foto: Cultura la dubă
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I. L. Caragiale” din București a transmis aseară un comunicat prin care reacționează la cele mai recente acuzații de abuz din cadrul instituției.
„Suntem solidare/solidari cu toate persoanele care au suferit abuzuri în această universitate. Care au fost victimele unor atitudini umilitoare. Care au trăit momente dureroase din cauza sexismului, hărțuirilor sexuale, hărțuirilor psihologice și a instrumentalizării unor raporturi de putere”, a anunțat UNATC, mulțumindu-le celor care au vorbit public despre ceea ce au trăit.
Comunicatul, semnat de nume ca George Ivașcu (Decan al Facultății de Teatru și fondator al Teatrului Metropolis), Andreea Borțun (regizoare, scenaristă și asistent universitar la Facultatea de Film) sau Liviu Lucaci, rectorul UNATC, vine după ce o investigație publicată la începutul săptămânii trecute de Rise Project arată că regizorul și profesorul Felix Alexa a hărțuit, de-a lungul anilor, mai multe studente: le-a făcut avansuri, le-a șantajat emoțional, vrând să le convingă că nu „vor mai face meseria asta” dacă îl resping, iar în unele situații a devenit violent.
„Isterix”. Așa i se mai spune lui Felix Alexa în lumea teatrului, din cauza acestor „crize de isterie, pe care le face și care sunt celebre (…) – urlă, țipă, trântește, sparge, aruncă”, a povestit una dintre ele pentru Rise Project.
Alexa a recunoscut că a avut relații cu studente, dar neagă că le-ar fi hărțuit.
Acuzațiile aduse lui nu sunt însă unice în universitate. Cultura la dubă a scris pe larg despre experiențele unor actrițe ca Ioana Bugarin sau Katia Pascariu și, cel mai recent, despre abuzurile profesorului Puiu Șerban, în cazul căruia încă se desfășoară o anchetă a Comisiei de Etică a UNATC.
La momentul publicării investigației care îl vizează pe Alexa, rectorul UNATC transmitea că nu tolerează abuzul și că „nu mă voi eschiva să iau măsurile necesare pentru a oferi suportul persoanelor care trec prin astfel de traume”.
Astfel, în comunicatul de aseară, universitatea anunță că se angajează la „o serie de acțiuni care să completeze inițiativele deja demarate de universitate – crearea paginii Politici de conduită pe site-ul UNATC, adoptarea unui Plan al egalității de gen și crearea unei comisii speciale care să propună moduri de implementare a acestuia, demararea unor întâlniri între cadrele didactice și specialiști în egalitatea de gen”.
„Ne propunem să organizăm discuții cu studente și cu studenți, dezbateri cu experte și cu experți în studii de gen și în politicile egalității de gen, ateliere tematice, elaborarea de materiale informative și de sprijin, precum și cooptarea unor consilieri psihologici/psihoterapeuți în acest proces.”
Lor li s-ar adăuga „măsurile necesare sancționării și prevenirii abuzului și hărțuirii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare – începând cu urgentarea procesului de revizuire al regulamentelor și codurilor interne în acest sens, în primul rând Codul de etică și deontologie profesională universitară al UNATC și Regulamentul de funcționare al Comisiei de etică”. Asta în contextul în care, într-un interviu din luna mai, Lucaci spunea „nu ne-am gândit să scriem explicit că relațiile sexuale între profesori și studenți sunt interzise”.
Și Asociația Internațională a Criticilor de Teatru din România solicită „toleranță zero la abuz” și respectarea termenelor de comunicare a anchetelor interne în facultățile vocaționale. În plus, se arată „dispusă să susțină prin interviuri și materiale de presă victimele și martorii abuzurilor”.
La rândul lor, studenții UNATC cer adoptarea unui Cod al drepturilor și obligațiilor profesorului – petiția lor se găsește aici.