Skip to content

Mircea Cărtărescu la acceptarea Premiului FIL: “Nu am fost niciodată altceva decât poet. Chiar și romanele mele sunt poeme.”

Mircea Cărtărescu a primit prestigiosul Premiu FIL la Târgul Internațional de Carte Guadalajara din Mexic, în cadrul unei ceremonii care s-a bucurat de un public numeros.

În discursul său de acceptare, scriitorul român a declarat “nu am fost niciodată altceva decât poet” și a vorbit despre rolul poeziei în viețile noastre.

“Poezia e pisica moartă a lumii consumiste, hedoniste și mediatice în care trăim astăzi. Nu se poate imagina o prezență mai absentă, o măreție mai umilă, o teroare mai blândă. Nimeni nu pare să mai pună un preț pe ea. Și, totuși, nu există nimic mai neprețuit. N-o mai găsim prin librării decât dacă avem răbdarea să ajungem până la ultimele rafturi din fundul lor. Poeții nu mai au statui ca în secolul al XIX-lea, nici reputație ca în secolul XX.

Obsedate de vânzări și rentabilitate, editurile fug de poezie mâncând pământul. Nu se poate imagina astăzi un destin mai dramatic decât cel al poetului care se dedică total artei sale. Cei vechi își ruinau viața, de multe ori și pe a altora, pentru nebunia unui vers frumos. Dar măcar sperau în recunoștința generațiilor viitoare. Ei puteau crede sincer că frumusețea, după cuvintele lui Dostoievski, va salva lumea. Dar azi nu mai știm ce e frumusețea, nici lumea. Și nu mai înțelegem ce înseamnă a salva.

Ce să salvezi când trăim în imanență și aleatoriu? Fără perspectiva de a câștiga ceva prin arta și prin meseria sa, fără speranța gloriei și a posterității, poetul se condamnă astăzi la viața asocială și fantastă a mâncătorului de hașiș.

<<Poetul, ca și soldatul, nu are viață personală. Viața lui e praf și pulbere>>, scria Nichita Stănescu. Astăzi, când civilizația cărții apune și când pătrundem cu voluptate în stâmtorile înfricoșătoare ale virtualității, poezia e cu atât mai puțin vizibilă.

Modernitatea presupune o civilizație centrată pe cultură, o cultură centrată pe artă. O artă centrată pe literatură. O literatură centrată pe poezie. Și o poezie centrată pe lirism. (…)

Poezia mi-a luminat întreaga viață. Nu am fost niciodată altceva decât poet. Chiar și romanele mele sunt, de fapt, poeme. Am scris mereu poezie ca formă a libertății, a solidarității, a empatiei pentru toți oamenii.

Am scris împotriva războaielor și a discriminării de orice fel. Am scris pentru cei care citesc poezie și pentru cei care nu citesc poezii.” – Mircea Cărtărescu la Guadalajara.

Mircea Cărtărescu la acceptarea Premiului FIL 2022/ foto: captură din video Prueba Rulfo

Este a doua oară când un român câștigă Premiul FIL, după Norman Manea, în 2016. Valoarea premiului în bani este de 150.000 de dolari.

Cărtărescu a fost ales dintre 80 de scriitori internaționali, stilul său fiind apreciat pentru felul în care combină elemente din realitate cu oniricul și pentru ficțiunea care contribuie la construirea identității.

Publicul prezent la ceremonie/ foto: Ioana Nicolaie

Cărțile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi și se bucură de un succes special printre vorbitorii de spaniolă și franceză.

El a mai câștigat în ultimii ani celebrul Premiu Thomas Mann în Germania și Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează