Baile Herculane

Băile Neptun din Herculane, pe lista scurtă a celor mai periclicate monumente din Europa

foto: Herculane Project

Băile Neptun din Herculane au fost incluse pe lista scurtă a celor mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa. Anunțul a fost făcut de organizația Europa Nostra și reprezintă atât un mesaj de solidaritate, cât și o confirmare a situației grave în care se află situl, în ciuda clasării sale ca monument istoric de clasă A.

La baza nominalizării stă o analiză realizată de un Comitet Consultativ internațional, format din experți în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiecte și finanțare.

Ea face parte dintr-un program mai amplu, intitulat „7 Most Endangered”, care a fost inițiat în 2013 de Europa Nostra, Institutul Băncii Europene de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul de a identifica și salva monumentele aflate în pericol prin mobilizarea partenerilor de la nivel național și european.

Potrivit organizatorilor, selecția de anul acesta a avut la bază „nivelul de angajament al comunităților locale și al părților publice și private interesate față de salvarea acestor situri”.

„Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea durabilă și ca un instrument de promovare a păcii și a dialogului în localitățile lor și în regiunile extinse.”

Băile Neptun din Herculane/ foto: Herculane Project

Pe lângă Băile Neptun, pe lista scurtă a celor mai periclitate situri de patrimoniu din Europa au mai fost incluse:

 • Podul Zogu (Albania)
 • Récollets Convent, Nivelles (Belgia)
 • Satul Doel și Peisajul Cultural (Belgia)
 • Orașul Grădină La Butte Rouge (Franța)
 • Centrul istoric Stolberg (Germania)
 • Palatul Orléans-Borbón (Spania)
 • Sinagoga din Híjar/Biserica Sf. Antonie, Híjar (Spania)
 • Zona industrială a Lövholmen, Stockholm (Suedia)
 • Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch (Olanda)
 • Compoziții Sculpturale Buchach Primărie (Ucraina)
 • Palatul Sanguszko (Ucraina)

Lista finală a monumentelor europene selectate în programul 7 Most Endangered va fi anunțată în primăvara anului 2022.

Reamintim că, de-a lungul timpului, și alte monumente din România au fost incluse în proiectul organizației Europa Nostra. Concret, au beneficiat de sprijin Roșia Montană (2013), Biserica de lemn din Urși (2014), al cărei proiect de restaurare și conservare a fost ulterior premiat și în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu, și Cazinoul din Constanța (2018).

Băile Herculane au o vechime de peste 2000 de ani. Se spune că au fost construite de romani drept templu tămăduitor, datorită izvoarelor termale pe care le adăpostesc pământurile locului. Ulterior, ele au devenit extrem de populare ca resort spa, fiind vizitate inclusiv de familii regale.

De altfel, Împărăteasa Sisi a amintit Băile Herculane în jurnalul său, iar soțul ei, Franz Iosef, a desemnat stațiunea drept „cea mai frumoasă de pe continent”. În timp, ea a fost însă dată uitării și lăsată să se degradeze. Pentru salvarea sa luptă de aproape 5 ani Asociația Locus, despre eforturile căreia puteți afla pe larg în acest interviu acordat pentru Cultura la dubă.Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *