat proiecte din 30 de țări europene, și-a motivat decizia astfel: „Conservarea Bisericii de lemn din Urși s-a desfășurat într-o regiune izolată, cu resurse limitate și implicarea îndeaproape a comunității locale. În decursul acestui proiect s-au creat numeroase ocazii de schimb de cunoștințe. În plus, proiectul a condus la o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului și la o mai bună gestionare a acestuia la nivel local. Aceasta este o abordare exemplară a conservării construcțiilor vulnerabile.”

Biserica de lemn din Urși (Vâlcea) face parte din proiectul „60 de biserici de lemn”, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimonio. Ea a fost construită între anii 1757 și 1784, însă a rămas abandonată după ce în sat a fost ridicat un nou lăcaș de cult.
În 2010, după zeci de ani în care biserica a fost neglijată, bolta s-a prăbușit peste altar. Așadar, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio au acționat de urgență și au organizat o serie de evenimente pentru strângerea de fonduri necesare lucrărilor de restaurare.
Aceste lucrări, desfășurate anual până în 2019, au vizat, printre altele, consolidarea picturilor, refacerea bolţii, a şarpantei şi a învelitorii de şiţă, dar și conservarea frescelor realizate în stil post-bizantin.
Printre cei implicați în restaurarea construcției s-au numărat arhitecți voluntari, studenți ai Universității Naționale de Arte din București, precum și membri ai comunității locale.
Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost lansate în anul 2002 de către Comisia Europeană și sunt coordonate de Europa Nostra, organizație al cărei scop constă în protejarea și celebrarea patrimoniului cultural și natural european.
Anul trecut, o altă inițiativă românească, Ambulanța pentru Monumente, a fost premiată la categoria Educație, Formare și Sensibilizare, adjudecându-și ulterior și Premiul Publicului în cadrul aceleiași competiții.
Pingback: Băile Neptun din Herculane, pe lista scurtă a celor mai periclicate monumente din Europa - Cultura la dubă
Pingback: Trei proiecte românești, câștigătoare la Premiile Europene pentru Patrimoniu - Cultura la dubă
Pingback: Via Transilvanica și Călăuzele Apelor, câștigătoare la Premiile Europene pentru Patrimoniu - Cultura la dubă
Comments are closed.