Aseară, la Teatrul Apollo111 (București), a avut loc Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei. În cadrul evenimentului ajuns la cea de-a cincea ediție au fost premiate cele mai bune scrieri publicate în perioada septembrie 2021 – august 2022.
La categoria Poezie, distincția i-a revenit Simonei Popescu, pentru volumul „Cartea plantelor și animalelor” (editura Nemira).
La categoria Proză, premiul i-a fost acordat Laviniei Braniște, pentru volumul „Mă găsești când vrei” (editura Polirom).
La categoria Poezie debut și-a adjudecat premiul Raluca Boantă, cu volumul „La marginea bună a corpului” (editura OMG Publishing).
La categoria Proză debut a fost premiată Sașa Zare, pentru volumul „Dezrădăcinare” (editura fractalia).
De asemenea, Premiul scena.ro pentru Dramaturgie i-a fost acordat Andreei Tănase, distinsă anul acesta și cu Premiul special al juriului pentru interpretare feminină la Festivalul Internațional de Teatru Undercloud, pentru rolul din monodrama #nuEu (reg. Casandra Topologeanu).
Nu în ultimul rând, Premiul special Scrisul sau Viața a ajuns la poeta Angela Marinescu, despre care Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului Zilele Sofia Nădejde, a spus: „Nimic nu ar putea surprinde energia din această literatură neîmblânzită, ireverențioasă, unică. (…) Niciodată în literatura română lucrurile nu au fost atât de tranșante ca în literatura acestei regine punk: fără scris nu poate exista viață”.
Juriul a fost alcătuit din scriitorii Cristina Ispas, Andreea Pop, Florina Pîrjol, Cosmin Borza și Vlad Pojoga.
Gala Premiilor Sofia Nădejde face parte din Zilele Sofia Nădejde, un proiect inițiat în 2018 și transformat într-un microfestival interdisciplinar care își propune să promoveze arta realizată de femei.
Cine a fost Sofia Nădejde
Sofia Nădejde (1856-1946) e considerată prima scriitoare feministă din România. A debutat publicistic în „Femeia Română”, unde a pledat pentru emanciparea femeilor.

Un episod remarcabil din viața ei a fost polemica cu criticul Titu Maiorescu, care susținea că abilitățile intelectuale ale femeilor sunt mai reduse decât ale bărbaților din cauza creierului lor așa-zis mai mic. Sofia Nădejde a demontat însă această idee folosindu-se de studii științifice publicate în acea perioadă.
Printre scrierile sale se numără romanele „Părinți și copii”, „Robia banului” și „Patimi”, toate disponibile pe site-ul Muzeul Digital al Romanului Românesc, sau nuvelele „Din chinurile vieții”.
Pingback: Gala Tinerilor Scriitori: Mihnea Bâlici, Alina Purcaru și Sașa Zare, printre laureații ediției 2022. - Cultura la dubă
Comments are closed.