Skip to content

“Miracol”, “Imaculat”, “Capra cu trei iezi”, “Pentru mine tu ești Ceaușescu”, printre filmele premiate la TIFF

foto: Miracol

Aseară s-a încheiat cea de-a 21-a ediție a TIFF. Filmul “Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la secțiunea Zilele Filmului Românesc din cadrul TIFF.

„Împărțit în două capitole, „Miracol” o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată.

A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei și care-i reface drumul pas cu pas – într-o structură perfect oglindită. Investigația lui aduce la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, ci și la un posibil miracol.”

Cel mai important premiu, Trofeul Transilvania, a mers către filmul “Utama”, regizat de Alejandro Loayza Grisi din Bolivia. Acesta a fost premiat și la Sundance în 2022.

Sinopsis Utama: “În mijlocul stepei boliviene, doi vârstnici din tribul Quechua au parte de o existenţă lipsită de evenimente, cu fiecare zi aidoma celei dinaintea ei. Dar o secetă neobişnuit de lungă le ameninţă traiul şi Virginio şi Sisa se trezesc în faţa unei grele alegeri: să reziste sau să capituleze în faţa trecerii timpului? Când nepotul lor, Clever, li se alătură, toţi trei trebuie să înfrunte în propriu-i fel natura, necesitatea schimbării şi însuşi sensul vieţii.”

“Imaculat”, regizat de Monica Stan, George Chiper-Lillemark, a câștigat premiul juriului FIPRESCI. Acesta a fost premiat și la Festivalul de Film de la Veneția.

Sinopsis: “Când Daria ajunge la doar 18 ani într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină, inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită de toți, Daria se bucură de atenție, până când află că orice tratament special are și un preț.”

Iar filmul “Crai nou”, regizat de Alina Grigore, a câștigat Premiul pentru Debut, după ce la Festivalul de Film de la San Sebastian a luat Marele Premiu.

“În timp ce se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența din sânul familiei sale disfuncționale, Irina se metamorfozează din victimă în abuzator ca urmare a contextului violent. O experiență sexuală ambiguă cu un artist îi dă putere să lupte împotriva abordării violente a bărbaților din familia sa.”

Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă, Alina Grigore a povestit de ce a ales să treacă de la actorie la regie și cum au decurs pregătirile acestui film.

Cel mai bun documentar a fost desemnat “Pentru mine tu ești Ceaușescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu.

Pentru mine tu ești Ceaușescu este un documentar hibrid în care tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, încercând să găsească motivația din spatele acțiunilor sale. Rezultatul este în acelaşi timp un portret al noii generații și un instantaneu al moștenirii fostului lider comunist român.”

Premiul publicului la secțiunea Zilele Filmului Românesc a mers către filmul horror “Capra cu trei iezi”, regizat de Victor Canache, cu Maia Morgenstern în rol principal.

De altfel, Maia Morgenstern a fost personalitatea serii, fiind premiată cu Premiul pentru întreaga activitate. Maia Morgenstern este una dintre cele mai importante actrițe ale României. Pentru rolul său din filmul “Balanța”, regizat de Lucian Pintilie, a câștigat în 1993 Premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriță.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *