Lucian Romașcanu: “Azi trimit Corpul de Control la TNB. Dacă se dovedește că managementul a avut cunoștință, măsurile vor fi luate imediat.”

foto: Hepta

Într-o intervenție telefonică la DIGI 24, Lucian Romașcanu a comentat evenimentul de ieri, când o publicație propagandistă cu mesaje naționaliste extremiste a fost distribuită la spectacolul susținut de Dan Puric la TNB.

Acesta a anunțat că a trimis Corpul de Control la TNB și dacă vor exista dovezi că managerul interimar Mircea Rusu a avut cunoștință de distribuirea ziarului, atunci va lua măsuri imediate. Romașcanu a precizat că a avut el însuși o discuție cu Mircea Rusu, iar acesta a spus că “nu știa”.

“Din nefericire, s-a întâmplat un lucru inacceptabil, ca cineva să distribuie materiale de propagandă, de orice tip, este interzis, cu atât mai mult cu cât tipul acela de material este unul fundamental împotriva valorilor României de astăzi.

În acest moment există, înțeleg, în curs, constituirea unei comisii administrative, va face o plângere către poliție și tot astăzi va intra și Corpul de Control al Ministerului Culturii la Teatrul Național, să vedem ce s-a întâmplat acolo. (…)

Dacă se dovedește că managementul teatrului a avut cunoștință de așa ceva, măsurile vor fi luate rapid. Avem nevoie să știm că managementul teatrului a știut de distribuția acelor materiale, că și-a dat concursul și că este implicit și explicit vinovat.

-Nu este o problemă faptul că nu a știut despre?

Poate fi o problemă, vom vedea în momentul în care va fi această anchetă administrativă. Repet, a fost un spectacol pe o scenă închiriată, nu este un spectacol din stagiunea TNB, putea fi confundat cu orice acel ziar, cu un caiet program, cu ce o fi fost, din nefericire cineva și-a permis împotriva legii să facă această distribuție și vom vedea cine.

-E bine că scena Teatrului Național se închiriază oricui? pentru orice fel de spectacol, de mesaj?

Nu vreau să fiu acuzat că țin partea unui putinist, spectacolul pe care l-a susținut Dan Puric a fost de Ziua Teatrului despre marii oameni ai teatrului românesc, înțeleg că nu a fost niciun fel de derapaj acolo, iar actorii dintotdeauna și-au prezentat mesajele personale în afara teatrului. În teatru nu s-a întâmplat nimic, în afară de această nenorocită de distribuție de material, care va fi penalizată cu cea mai mare duritate. În rest, lucrurile au fost ok.”, a declarat ministrul Culturii Lucian Romașcanu la DIGI 24.

Întrebat de jurnalistul Florin Negruțiu dacă Dan Puric poate fi considerat reprezentant al propagandei putiniste în România, Romașcanu a răspuns:

“Nu pot face eu asemenea evaluări. E un lucru pe care îl puteți interpreta în ce cheie credeți că ar fi mai apropiată de adevăr. Pe scena TNB, Dan Puric este acel actor pe care îl știe toată lumea și care a fost ovaționat. (…) Este o decizie de oportunitatea artistică (nr. spectacolul de pe 27 Martie) pe care nu o decide Ministerul Culturii.

-Care este oportunitatea artistică aici?

Joacă în Livada cu vișini. Este o chestiune de propagandă sovietică? Nu știu. Este o decizie de oportunitatea artistică a managerului și vom avea o discuție.”

Referitor la moțiunea simplă pe care USR intenționează să o depună în Parlament împotriva sa, dacă nu îl va demite pe Mircea Rusu, Romașcanu a comentat printr-un atac la adresa deputatului USR Iulian Bulai:

“Domnul Bulai nu cred că este reprezentantul cel mai îndreptățit să facă analize de evaluare la Teatrul Național, dumnealui era mult mai expresiv când era statuie mută prin alte țări.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *