Skip to content

Laetitia Casta, interviu pentru Cultura la dubă: “Visez să ajung în România cu spectacolul Clara Haskil”

foto: VIVA FR

În luna ianuarie anunțam că celebra actriță franceză Laetitia Casta readuce la viață povestea pianistei române Clara Haskil, în spectacolul Clara Haskil, Prélude et Fugueo producție a Teatrului Rond Point, montată la Paris.

Ceva timp mai târziu, Laetitia Casta a acceptat să acorde primul său interviu pentru o publicație din România – Cultura la dubă.

Ne-am întâlnit într-o dimineață, într-o cafenea tipic pariziană, în cartierul Montparnasse din capitala Franței. Neînsoțită, îmbracată în blugi și un pulover colorat, având la gât mărgele făcute de unul dintre copiii săi, nemachiată, actrița emana o frumusețe naturală și mai impresionantă decât cea care a consacrat-o în reclamele L’Oreal din anii ’90.

Ne-a adus împreună interesul pentru Clara Haskil, pianista de origine română numită de Chaplin “un geniu”. Însă extrem de deschisă, Laetitia Casta a acceptat să vorbească și despre alte subiecte, cum ar fi dificultățile întâlnite în carieră, cum a fost să crească 4 copii și să rămână un supermodel și o actriță de succes sau cum a făcut față unor tentative de abuz, pe când avea doar 15 ani.

Vă invităm, așadar, să descoperiți latura umană și sensibilă a unei celebrități franceze pe care o știm doar din filme și reclame.

***

Laetitia, povestește-ne, te rog, cum ai primit rolul Clarei Haskil? A fost un casting sau ți s-a oferit direct?

Nu a fost un casting, eu am mai lucrat cu regizorul înainte în teatru și voiam să avem din nou o experiență artistică împreună. Căutam o piesă de teatru care să fie foarte interesantă și apoi el mi-a spus: ai fi ok să faci un monolog?

Și am zis că da, dacă mi se potrivește. Apoi a apărut textul Clara Haskil.

Laetita Casta în spectacolul "Clara Haskil"/ foto: Edouard Elias
Laetita Casta în spectacolul “Clara Haskil”/ foto: Edouard Elias

Și cum ți s-a părut piesa?

Nu a fost atât despre piesă, cât despre emoția, sensibilitatea Clarei Haskil. Nu o știam înainte. Am fost șocată de sensibilitatea acestei femei și am vrut să împărtășesc asta oamenilor.

Ce te-a impresionat la poveste, dincolo de sensibilitatea personajului?

Am găsit câteva puncte în comun cu ea, de exemplu faptul că ea a plecat din sânul familiei când era foarte tânără, la fel ca mine, a intrat într-o lume a adulților, ca mine, călătorea non-stop, ca mine, nu a avut o copilărie, la fel ca mine. Un caracter puternic, ca al meu, hahahaha.

Eu nu mi-am schimbat felul de a fi, chiar dacă atunci când am început cariera, am fost foarte criticată.

De ce?

Pentru că eram diferită. Pentru că nu corespundeam tiparului de atunci. Uite, acum fetele de orice dimensiuni sau culoare au șansa de a fi promovate în lumea aceasta a modei, lumea e mult mai deschisă, ceea ce e foarte important.

Dar când am început eu, diferențele nu erau acceptate. Iar eu m-am luptat pentru asta, la fel ca ea (nr. Clara Haskil), s-a luptat pentru felul ei de a fi.

Spuneai că nu ai avut o copilărie din cauza carierei. Dacă privești în urmă, regreți asta, regreți că ai investit atât de mult în latura profesională sau ești recunoscătoare pentru ceea ce ți-a adus cariera?

Știi, e ca și cum ai întreba un pește de ce trăiești în apă. Eu asta sunt, pentru mine e imposibil să mă gândesc că lucrurile ar fi putut sta diferit pentru că asta e viața mea.

Laetitia Casta

Mă întrebam dacă regreți sacrificiile făcute pe atunci.

La vremea respectivă nu știam că sunt sacrificii. Făceam asta pentru că o făceam bine, era ușor pentru mine.

Oricum, eu eram foarte timidă, nu mă duceam la petreceri cu prietenii, nu eram ca orice copil sau adolescent. Și atunci, cred că am ajuns în aceasta lume pentru că așa era dat să fie.

Laetitia Casta în 1992

Dacă aș fi avut o copilărie normală, probabil aș fi fost nefericită pentru că eram timidă, îmi era jenă de mine, nu aveam cu ce să mă joc, nu eram bună la asta.

Actoria te-a ajutat să devii mai puternică?

Nu, cred că pentru mine actoria este o modalitate de a-mi folosi empatia pentru oameni. Am o hipersensibilitate și, după cum spuneam mai devreme, faptul că eram criticată, m-a făcut să devin și mai introvertită și sensibilă.

Revenind la spectacol, cum a fost pentru tine revenirea în teatru și cu un one woman show?

Iubesc teatrul, asta prefer înaintea cinemaului. Pentru că e real, nu poți să te prefaci, sunt oameni în fața ta care plătesc să vină să te vadă.

De fapt, este ca o întâlnire de iubire.

Serios!

Am avut spectacol pe 14 februarie în Elveția, o seară specială, iar teatrul era plin. Și eram uimită că au venit la spectacol, au ales teatrul și acest spectacol. M-am simțit foarte recunoscătoare, e un sentiment special.

Laetita Casta în spectacolul "Clara Haskil"/ foto: Edouard Elias
Laetita Casta în spectacolul “Clara Haskil”/ foto: Edouard Elias

Am citit că spectacolul a fost foarte bine primit de către criticii francezi. Cum te-a făcut asta să te simți?

E amuzant că atunci când aștepți asta, nu vine nimic. Și muncești mult ca să demonstrezi că poți. Și, când în final o faci pentru tine, nu îți mai pasă de critici. E ca un bonus, dar tu deja știi că ai ajuns acolo unde trebuie.

Muzica ei te-a ajutat să pregătești personajul mai bine? Ai ascultat concertele ei de pian?

Da, nu eram o mare cunoscătoare a muzicii clasice, îmi place muzica clasică și ascult deseori, dar nu sunt o mare specialistă.

Dar am putut învăța diferențele dintre interpretările ei și ale altui pianist. Iar auzul meu a devenit, treptat, mai sensibil. Muzica ei este atât de pură și de specială!

Clara Haskil

Cum a reacționat familia ta la spectacol? Copiii tăi au venit să te vadă?

Da, au venit! Și pentru că aveam turneu, le-am zis să aleagă țările în care vor să vină cu mine. Și mă însoțesc în unele locuri. De exemplu, în mai vom fi în Grecia.

Mă întreb dacă vei veni și în România cu spectacolul.

Este visul meu! Pentru că ea a devenit cetățean elevețian din cauza războiului, dar România este țara în care s-a născut. Trebuie să merg acolo! Ar fi un simbol atât de important!

Ai mai fost vreodată în România?

Nu și mi-aș dori tare mult să merg. Visul meu ar fi să încheiem turneul în România. Și chiar să ajungem și în Israel, pentru că era evreică.

Laetita Casta în spectacolul “Clara Haskil”/ foto: Edouard Elias

Cum este pentru tine, ca femeie și ca mama, să fii parte din industria frumuseții și cea a cinematografiei?

Când eram în vârful carierei mele de model, am devenit mamă, iar oamenii mă întrebau de ce am făcut un copil.

E simplu, pentru mine viața e mai importantă decât cariera, nu am ascultat niciodată de ceea ce au spus alții.

E ceva ce o profesoară i-a spus și Clarei Haskil: nu asculta niciodată sfaturi. Așa am fost și eu mereu.

Când mi-au spus să nu fac copii, am făcut copii, când mi-au spus să nu fac filme, am făcut filme, aveam doar 19 ani. Pur și simplu așa e firea mea.

Cum a fost actoria, în comparație cu cariera de model?

Mai grea! Sunt foarte diferite.

Lumea cinematografiei pare foarte deschisă, dar, de fapt, nu este. Sunt familii în interior, grupulețe.

Iar când vii din exterior, din altă lume, nu au așteptări foarte mari de la tine.

Credeau că ești fata frumoasă și atât?

Exact. Și credeau că dacă ai succes într-un domeniu, nu mai poți face și altceva. Și mi-a luat mult timp să îi fac să înțeleagă că pot fi autentică în ceea ce fac, la fel cum i s-a întâmplat și Clarei Haskil. E vorba despre legitimitate, ceva ce câștigi în timp.

Ce te face acum fericită?

Să fiu eu însămi, să fac lucrurile care îmi plac, să mă plimb cu oamenii care îmi plac. Mă simt foarte liberă pentru că pot să fac ce vreau. Ce era considerată fragilitate înainte, este o putere astăzi.

Laetitia Casta și soțul ei, actorul și regizorul Louis Garrel
Laetitia Casta și soțul ei, actorul și regizorul Louis Garrel

Le transmiți copiilor tăi pasiunea pentru artă?

Nu mi-am propus să fac asta. Dar, de exemplu, fiica mea cea mare vrea să fie actriță. A venit natural. Când crești într-o familie de artiști, arta este foarte importantă.

Tinerilor care vor citi articolul și sunt interesați de actorie, ce sfat le-ai da? În special tinerelor fete.

Dacă pentru ei actoria este mai importantă decât orice altceva, visează la asta, se trezesc cu gândul la asta, dacă este ca un foc interior, atunci trebuie să o facă.

Tu ești de acord cu ideea că dacă vrei să fii actor trebuie să fii deschis să faci orice ți se cere? De exemplu, mai multe absolvenți de teatru din România ne-au povestit că în școală li s-au cerut lucruri neobișnuite, sub pretextul că trebuie să o facă dacă vor să fie actori. De exemplu, să se dezbrace la un exemen de actorie.

Nu. Păi dacă joci rolul unui criminal, trebuie să omori pe cineva? Nu e normal, ăsta e un abuz. Și, oricum, este mai dificil să fie dezbrăcat emoțional decât dezbrăcat fizic.

Ai fost vreodată în situația în care ai simțit că ești victima unui abuz?

Nu am ajuns niciodată în punctul abuzului, am oprit lucrurile dinainte.

Am simțit că unii oameni au încercat să mă abuzeze, atât psihic cât și fizic, dar eu am simțit imediat pericolul și m-am apărat.

Am fost suficient de puternică încât să părăsesc un platou de filmare și să spun „nu fac asta” pentru că nu este corect pentru mine.

Chiar și când eram foarte tânără. La 15 ani, am putut să spun „nu, asta nu este normal”.

Laetitia Casta

Și ca să ne întoarcem acolo de unde am plecat, la Clara Haskil, ce ai putea spune că este cu adevărat special la spectacol?

Oricine poate fi Clara Haskil. Te poți recunoaște în ea în diferite momente din viață. Ea vorbește direct oamenilor.

***

Performanța Laetitiei Casta în Clasa Haskil, Prélude et Fugue, te lasă fără respirație. Ea demonstrează veleități actoricești magistrale.”, notează publicația Midi Libre.

Textul scris de Serge Kribus evocă diferite momente din viața Clarei Haskil, de la copilăria în București la cariera strălucitoare de artistă. Regizorul Safy Nebbou susține că a ales-o pe Laetitia Casta pentru acest rol datorită grației și sensibilității sale, dar și fiindcă cele două ar avea mai multe aspect în comun, precum “îndoielile și singurătatea trăite de aceste două femei”.

Costumele spectacolului sunt realizată de prestigioasa casă de modă franceză Saint Laurent.

Spectacolul a fost într-un turneu în Franța și Elveția, iar în luna mai va ajunge în Grecia.

Laetitia Casta este una dintre cele mai cunoscute actrițe franceze ale generației sale, fiind apreciată atât pentru roluri în filme, cât și în spectacole de teatru. În anul 2021, ea a fost celebrată de Festivalul de Film de la Locarno cu Premiul pentru Excelență.

De asemenea, este considerată una dintre frumusețile-simbol ale Franței, având o carieră bogată ca supermodel.

În 1998, ea a devenit imaginea L’Oréal Paris, iar în modă a colaborat cu cele mai mari branduri, precum Chanel, Saint Laurent, Louis Vuitton, Valentino, Dolce and Gabbana, Cavalli, etc. Este căsătorită cu actorul și regizorul francez Louis Garrel și este mama a 4 copii.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Laetitia Casta, interviu pentru Cultura la dubă: “Visez să ajung în România cu spectacolul Clara Haskil””

  1. Pingback: Laetita Casta vine la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu spectacolul "Clara Haskil" - Cultura la dubă

  2. Pingback: A 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a început - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *