Skip to content

Gala Tinerilor Scriitori: Mihnea Bâlici, Alina Purcaru și Sașa Zare, printre laureații ediției 2022.

Azi, de Ziua Culturii Naționale, a avut loc cea de-a 13-a ediție a Galei Tinerilor Scriitori, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.

La categoria Tânărul poet al anului 2022 a fost premiată Raluca Boantă, pentru volumul de debut „La marginea bună a corpului” (OMG Publishing). Cu această explorare a relației dintre sinele interior și lumea exterioară, Boantă câștigase anterior și Premiul pentru Poezie debut la Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.

Premiul pentru Tânărul prozator al anului 2022 i-a revenit Sașei Zare, pentru romanul queer „Dezrădăcinare” (editura frACTalia), și el premiat la Gala Premiilor Sofia Nădejde.

În discursul transmis prin editorul Iulia Militaru, Sașa Zare a lăudat „mișcarea alternativă, curajoasă și asumată” care transformă literatura română contemporană într-un spațiu mai divers.

În același timp, ea a subliniat că își acceptă premiul „cu inima strânsă” față de ideea competiției și a ierarhizării dintre creatori, mulți încă neobservați sau lipsiți de resurse, și că „să faci muncă literară în sistemul actual e un privilegiu”, așa că ar fi nevoie măcar de mai multă susținere din partea statului, prin burse sau alte forme de ajutor financiar.

Drept Tânărul critic literar al anului 2022 a fost premiată Ruxandra Câmpeanu, pentru „Dincolo de regulile jocului” (editura Corint), o cercetare privind compromisul intelectual în perioada 1948–1964.

La categoria Tânărul scriitor al anului 2022 a fost premiat Mihnea Bâlici. Bâlici fusese nominalizat și la categoria Tânărul poet al anului, pentru volumul de debut „Cazzo” (OMG Publishing), dar s-a remarcat și prin „colțoșenia” cronicilor sale, după cum a precizat criticul Cosmin Ciotloș în discursul de prezentare al distincției, lăudându-i curajul și lipsa de „smerenie”.

În intervenția lui, Bâlici a trimis încă o dată spre mesajul Sașei Zare, spunând că își dorește ca el să nu fie trecut cu vederea.

Pe 8 ianuarie, odată cu nominalizările de anul acesta, fusese anunțată și Cartea de poezie a anului 2022: „Tot mai multă splendoare”, de Alina Purcaru (editura Cartier). Purcaru a vorbit, la rândul său, despre nevoia ca tinerii scriitori să fie sprijiniți financiar și moral, pentru a continua „să creadă în adevărul lor”.

Juriul Galei Tinerilor Scriitori a fost format din trei critici literari: Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Ciotloș.

Printre câștigătorii edițiilor anterioare s-au numărat Paula Erizanu (Tânărul scriitor al anului 2021, pentru romanul „Ard pădurile”, editura Cartier) sau Radu Nițescu (laureatul aceleiași categorii în 2020, pentru volumul de poezie „Satao”, Casa de editură Max Blecher).


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *