foto: arhiva personală/ tnb.ro
Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Național din București va găzdui la Sala Studio un spectacol-conferință, one man show cu Dan Puric.
Evenimentul este deja criticat de mai multe voci din lumea teatrului și de către public, dat fiind că Dan Puric este un susținător al Rusiei lui Vladimir Putin și nu de puține ori a făcut declarații conform cărora România ar trebui să se apropie de Rusia, prin conexiunea bisericii ortodoxe, nu de Occident.
Conform comunicatului de presă transmis de TNB și textului de prezentare a spectacolului, publicat pe site-ul oficial,
“Cunoscutul actor, regizor şi eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat M-am întors, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00.
M-am întors este o conferință dar și un one man show pentru toți cei ce vor să își amintească de marile valori ale teatrului românesc, să își bucure mintea și inima cu momente pline de umor și să împărtășească trăiri emoționante rupte din realitatea actuală a fiecăruia dintre noi.
(…)
Ziua de 27 martie are o semnificație aparte, fiind Ziua Mondială a Teatrului. Instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), această zi a devenit un eveniment anual din 1962, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru.“
Regizoarea Carmen Lidia Vidu este una dintre vocile care au luat atitudine față de prezența lui Dan Puric pe scena TNB:
“Înțeleg că noua direcție a Teatrului Național nu e solidară cu Ucraina, refuză implicarea politică și se lăsă reprezentată de Dan Puric, cel care a fost recrutat de Securitate în scopul supravegherii informative a colegilor de liceu. A semnat un angajament cu Securitatea pe când avea doar 17 ani și a primit numele conspirativ “Cristian”. Adeverința CNSAS nu îi atribuie totuși calitatea de lucrător / colaborator al Securității.
Cu toții am aplaudat coloana vertebrală a marilor branduri culturale internaționale care s-au dezis de starurile pro-Putin. Cred că breasla teatrală din România trebuie să ia atitudine în cazul TNB-ului. Nu cred că o va face, dar m-aș bucura să greșesc.”, a transmis aceasta într-o postare publică pe facebook.
Și criticii de teatru Iulia Popovici și Cristina Modreanu au criticat actuala conducere a teatrului, în persoana actorului Mircea Rusu, devenit director interimar după decesul fostului director interimar, Ioan Onisei și decesul directorului general Ion Caramitru.
Mircea Rusu a refuzat iluminarea clădirii TNB în culorile Ucrainei, spunând că rolul teatrului nu este să facă politică. În semn de protest, cineva a proiectat aseară pe TNB mesajul “Putin, oprește războiul!”.
Regizorul, actorul și scriitorul Dan Puric este colaborator al Teatrului Național București, conform site-ului instituției. Potrivit TNB, spectacolul de pe 27 martie este doar găzduit de instituția publică de spectacol, organizatori fiind Agenția de impresariat SPECTACULIS. Cu toate acestea, TNB este implicat direct în promovarea evenimentului.
În occident, inclusiv conducerile sălior de evenimente au anulat spectacolele susținătorilor lui Vladimir Putin.
Într-un interviu recent, acordat de 8 martie pentru televiziunea Alba Carolina TV, Dan Puric a spus că “geniul creștin” i-a îndemnat pe români să ajute poporul ucrainean, “care știm foarte bine cum s-a purtat cu noi în istorie, iar noi în fracțiuni de secundă am uitat tot. România a demonstrat că nu este o țară resentimentară, și a funcționat de la un capăt la altul mila creștină.
Să îi primim – și bine facem, să îi ajutăm ca pe niște frați creștini. Ăsta e poporul român, poporul pe care intelectualii noștri de doi bani l-au făcut imbecil.“
Dan Puric a amintit în acest interviu contextul în care va aborda tema conferinței de pe 27 martie.
“Moderator: Nu se spune în Ucraina e război. Acum se spune, că e lângă noi, dar de regulă se spune teatru de operațiuni militare. Nu știu câți români au plecat în teatrul de operațiuni militare. Hai, nu, zău, unde au plecat? la I.L. Caragiale, la teatrul de stat? Ei mergeau în război. Dar ca să sune frumos la ureche, în loc de război spuneau teatru de operațiuni militare.
Și la oră actuală, până la urmă se pare că asistăm la un teatru, în adevăratul sens al cuvântului.
Dan Puric: Da. Ideea aceasta am subliniat-o și eu și mă bucur că ai observat-o cu inteligență și rafinament. Eu chiar am o conferință de Ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie, la una dintre sălile TNB, în care o să spun că a fost confiscat cuvântul teatru pentru lucruri de genul acesta. Într-un teatru nu moare nimeni, te faci că mori.
Teatru…se face teatru politic. Și acum ne dăm seama că sunt scenarii criminale la nivel mondial, peste capul nostru, dar oamenii pe câmpul de luptă acolo mor.”
Dan Puric este și un puternic contestatar al Uniunii Europene:
“Pot să dau exemplu grădina asta zoologică numită Comitetul European. Derbedeul ală de comisar european care vine să ne invețe ce înseamnă coexistența. Pe noi! Ei, care au vândut sclavi. (…) Vorbesc de o aroganță ideologică cu care vrea să ne schimonosească copiii, adolescenții, țara, mentalul. Trebuie să le răspundem.”
În același interviu acordat de Ziua Femeii, Dan Puric și moderatorul au purtat o discuție halucinantă despre rolul mamei în societate și despre educația la creșe și grădinițe:
“Moderator: După 1989, s-a făcut o ruptură între copii și mame, cu acele creșe care, de dragul unui servici, își duceau copiii de la 2-3 ani, erau abandonați într-o instituție a statului și, bineînțeles, copilul nu mai avea acea legătură și acea rușine față de mamă.
Toate lucrurile respective astăzi au cam ajuns la scadență, ba chiar și mai mult. Și astăzi este la modă să îți duci copilul la grădiniță. Care e adevărata semnificație a acelor 7 ani de-acasă, dacă din 7 ani, numai 2 ani apucă copilul să stea acasă?
Dan Puric: S-a lucrat la treaba aceasta. Educația în România a fost dată peste cap din 1990, exact cu această desprindere de cei 7 ani de-acasă, distanțarea emoțională față de tradiție, față de istorie, față de modele. S-a început cu desprinderea față de părinți. Ea a fost încurajată de miniștri noștri de educație, toți sunt vinovați. Toți profesorii care au pus botul la așa ceva sunt vinovați.”
În ultimii doi ani de pandemie, Dan Puric a criticat deseori măsurile de prevenție luate de autorități, numindu-le “imbecilități crase” sau “traumatisme”.
Într-un interviu acordat în 2016 unei publicații creștine, odată cu inaugurarea scutului de la Deveselu, Dan Puric declara că “Dacă într-adevăr credem în creștinism, atunci trebui să rămânem uniți. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei, pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină prietenă.”
Începând cu 1991, Dan Purin a interpretat peste 20 de roluri la Teatrul Național București și a regizat 7 spectacole pentru TNB.
Maestrul Puric are dreptate ! Voi mincati cacao ca de obicei ! Parca el a furat tara in ultimii 32 de ani ! Nu va e rusine sa va luati de omul asta care a facut doar bine poporului roman ? De ce nu scrieti despre base geoana ilici nastase roman si ceilalti cu pulovere de la lovitura de stat din 89 ? Fiindca nu aveti coloana !
De ce nu plecați voi în Rusia, poate va găsește vreun obuz rătăcit și scăpa lumea de doi nenorociți rusofili!
inca mai e bagat in seama aceasta conserva kaghebista?delir mistic e tot ce poate produce lătura asta umana..
Un român adevarat care vede cu claritate beneficiile alianței cu americanii si cu europenii.Beneficiile sunt doar pentru ei iar noi suntem sclavi in tara noastra.Ne-au transformat in zombi si ne-au vandut de tot evreilor americani . Iar romanul tace și pleacă din tara lui in exil pentru minciună unei vieți mai bune in strainatate in timp ce jegosii vin si cumpara totul la preț de nimic.Asta se intampla acum in Ucraina.Mirarea mea ar fi sa ne bage incompetenți ăștia de politicieni in razboi cu rușii.Si atunci sa te tii!
Pingback: Ministrul Culturii despre controversa prezenței lui Dan Puric la TNB, de Ziua Mondială a Teatrului: "Tentația cenzurării sale este un demers pe care nu îl credeam posibil în lumea artei." - Cultura la dubă
Dar trimiteti-l la Putler, daca tot il adora. Sa trăiască in Rusia langa Putler si Kiril.
Puric, cel mai bun vomitiv!
“Dacă într-adevăr credem în creștinism, atunci trebui să rămânem uniți. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei, pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină prietenă.”
O fi prietena cu ma-sa, cu tot neamul lui de lingau comunist.
Cata minte poate sa aiba aceasta conserva comunista expirata, daca este de acord cu politica unui stat criminal?
Ii doresc tot binele de care poate sa aiba parte un criminal de razboi.
Pingback: Anchetă la Teatrul Național din București, după ce spectatorilor le-a fost distribuit un ziar naționalist - Cultura la dubă