Ministrul Culturii despre controversa prezenței lui Dan Puric la TNB, de Ziua Mondială a Teatrului: “Tentația cenzurării sale este un demers pe care nu îl credeam posibil în lumea artei.”

Contactat de Cultura la dubă pentru a oferi un punct de vedere cu privire la prezența lui Dan Puric, artist simpatizant al Rusiei lui Vladimir Putin și anti-european prin discurs, la Teatrul Național București, de Ziua Mondială a Teatrului, cu un spectacol-conferință, ministrul Culturii a transmis că nu comenteză “deciziile de oportunitate artistică a managementului TNB.

Totuși, ministrul a precizat pentru Cultura la dubă că: “Spectacolul de pe scena Sălii Studio este susținut de un actor român, iar tentația cenzurării sale este un demers pe care nu îl credeam posibil în lumea artei, lume a libertății de expresie prin excelență.”

Teatrul Național București este o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, iar momentan este condus de un director interimar, în persoana actorului Mircea Rusu.

Pe 27 martie, de la ora 11.00, Dan Puric, actor colaborator al TNB, va susține la Sala Studio a TNB un one man show intitulat “M-am întors”. Potrivit TNB, evenimentul este găzduit, dar nu organizat de instituția publică de cultură. Teatrul Național București s-a implicat, cu toate acestea, în promovarea spectacolului.

“Cunoscutul actor, regizor şi eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat M-am întors, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00.

M-am întors este o conferință, dar și un one man show pentru toți cei ce vor să își amintească de marile valori ale teatrului românesc, să își bucure mintea și inima cu  momente pline de umor și să împărtășească trăiri emoționante rupte din realitatea actuală a fiecăruia dintre noi.” – tnb.ro

Cultura la dubă a scris ieri despre faptul că mai mulți oameni de cultură și o parte a publicului contestă prezența lui Dan Puric la TNB, în contextul războiului din Ucraina, dat fiind că acesta a făcut de mai multe ori declarații pro-Rusia și anti-Uniunea Europeană.

“Pot să dau exemplu grădina asta zoologică numită Comitetul European. Derbedeul ală de comisar european care vine să ne invețe ce înseamnă coexistența. Pe noi! Ei, care au vândut sclavi. (…) Vorbesc de o aroganță ideologică cu care vrea să ne schimonosească copiii, adolescenții, țara, mentalul. Trebuie să le răspundem.”, a declarat Dan Puric pe 8 martie 2022, într-un interviu pentru Alba Carolina Tv.

Cultura la dubă a cerut un punct de vedere și conducerii TNB, însă acesta nu a venit până la momentul publicării articolului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

4 thoughts on “Ministrul Culturii despre controversa prezenței lui Dan Puric la TNB, de Ziua Mondială a Teatrului: “Tentația cenzurării sale este un demers pe care nu îl credeam posibil în lumea artei.””

 1. @”tentația cenzurării sale este un demers pe care nu îl credeam posibil în lumea artei, lume a libertății de expresie prin excelență.”
  Un artist grafic de exceptie ar trebui sa ii scrie sotiei domnului ministru, experta la consiliere… sa ii scrie cu caractere su-per-be, de exemplu această scrisoare:
  ”Nesimțitul ăsta de soț al tău, vine sa ne invete ce inseamna libertatea de exprimare. Ruie Momașcanu!”

  Daca literele sunt artistice, așa cam ca mutra blegoasă a puricelui patrihoț, atunci mesajul cu totul e artă și trebuie să ajungă la oameni, păi nu?

  1. Mi se strange stomacul de revolta si scarba – sa-i taie cineva microfonul lui Dan Putric! Sa-l trimita cineva pe Mircea Rusu in concediu vreo 3 luni la Mariupol, impreuna cu toti impostorii de care se inconjoara. Nu poti sa lasi, in numele libertatii cuvantului, orice derapat sa trambiteze discursuri nationaliste si periculoare in acest context, de pe prima scena a tarii. Domnule Ministru al Culturii, chiar nu faceti deosebirea intre delir psihotic si act artistic? Rusinos. Scandalos. Si ingrijorator. Daca Puric inca are de regurgitat speech-uri ridicole (face asta de ani de zile), sa-si gaseasca spatii private de unde sa le vomite – nu are ce cauta la TNB! Chiar nu realizati penibilul si situatia hiper-jenanta? Chiar nu aveti consilieri care sa va atraga atentia? Macar aruncati un ochi la opinia publica, atunci. Macar luati pulsul CORECT al reactiilor artistilor. Sunteti absolut JALNIC, domnule ministru! RUSINE!!!!!

 2. Pingback: Anchetă la Teatrul Național din București, după ce spectatorilor le-a fost distribuit un ziar naționalist - Cultura la dubă

 3. Pingback: Deputatul Iulian Bulai amenință cu moțiunea de cenzură dacă ministrul Culturii nu îl demite pe directorul interimar al TNB, Mircea Rusu - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *