Skip to content

Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului la Premiile Europene pentru Patrimoniu

Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu (European Heritage Awards), acordate de Comisia Europeană în colaborare cu Europa Nostra. Reușita a fost anunțată aseară, în cadrul unui eveniment organizat online, după ce mai bine de 12.000 de cetățeni europeni și-au acordat votul.

Astfel, Ambulanța pentru Monumente a ocupat primul loc în preferințele publicului, depășind proiecte precum „Auschwitz. Not long ago. Not far away” (Polonia/Spania) sau „Rubens’ Garden Screen and Garden Pavilion” (Belgia).

În plus, inițiativa s-a numărat și printre laureații de la categoria Educație, Formare și Sensibilizare.

Într-un scurt interviu acordat Europa Nostra, Eugen Vaida și Veronica Vaida, arhitecți ai Asociației Momentum și fondatori ai Ambulanței, s-au arătat încântați de rezultat:

„Implicarea comunității în conservarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor tradiționale și a resurselor materiale locale și accentul pus pe sustenabilitate sunt trăsăturile fundamentale care determină succesul abordării noastre față de salvagardarea patrimoniului.

Premiul [Publicului] contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile privind extinderea proiectului și în alte țări europene în care monumentele se confruntă cu forme similare de abandon.”

Voluntarii Ambulanței pentru Monumente și Prințul Charles/ foto: Ambulanța pentru Monumente
Voluntarii Ambulanței pentru Monumente și Prințul Charles/ foto: Ambulanța pentru Monumente

Aceștia au subliniat, însă, că una dintre cele mai mare provocări pe care trebuie să le depășească este lipsa personalului specializat, cu ajutorul căruia să poată interveni cât mai rapid în toate zonele în care este nevoie de lucrări de conservare urgente.

Proiectul Ambulanța pentru Monumente a fost inițiat în anul 2016 și își propune să pună în siguranță obiective de patrimoniu aflate într-o stare avansată de degradare sau de precolaps.

Lucrările sunt executate de către Asociația Momentum, alături de Asociația pentru Patrimoniu Activ-PACT, Asociația Vernacular și Asociația Arhaic. Anul acesta, celor patru li s-au alăturat Asociația Actum, Asociația Inima Olteniei, Asociația Atelierul de Patrimoniu și Asociația Rost.

Mai mult decât atât, inițiativa se bucură de susținerea Prințului Charles, cunoscut iubitor al tradițiilor și peisajelor românești.

Echipele formate din voluntari, meșteri locali și specialiști în conservarea și restaurarea monumentelor istorice au intervenit până acum asupra mai multor zeci de obiective, printre acestea numărându-se Poarta Brâncovenească din Sâmbăta de Sus, Tronsonul 11 al zidului Cetății Sighișoara sau Casa lui Ion Creangă din Fălticeni. 

Casa lui Ion Creangă din Fălticeni/ foto: Ambulanța pentru Monumente
Casa lui Ion Creangă din Fălticeni/ foto: Ambulanța pentru Monumente

Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost lansate în anul 2002 de către Comisia Europeană și sunt coordonate de Europa Nostra, organizație al cărei scop constă în protejarea și celebrarea patrimoniului cultural și natural european.  


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului la Premiile Europene pentru Patrimoniu”

  1. Pingback: Trei proiecte românești, câștigătoare la Premiile Europene pentru Patrimoniu - Cultura la dubă

  2. Pingback: Via Transilvanica și Călăuzele Apelor, câștigătoare la Premiile Europene pentru Patrimoniu - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *