Mircea Cărtărescu înregistrează o nouă performanță la nivel internațional, devenind azi primul autor român inclus pe lista lungă a nominalizaților la International Booker Prize, cel mai important premiu literar acordat ficțiunii traduse în limba engleză. Cărtărescu este nominalizat pentru romanul Solenoid, tradus de americanul Sean Cotter la editura Pushkin Press.
Pe lista lungă se află în total 13 autori, iar lista scurtă va curpinde doar 6 finaliști.
“Solenoid este parțial inspirat din anii petrecuți de Mircea Cărtărescu ca profesor în România, dar se dezvoltă într-o bizară poveste de istorie, filosofie și matematică, cuprinzând amintiri și coșmaruri de groază. Despre carte se spune că a fost scrisă într-un singur draft, fără vreo revizuire înainte de publicare. La cele 627 de pagini ale sale, este de departe cea mai lungă carte de pe lista nominalizărilor. 8 dintre volumele de pe listă au sub 200 de pagini.”, se arată pe site-ul oficial Booker Prize.
Potrivit juriului, lista întocmită pentru 2025 arată “felul în care gândește lumea”.
“Ca grup de jurați am fost uimiți să constatăm cât de diferit citim și am ajuns să adorăm această diferență. O celebrăm și invităm cu bucurie cititorii să ni se alăture. Vino să descoperi lista în propriul tău mod.” – se arată în comunicatul transmis de juriu.
Lista scurtă va fi anunțată pe 8 aprilie 2025, iar câștigătorul pe 20 mai 2025 la Tate Modern din Londra. Scriitorul va primi £25,000, iar alți £25,000 vor premia traducătorul.
Academia Română a respins recent admiterea lui Mircea Cărtărescu ca membru corespondent al Academiei.
Mircea Cărtărescu este cel mai premiat scriitor român în viață, numele său fiind anual vehiculat printre favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură.
În 2024 a devenit primul autor român câștigător al Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Juriul argumenta atunci: “Având pasaje de o mare frumusețe, Solenoid este opera unui mare scriitor european, care, totuși, este prea puțin cunoscut cititorilor în limba engleză.”
În 2022 a câștigat Premiu FIL la Târgul Internațional de Carte Guadalajara din Mexic, în 2021 a câștigat Premiul Prozart 2021, acordat în Macedonia de Nord. De asemenea, el a câștigat celebrul Premiu Thomas Mann în Germania și Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.
***
Dacă vrei să susții Cultura la dubă, poți face o donație lunară pe Patreon AICI. Sau poți redirecționa cei 3.5% din impozitul pe venit AICI, începând cu 1 ianuarie 2025.
Cultura la dubă nu acceptă nicio formă de asociere cu jocuri de noroc sau partide politice.