Skip to content
A 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a început

A început Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

foto: Facebook/ FITS

A 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a început pe 24 iunie. În jur de 800 de evenimente vor fi organizate până pe 3 iulie în cadrul celui mai mare festival de teatru din Europa Centrală și de Est. Tema din acest an a festivalului este „Frumusețe”.

„În numele frumuseții ne întâlnim în acest an cu unele dintre cele mai mari companii de artele spectacolului care există pe glob. FITS readuce libertatea, miracolul și creația într-un oraș care a dovedit cu prisosință că este casa artelor spectacolului și a teatrului în lume”, a transmis Constantin Chiriac, președinte FITS și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca”, într-o conferință de presă.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă în premieră, în cadrul celei de-a 29-a ediții, o secțiune dedicată realității virtuale. Spectacolul ”TrioMix” permite publicului să pătrundă în spațiul de dans, iar în spectacolul ”Turnul #următorulnivel” personajele pierd contactul cu lumea lor şi ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt.

Printre spectacolele de teatru care vor fi puse în scenă în cadrul celor 10 zile de festival se numără ”Faust”, ”Povestea prințesei deocheate”, ambele în regia lui Silviu Purcărete, ”3 surori” regizat de Luk Perceval, ”Iubire” regizat de Pippo Delbono, ”Rosto” regizat de Alexandru Dabua, ”Scaunele” regizat de Gabor Tompa și ”Regele moare” regizat de Claus Peymann.

Spectacolul de teatru ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete / foto: Facebook – FITS

Cu prilejul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, actrița franceză Laetitia Casta va veni pentru prima dată în România, invitată pe scenă cu spectacolul “Clara Haskil, Preludiu și Fugă”. În urmă cu câteva luni, Laetitia Casta a acordat în exclusivitate un interviu pentru Cultura la dubă în care a vorbit despre acest one woman show, despre cariera sa în modă și în cinematografie, dar și despre experiențele sale de mamă și de femeie.

Prin intermediul unui parteneriat cu TikTok, FITS va transmite pentru prima dată live un spectacol de teatru pe această platformă. Este vorba despre producția ”#acedesiguranță@tiktok”, în regia lui Bobi Pricop, cu un scenariu semnat de Ionuț Suciu. Spectacolul regizat de Bobi Pricop întregește o serie de cinci evenimente artistice care vor fi transmise, live, de la FITS, pe platforma TikTok.

Un alt element de noutate cu care vine cea de-a 29-a ediție a FITS este Festivalul Statuilor Vivante, care va oferi publicului 40 de reprezentații ale celor cinci spectacole din cadrul Proiectului „Moștenirea”, realizat de Mihai Mălaimare. Creațiile vor fi prezentate pe Pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu, dar și în localitățile din Mărginimea Sibiului – la Săliște și Gura Râului.

Moment din ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu / foto: Facebook – FITS

Totodată, pe scenele FITS vor mai urca și companii de dans din Israel, Spania, Germania, Franța și Italia, cât și muzicieni din Germania, Japonia, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Polonia și Franța.

Aleea Celebrităților de la Sibiu se va completa în acest an cu nume precum Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.

Programul și biletele pentru toate evenimentele FITS se găsesc pe site-ul www.sibfest.ro.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *