George Ivașcu: “Aceasta este demisia mea. Mai bine mi se cerea demisia din prima, decât să fiu umilit”

George Ivașcu, managerul Teatrului Metropolis, și-a prezentat azi demisia din funcție, într-o conferință de presă. Decizia vine după mai bine de două săptămâni în care Teatrul Metropolis a fost în centrul unui scandal cu Primăria Capitalei.

Chiar dacă a primit din partea comisiei de evaluare a PMB recomandarea de a își continua mandatul de manager, Ivașcu a acuzat o evaluare discriminatorie și, mai ales, imposibilitatea de a continua activitatea teatrului, fiindcă PMB nu a alocat anul acesta bugetul necesar.

Acesta s-a prezentat în fața presei, a angajaților teatrului și a mai multor colaboratori prezenți, cu hârtii care susțin că Teatrul Metropolis a înștiințat primăria cu privire la datoria de 1 milion de lei pe care a întregistrat-o la finalul anului trecut și a acuzat primăria că a mințit public în comunicatul de presă.

Iată câteva dintre declarațiile lui George Ivașcu:

“În acest teatru nu se poate juca deocamdată nimic. Era buget necesar de 8 milioane și ceva și am primit 7 milioane și ceva. PMB a dat o serie de comunicate flagrant inexacte la care am răspuns. Am venit în fața dvs să dau clarficări.

Să fie limpede, eu apăr un principiu. Teatrul Tineretului Metropolis a fost înființat ca primul teatru de proiect. Permite ca în baza proiectului să fie angajați pe durată determinată actorii tineri, independenți, care acum sunt în proporție de 82%. Nu apăr propriul meu scaun.

M-a întrebat o colegă, membră a comisiei – de ce vrei să fii director?

I-am răspuns – nu vreau să fiu director. Eu sunt profesor, mă uit în ochii studenților și nu știu ce să le promit. Nu mă leg de acest scaun.

Vă arăt această hârtie. Această hârtie este demisia mea, care este pregătită de mult timp, de când am suportat umilințelei doamnei Fedorca, directorul Direcției de Cultură din PMB, care a constituit o comisie și a luat la propriu cuvântul executiv și a orchestrat o execuție publică.

Am construit Teatrul Metropolis din 2007 dintr-o ruină. E muncă mea de 15 ani. Dar dacă omul care a pus bazele unui teatru a devenit o problemă, mă retrag fără nicio problemă.”

Ivașcu a spus că va trimite demisia azi către PMB, dar că se mai poate răzgândi dacă va fi chemat la o discuție și PMB va rectifica bugetul, astfel încât Metropolis să își continue activitatea.

“În pereții ăștia se află munca mea de 15 ani, nu am de gând să plec până nu știu ce se va întâmpla mai departe. În momentul în care PMB rectifică bugetul, în așa fel încât să își poată continua activitatea și în care va numi un profesionist care să conducă teatrul, mă voi retrage. Până atunci, mă voi lupta.

Am fost primul director care a cerut să fie evaluat online, în direct, ca să arăt că nu am nimic de ascuns. Nouă ne era acordată o oră. Se pare că sunt frumușel și au vrut să stea mai mult cu mine. Am stat două ore. Mi se pare discriminatoriu. Nu înțeleg de ce evaluarea discriminează. Alți colegi nu au stat nici o oră.

Vă citesc din scrisoarea primită de la PMB, în urma evaluării:

Comisia de avaluare recomandă continuare managementului. Comisia apreciază colaborarea cu UNATC și proiectele de încurajarea a tinerilor, apreciază misiunea și viziunea, dar strategia nu e în concordanță cu obiectivele. Nu are strategie și plan de marketing.

Mai bine mi se cerea demisia din prima, decât să fiu umilit. Cred că era mai corect.”

La conferința de presă fusese invitat și primarul Nicușor Dan, însă acesta nu s-a prezentat.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “George Ivașcu: “Aceasta este demisia mea. Mai bine mi se cerea demisia din prima, decât să fiu umilit””

  1. Pingback: Efectele evaluărilor managerilor teatrelor bucureștene: un director demis, două posturi scoase la concurs, o demisie - Cultura la dubă

  2. Domnnul Ivascu nu poate fi umilit de nimeni pentru ca este un profesionist recunoscut, si practic comisia aia formata din cine stie ce functionari nu-l poate evalua., pentru ca nu are un nivel egal de cunostiinte. Cine este dl Ivascu stie toata lumea, dar cine este FEDORCAI NU STIE nimeni.

  3. Pingback: Actorul Viorel Păunescu este noul manager interimar al Teatrului Metropolis - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *