Skip to content

Filmul “Crai nou”, regizat de Alina Grigore, a câștigat Marele Premiu la San Sebastian

  • by

Filmul de debut al Alinei Grigore, Crai nou, a fost desemnat în această seară marele câștigător la festivalul internațional de film de la San Sebastian.

Crai nou a primit premiul pentru cel mai bun film din competiția oficială. Acesta este primul film regizat de actrița Alina Grigore.

„Crai Nou” urmărește călătoria psihologică a unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea  de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, lrina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure.

O experiență sexuală ambiguă cu un artist, o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București.

În rolurile principale sunt Ioana Chițu și Mircea Postelnicu. Ioana este o actriță cu preocupări asemănătoare cu cele cu ale regizoarei – pentru educație,  experimentare și cercetare. Un reprezentatnt al artivismului, Ioanei îi place să abordeze roluri cu implicații educative sociale și politice activând în sectorul independent în proiecte găzduite de Macaz Teatru Coop. sau reactor de Creație și Experiment.

Mircea Postelnicu este cunoscut publicului pentru rolul său din Ana Mon Amour, în regia lui Călin Peter Netzer cât și pentru felul riguros în care lucrează la un rol.

Din distribuție fac de asemenea parte celebrii actori Vlad Ivanov, și Ioana Flora. Pe lângă alte nume importante ca Mircea Silaghi, Emil Măndănac, Robi Urs, Ilinca Neacșu din distribuția filmului au făcut parte și actorii neprofesioniști ai școlii de actorie InLight: Mașa Ciobanu, Gabriel Cojocaru, Gabriel Hangu, Mădălina Drăgănescu.

Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă, Alina Grigore a povestit de ce a ales să treacă de la actorie la regie și cum au decurs pregătirile acestui film.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Filmul “Crai nou”, regizat de Alina Grigore, a câștigat Marele Premiu la San Sebastian”

  1. Pingback: "Miracol", "Imaculat", "Capra cu trei iezi", "Pentru mine tu ești Ceaușescu", printre filmele premiate la TIFF - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *