Skip to content

Laetitia Casta interpretează rolul pianistei Clara Haskil într-un spectacol de teatru la Paris

Actrița și supermodelul francez Laetitia Casta readuce la viața povestea pianistei române Clara Haskil, în spectacolul Clara Haskil, Prélude et Fugue, o producție a Teatrului Rond Point, montată zilele acestea la Paris.

Spectacolul biopic este un one woman show, iar prestația Laetitiei Casta e acompaniată live de pianista Isil Bengi.

Laetita Casta în spectacolul Clara Haskil, Prélude et Fugue/ foto: Edouard Elias

“Performanța Laetitiei Casta în Clasa Haskil, Prélude et Fugue, te lasă fără respirație. Ea demonstrează veleități actoricești magistrale.”, notează publicația Midi Libre.

Textul scris de Serge Kribus evocă diferite momente din viața Clarei Haskil, de la copilăria în București la cariera strălucitoare de artistă. Regizorul Safy Nebbou susține că a ales-o pe Laetitia Casta pentru acest rol datorită grației și sensibilității sale, dar și fiindcă cele două ar avea mai multe aspect în comun, precum “îndoielile și singurătatea trăite de aceste două femei”.

Costumele spectacolului sunt realizată de prestigioasa casă de modă franceză Saint Laurent.

Spectacolul se va afla într-un turneu în Franța în această lună și în februarie, iar în a doua parte a lunii februarie va avea câte trei reprezentații în Elveția și două în Grecia. Programul poate fi văzut aici.

Laetita Casta în spectacolul Clara Haskil, Prélude et Fugue/ foto: Edouard Elias

CLARA HASKIL

Clara Haskil este considerată una dintre cele mai bune pianiste din istorie.

“În viața mea am cunoscut trei genii: unul a fost Clara Haskil, altul a fost profesorul Einstein și un altul a fost Sir Winston Churchill.” Așa vorbea Charlie Chaplin despre pianista română, de care l-a legat o prietenie specială.

Clara Haskil s-a născut pe 7 ianuarie 1895 la București, într-o familie de evrei. La 3 ani era considerată deja un copil genial, care putea să reproducă la pian orice piesă pe care o asculta. La 5 ani a fost invitată să cânte la pian în fața Reginei Elisabeta a României.

Iar la 7 ani studia pianul la Viena, unde a plecat singură și a rămas sub îngrijirea unui unchi. După 3 ani de studiu la Viena, unchiul său a înscris-o la Conservatorul din Paris, unde a fost admisă la doar 10 ani.

Din păcate, însă, copila e diagnosticată cu o formă severă de scolioză, care îi va afecta toată viața. George Enescu a ajutat-o să își continue studiile la Paris, iar în 1936 Clara Haskil întâlnește un alt pianist genial, pe Dinu Lipatti. Cei doi au devenit de atunci buni prieteni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost nevoită să fugă cauza persecuțiilor la care erau supuși evreii și a găsit refugiu în Elveția.

Clara Haskil/ foto: wikipedia

După război, concertele sale de pian au devenit celebre în întreaga lume, fiind invitată să cânte sub bagheta celor mai importanți dirijori.

Ea este considerată de către specialiști cea mai bună pianistă care a interpretat vreodată muzica lui Mozart.

La 200 de ani de la nașterea lui Mozart a fost invitata Festivalului din Salzburg, unde a realizat o interpretare memorabilă a Concertului pentru pian și orchestră Nr. 20 în Re minor.

Clara Haskil/ foto: Getty Images

Mai jos puteți vedea imagini unice cu Clara Haskil alături de Charlie Chaplin, la locuința acestuia din Elveția.

LAETITIA CASTA

Laetitia Casta este una dintre cele mai cunoscute actrițe franceze ale generației sale, fiind apreciată atât pentru roluri în filme, cât și în spectacole de teatru. În anul 2021, ea a fost celebrată de Festivalul de Film de la Locarno cu Premiul pentru Excelență.

De asemenea, este considerată una dintre frumusețile-simbol ale Franței, având o carieră bogată ca supermodel.

Laetitia Casta/ foto: VIVA FR

În 1998, ea a devenit imaginea L’Oréal Paris, iar în modă a colaborat cu cele mai mari branduri, precum Chanel, Saint Laurent, Louis Vuitton, Valentino, Dolce and Gabbana, Cavalli, etc. Este căsătorită cu actorul și regizorul francez Louis Garrel și este mama a 4 copii.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *