Skip to content

Catinca Maria Nistor, director ICR Londra. Lista oficială a numirilor ICR pentru reprezentanțele din Paris, Londra, Bruxelles, Istanbul și Tel Aviv

Cultura la dubă vă prezintă în exclusivitate lista oficială a numirilor Institutului Cultural Român pentru funcții de conducere din străinătate. Acestea au primit deja avizele Ministerului Afacerilor Externe și ale Ministerului Culturii, urmând să fie votate mâine doar simbolic în Comisia de Cultură din Senat.

***

Catinca Maria Nistor este propunerea oficială pentru funcția de director al ICR Londra, după cum Cultura la dubă a anunțat în exclusivitate săptămâna trecută.

Catinca Maria Nistor are 33 de ani, este actriță și actuală colaboratoare a postului lui Adrian Sârbu, Aleph News, în calitate de prezentatoare.

Catinca Maria Nistor/ foto: Bogdan Iordache/ Cultura la dubă

Ea este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra, și prietenă de familie a actorului George Ivașcu, la rândul său mason și fost ministru PSD al Culturii.

Stelian Nistor a deținut președinția Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian prin Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor, în grad 33 şi Ultim. El și soția sa sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea.

Catinca Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea.

Ea a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra și, ulterior, trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este definitivă.

Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă în martie 2020, pe când era managerul teatrului Bulandra, Catinca Maria Nistor declara:

“Când am împlinit 28 de ani, mi-am dat termen până la 35 să am rostul meu la Londra, unde merg frecvent. Am început să îmi construiesc un network acolo.

Visul meu e să mă trezesc dimineața, să știu cum arată bucătăria mea, make a tea și breakfast, să merg la lucru și să fac în fiecare zi același lucru, să lucrez on stage, în Londra.”

foto: Cultura la dubă

Alături de ea, pe postul de director adjunct al ICR Londra va merge Claudiu Florian, care și-a încheiat în decembrie 2021 mandatul de director al ICR Berlin.

***

Adriana Pietrăreanu este propusă pentru un nou mandat de director adjunct al ICR Bruxelles, după prima sa numire din 2017. Adriana Pietrăreanu este soția lui Viorel Pietrăreanu, ambii prieteni de familie ai liderului PSD Marcel Ciolacu. Viorel Pietrăreanu a fost director al Casei de Cultură din Buzău, iar după ce acesta a decedat în 2016, Marcel Ciolacu l-a numit “fratele meu”.

Viorel Pietrăreanu și Marcel Ciolacu/ foto: newsbuzau.ro

Până să ajungă la ICR Bruxelles, Adriana Pietrăreanu era profesoară de engleză și franceză în Buzău.

Adriana Pietrăreanu/ foto: icr.ro
Adriana Pietrăreanu/ foto: icr.ro

La ICR lucrează din 2020 și nepoata lui Marcel Ciolacu, Andreea Ciolacu.

***

Dragoș Tiberiu Niță urmează să devină director ICR Istanbul. Acesta a terminat Teologie și Drept (Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”). În 2017 a fost propunerea PSD pentru un post în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Niță a mai lucrat la ICR pe diverse funcții începând cu 2014 până în prezent, precum și la Ministerul Tineretului și Sportului între 2001-2007. Din noiembrie 2021, el a fost coordonator de programe la ICR Istanbul.

Dragoș Tiberiu Niță/ foto: ICR Istanbul

***

La ICR Paris este propusă pentru un nou mandat Doina Marian, fostă “specialistă în relații publice la Autoritatea Rutieră Română” în 2014. Aceasta a mai fost în trecut director al unei agenții de PR, director al Asociației Editorilor din România și “consilier al ministrului”, după cum precizează în CV, fără să specifice despre ce ministru este vorba.

Doina Marian/ foto: Trinitas

Alături de ea, rămâne pe lista de propuneri, în calitate de director adjunct al ICR Paris, PNL-istul Cezar Preda, al cărui nume a fost deja dezvăluit în presă.

foto: Cultura la dubă

Din CV-ul său reiese că nu are nicio legătură cu cultura. El a fost parlamentar PNL, șef la REBU sau al Comisiei SRI din cadrul Parlamentului.

Cezar Preda/ foto: cdep.ro

***

Pentru postul de director al ICR Tel Aviv este propus pentru un nou mandat maghiarul Salamon Marton Laszlo, controversat deja în cadrul comunității evreiești, după activitatea sa la ICR.

Salamon Marton Laszlo/ foto: linkedin

Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română a adresat în 2018 o sesizare Parlamentului prin care a susținut că a fost exclusă de ICR Tel Aviv din programul de evenimente pe anul 2019.

foto: Cultura la dubă

Momentan, pe lista numirilor nu se află o propunere pentru ICR Lisabona, un alt post vacant, unde trebuia să ajungă fostul membru al Partidului Comunist Român, Victor Dobre.

Despre politizarea ICR sub actuala conducere a lui Liviu Jicman, Cultura la dubă a scris pe larg AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *