Skip to content

ICR, filială de partid

Desen realizat de Dan Perjovschi

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei.” Așa scrie în regulamentul de funcționare și organizare a ICR.

În realitate, ICR este de ani buni încă o instituție românească sufocată de partidele politice, de la vârf până la rădăcini. Funcțiile publice de la ICR au devenit mici recompense pentru cei care au fost fideli partidelor, activi în campaniile electorale și extrem de flexibili.

De altfel, dacă analizăm CV-urile acestor persoane, constatăm că adaptabilitatea ar fi principala lor „calitate”, fiindcă, veți vedea mai jos, pot trece cu lejeritate de la servicii de salubritate la securitate națională, de la sănătate la cultură sau de la utilități publice la diplomație culturală la nivel european.

Din noiembrie 2021, Institutul Cultural Român are o nouă conducere, în persoana Președintelui Liviu Jicman, propunerea PNL.

Numirea sa în funcție a fost votată de Senat, fiindcă ICR este o instituție teoretic autonomă, practic supusă controlului Senatului, deci al partidelor politice.

În trecut, ICR a fost sub administrația prezidențială. Deși numeroși oameni de cultură i-au cerut președintelui Iohannis revenirea la acea formulă, tocmai din cauza politizării și a nepotismului din ICR, liderul statului a rămas imun la protestele artiștilor și ale managerilor culturali.

Zilele acestea urmează ca președintele Liviu Jicman să facă publice listele pentru conducerile filialelor ICR din orașe majore, precum Londra sau Paris. Numirile sunt cunoscute momentan în cercul restrâns al celor implicați direct, dar unele dintre ele au apărut deja și în spațiul public.

În cele ce urmează, vă vom prezenta cum arată un institut care ar trebui să fie impregnat de profesioniști, dar este sufocat de politicieni și de rude.

***

ADINA NICOLESCU, DETAȘATĂ ȘEF DE SERVICIU EUNIC

Adina Nicolescu, o tânără de 32 de ani, a fost detașată recent pe postul de Șef de Serviu pentru rețeaua EUNIC, organizație care reunește toate institutele culturale europene.

Adina Nicolescu/ foto: afiș electoral PNL 2019

Adina Nicolescu a avut o ascensiune rapidă în PNL, fiind nora Danielei Nicolescu, membru activ al PNL, actual secretar de stat în Ministerul Economiei, apropiată de Ludovic Orban.

Daniela Nicolescu/ foto: afiș electoral PNL 2019

Fiul său, Radu Nicolescu, soțul Adinei, este și el membru PNL și a deținut numeroase funcții publice, penultima fiind cea de consilier de stat în cabinetul premierului Orban, iar actuala fiind cea de director general al Companiei Municipale pentru Managementului Traficului din București. El a fost în 2019 și liderul din sectorul 6 al organizației controversatului Alexandru Cumpănașu.

Revenind la Adina Nicolescu, ea a obținut în 2020 funcția de consilier local la Primăria Sectorului 6, acolo unde în trecut a activat și soacra sa. Conform CV-ului său, e licențiată în Relații Economice Internaționale la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și a lucrat inițial la mai multe agenții de turism. A absolvit un curs de expert în accesarea de fonduri europene, apoi s-a dedicat politicii.

Dincolo de funcția de consilier local în primăria condusă de Ciprian Ciucu, ea a obținut și o funcție guvernamentală, de expert în cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Adina și Radu Nicolescu în fotografie cu președintele Klaus Iohannis/ foto: psnews.ro

De pe acest post a fost detașată la Institutul Cultural Român.

Am contactat-o pe Adina Nicolescu pentru a-i solicita un punct de vedere referitor la numirea sa la ICR, în urmă cu trei săptămâni.

Aceasta ne-a transmis că nu înțelege de ce detașarea ei pe o funcție publică la ICR este subiectul unui articol de presă și ne-a propus să ne vedem chiar a doua zi, pentru a discuta în detaliu. Ulterior, tânăra nu ne-a mai răspuns la niciun apel sau mesaj.

În schimb, iată ce a avut de spus președintele ICR, Liviu Jicman.

Domnule președinte, care sunt motivele din spatele detașării Adinei Nicolescu?

Da, nu sunt motive în spatele detașării, e un context ceva mai complicat care, pe fondul unui audit pe care l-am solicitat în cadrul departamentului EUNIC, am constatat acolo o serie de neconcordanțe în câteva contracte aflate în negociere sau care au fost deja încheiate, și din punct de vedere al sumelor angajaților și din punct de vedere al credibilității prestatorilor și al partenerilor implicați. E vorba despre implicarea unui angajat al instituției.

Și ați transmis aceste informații unor instuții abilitate pentru a le cerceta? Cum ar fi DNA?

Nu, mă feresc să mă gândesc că problemele ar merge atât de departe, eu am solicitat un audit. Nu pot decât să-mi doresc ca aceste neconcordanțe să fie lămurite după această etapă. Și așa am decis detașarea persoanei care lucrează acolo într-un alt departament și am căutat o soluție pentru gestionarea activității de acolo.

O cunoșteați pe Adina Nicolescu, știați ce o recomandă? Mai exact, care au fost motivele din spatele acestei alegeri?

Am văzut că are expertiză în domeniul gestionării fondurilor europene, respectiv în ceea ce privește fonduri de coeziune.

Având în vedere că la EUNIC activitatea se conturează în jurul parteneriatelor europene, am apreciat că poate să răspundă provocărilor de acolo.

Înțeleg. Pe acel post nu se dă concurs în ICR?

Pentru orice post din ICR care nu presupune o numire, angajarea se face conform legii în vigoare, atât a Codului Muncii, cât și a Regulamentului de Funcționare și Organizare al ICR.

Îmi doresc foarte mult ca angajările în ICR să se facă în mod transparent. Regret foarte mult că în ICR nu a avut loc niciun concurs în ultimii 5 ani.

Din păcate, acum suntem implicați într-un litigiu cu toți angajații, pe tema salariilor și asta m-a făcut să nu demarez foarte rapid concursuri.

Deci aici am luat o măsură rapidă, fiind permisă prin lege atât angajarea prin concurs, cât și detașarea.”

La doar 32 de ani, Adina Nicolescu deține împreună cu soțul său 6 terenuri intravilane și 4 terenuri agricole, 8 conturi bancare și acțiuni la numeroase societăți comerciale, printre care Nokia și DIGI.

Conform legii salarizării, aceasta câștigă la ICR un salariu de aprodximativ 8000 de lei lunar.

Soțul său deține și o firmă care s-a ocupat de postările plătite ale lui Klaus Iohannis în campania electorală, conform Europa Liberă.

CATINCA MARIA NISTOR, PROPUNERE PENTRU ICR LONDRA

Potrivit surselor din cadrul ICR, actrița Catinca Maria Nistor va fi propunerea PSD pentru ICR Londra. Contactat de Cultura la dubă, informația nu a fost confirmată, dar nici infirmată de președintele Jicman.

Catinca Maria Nistor/ foto: Bogdan Iordache/ Cultura la dubă

„Mi se pare un gest de respect să nu anunț public propunerile înainte ca acestea să fie avizate sau aprobate”, ne-a transmis Liviu Jicman.

Catinca Maria Nistor are 33 de ani, este actriță și actuală colaboratoare a postului lui Adrian Sârbu, Aleph News, în calitate de prezentatoare.

Ea este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra.

Stelian Nistor a deținut președinția Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian prin Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor, în grad 33 şi Ultim.

Stelian Nistor (stânga) la o adunare a Masoneriei Mondiale de Rit Scoțian/ foto: scaars.ro

Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea.

Ea a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra și, ulterior, trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este definitivă.

Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă în martie 2020, pe când era managerul teatrului Bulandra, Catinca Maria Nistor declara:

“Când am împlinit 28 de ani, mi-am dat termen până la 35 să am rostul meu la Londra, unde merg frecvent. Am început să îmi construiesc un network acolo.

Visul meu e să mă trezesc dimineața, să știu cum arată bucătăria mea, make a tea și breakfast, să merg la lucru și să fac în fiecare zi același lucru, să lucrez on stage, în Londra.”

Catinca Maria Nistor

CEZAR PREDA, PROPUNERE PENTRU ICR PARIS

Cezar Preda, un politician cu bogată experiență, este propus de Liviu Jicman pentru a ocupa postul de director adjunct al ICR Paris. Informația a fost confirmată de ministrul Culturii Lucian Romașcanu pentru Hotnews. Acesta a avizat propunerea, argumentând că pe Cezar Preda îl recomandă „experiența de parlamentar.”

Cezar Preda/ foto: cdep.ro

Cezar Preda este de profesie inginer în metalurgie. A fost de-a lungul timpului viceprimarul Buzăului, membru PD, PDL și PNL. Potrivit Libertatea, a fost șef la REBU, deputat timp de 16 ani, președinte al Comisiei de Securitate Națională și președinte al Comisiei de Control a activității SRI.

Contactat de G4Media aseară, pentru a explica legătura sa cu ICR, acesta a declarat că:

“Suveranitatea noastră, a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu”

Cezar Preda pentru G4Media

De asemenea, el a afirmat următoarele:

”Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are și valențe tehnice, de informatică, de inteligență artificială.”

VICTOR PAUL DOBRE, PROPUNERE PENTRU ICR LISABONA

Victor Paul Dobre, un alt politician care a deținut numeroase funcții publice, este propunerea pentru conducerea ICR Lisabona, conform diplomatului Ciprian Mihali.

Victor Paul Dobre are 70 de ani. Timp de 13 ani a fost membru al Partidului Comunist Român.

Victor Dobre/ foto: cdep.ro

După Revoluție, din 1991 a devenit membru PNL, partid pe listele căruia s-a aflat 16 ani în Parlament. De asemenea, el a fost secretar de stat în MAI.

LIVIU JICMAN, PREȘEDINTELE ICR

Liviu Jicman este licențiat în drept și în studii economice și este, de asemenea, absolvent al Colegiului Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare “Carol I”.

Liviu Jicman/ foto: facebook

A intrat în politică de tânăr. A candidat alături de PNL pentru un post de parlamentar, cu mesajul “cel mai tânăr deputat pentru București”.

Nu a prins, însă, loc, pe listele finale ale partidului.

Între 2004 și 2006, PNL l-a răsplătit cu un post de director la cabinetul Ministrului Sănătății, în guvernul Tăriceanu. În paralel a primit salariu și pentru funcția de consilier în Senat.

În 2007 a devenit consilier al președintelui Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Din 2010 și-a început cariera în domeniul cultural, unde a și rămas.

A lucrat în departamentul de PR al Teatrului Masca, la cabinetul ministrului Culturii Daniel Barbu, a fost membru în comisii la RADEF, Sahia Film și la AFCN, iar în 2013 a devenit vicepreședinte ICR.

Fără să fi avut vreo experiență anterioară în domeniul muzeal sau studii de specialitate, așa cum prevede legea și regulamentul Muzeului Național Cotroceni, din 2016 până în 2021 a condus instituția aflată chiar în curtea Administrației Prezidențiale, deși nu îndeplinea condiția fundamentală de a fi managerul unui muzeu, de a avea studii în științe umaniste și arte.

Klaus Iohannis/ foto: afiș electoral PNL 2019

Ca simplu director de muzeu, Liviu Jicman a reușit să facă o avere impresionantă.

Conform declarației de avere din 2021, publicată pe siteul Muzeului Național Cotroceni, la finalul mandatului de director acesta deținea acțiuni la 37 de companii, printre care Romgaz, Biofarm, Medlife, BRD, Fondul Proprietatea, IAR Brașov, SIF Oltenia sau Purcari.

Acțiunile deținute de Liviu Jicman/ Declarație de avere 2021

Valoarea totală a acțiunilor deținute de Liviu Jicman este de aproape 300.000 de euro și doar în 2021 acestea i-au adus un profit de 22.000 de euro.

Din noiembrie 2021, Liviu Jicman este președintele ICR.

UPDATE 22 martie 2022: Conform unui răspuns transmis de Administrația Prezidențială la solicitarea Cultura la dubă, Liviu Jicman a obținut postul de director general al Muzeului Național Cotroceni în urma unui concurs organizat pe 5 decembrie 2016.

Concursul a fost anunțat de Administrația Prezidențială la sediul instituției, nu și pe site sau în presă, așa cum ar fi fost normal.

De asemenea, condițiile de participare au fost modificate față de 2015, astfel încât studiile economice ale lui Liviu Jicman au fost considerate adecvate nevoilor Muzeului Național Cotroceni, fără să mai fie nevoie de studii de specialitate specifice managementului unui muzeu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

11 thoughts on “ICR, filială de partid”

  1. Verificati si implicarea UDMR in numirea pentru inca 4 ani a directorului de la ICR Tel Aviv, care si-a propus -si a reusit-, sa nu promoveze absolut deloc cultura romana. Preocupat in special de afaceri cu vinuri din MD si de lobby udmr-ist in Israel pentru alegerile care urmeaza…

  2. Chiar nu inteleg ce aveti cu vinurile din MD??. MD nu este a mea si nu este a voastra, ci a urmasilor urmasilor nostri!. O fi oare vorba de rusi??. Sau de unguri??.

  3. “Haz de necaz”. Se intâmpla si in alte vremuri. Pe când Andrei Marga era presedinte al ICR acesta a reusit sa se compromita singur încercând să acrediteze ideea că Transilvania, deci întreaga cultură a României, ar trebui să se mândrească şi să defileze prin lume cu o invenţie proprie: CALORIFERUL. Aceasta a stârnit o serie de ironii la vremea respectivă desi mai degrabă situatia era de plâns având in vedere banii cheltuiti fără nici o finalitate pentru cultura românească:
    (Vezi: https://ziare.com/andrei-marga/icr/marga-ironizat-pe-facebook-caloriferele-nu-mor-cand-vor-caii-galerie-foto-1195312)

  4. Pai se aude ca Salamon a tras sforile sa mai prinda un mandat de patru ani ca sa ingroape definitiv cultura romana din Israel. Dar cui ii pasa, lui Iohannis?

  5. Pingback: Catinca Maria Nistor, director ICR Londra. Lista oficială a numirilor ICR pentru reprezentanțele din Paris, Londra, Bruxelles, Istanbul și Tel Aviv - Cultura la dubă

  6. Pingback: Catinca Nistor, noul director ICR Londra: "Cred că sălile pline de români vor fi apreciate de englezi." - Cultura la dubă

  7. Pingback: MAE plătește o chirie de 6.500 de lire sterline pentru apartamentul Catincăi Nistor, director ICR Londra - Libertatea - Cultura la dubă

  8. Pingback: Catinca Nistor, directorul ICR Londra, rămâne fără apartamentul de 6.500 de lire lunar. MAE reziliază contractul de închiriere - Libertatea - Cultura la dubă

  9. Pingback: Președintele ICR a cerut revocarea Catincăi Nistor din funcția de director ICR Londra - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *