Coperta ziar Certitudinea

Anchetă la Teatrul Național București, după ce spectatorilor le-a fost distribuit un ziar naționalist

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat începerea unei anchete interne la Teatrul Național București și depunerea unei plângeri la poliție după ce la Sala Studio a fost distribuit astăzi un ziar cu mesaje naționaliste. Incidentul s-ar fi petrecut înainte de controversatul spectacol-conferință al lui Dan Puric, care trebuia să marcheze Ziua Mondială a Teatrului, și a fost semnalat public de actrița Ada Galeș și criticul Iulia Popovici. 

“Cum e posibil ca într-o instituție EUROPEANĂ să se facă propagandă anti-UE și legionară?”, a scris Ada Galeș pe Facebook, publicând fotografii cu ziarul Certitudinea, care ar fi fost așezat pe scaunele spectatorilor.

Pe coperta publicației se poate vedea un articol intitulat „Nu există urme de fonologie semitică în limba română”, însoțit de fotografia „coordonatorului spiritual și moral”, Mihai Eminescu. Tot acolo se află și trimiterea către un text despre „planul de acțiune elaborat de colonelul Ion Antonescu”.

În mesajul ei, actrița Ada Galeș a amintit și că Lucian Romașcanu a apărat apariția lui Dan Puric, admirator al lui Vladimir Putin, pe scena TNB, spunând că eliminarea sa din program ar fi un act de cenzură și că teatrul nu trebuie să fie implicat în politică.

Conținutul ziarului distribuit la Sala Studio/ foto: facebook – Ada Galeș

Ulterior, ministrul Culturii a anunțat că a luat legătura cu conducerea instituției, care „va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB”. De asemenea, Lucian Romașcanu a declarat că „nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers”.

Iulia Popovici, critic de teatru, s-a arătat însă sceptică față de această afirmație. Într-un comentariu adresat ministrului, Popovici a transmis că Mircea Rusu, directorul interimar al TNB, și Gelu Colceag, membru în Consiliul Artistic al instituției, s-ar fi așezat ei înșiși pe niște scaune pe care se aflau exemplare ale ziarului: „Aveți un răspuns și pentru cecitatea care a lovit brusc această conducere, înainte de începerea spectacolului?”, a întrebat criticul în comentariul rămas încă fără răspuns.

Actorul Mihai Călin a postat o fotografie în care se vede că directorul interimar al TNB, Mircea Rusu, se afla în sală la începutul spectacolului, iar pe scaunele spectatorilor poate fi observat ziarul distribuit.

foto: Mihai Călin

Ziarul Certitudinea

Pe site-ul propriu, publicația Certitudinea se prezintă drept „proiect cultural” menit să promoveze „demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână”. Membrii „colegiului său de redacție” îi includ, printre alții, pe Vasile Alecsandri, I.L. Caragiale sau George Coșbuc.

Printre colaboratorii actuali se numără însuși Dan Puric, la spectacolul căruia a fost distribuit exemplarul de astăzi. Lui i se alătură, de exemplu, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, actorul Florin Zamfirescu sau profesorul Florian Colceag, cunoscut susținător al partidului AUR.

Materialele variază de la „dezvăluiri” nefundamentate științific despre o așa-numită „dictatură medicală” până la îndemnuri la credință și texte despre programul de guvernare al mareșalului fascist Ion Antonescu.Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Anchetă la Teatrul Național București, după ce spectatorilor le-a fost distribuit un ziar naționalist”

  1. Pingback: Lucian Romașcanu: "Azi trimit Corpul de Control la TNB. Dacă se dovedește că managementul a avut cunoștință, măsurile vor fi luate imediat." - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *