Skip to content

Kanye West are un album nou – și ce dacă?

Din momentul în care a intrat în cultura populară, Kanye West a făcut valuri. Îi este aproape imposibil să facă ceva simplu, mediocru, neinteresant.

Mândria – caracteristica principală a personajului Kanye West. Cineva a spus că singurul lucru mai puternic decât mândria unui bărbat e dragostea unei mame. Copilul Kanye West s-a bucurat de iubirea mamei lui din momentul nașterii lui până în momentul morții ei. Mândria lui Kanye nu și-a modificat niciodată traiectoria ascendentă. Chiar și acum, când ni se arată un supus al Domnului și un soldat al lui Iisus, Kanye o face plin de mândrie.

În mod normal, o conversație despre un album rap (sau gospel?) implică o doză mai mică de note personale și o doză mai mare de note artistice, tehnice, sociale, etc. În mod normal. Dar nimic nu e normal când vorbim de Kanye West.

În cultura hip hop, schimbările nu sunt foarte bine primite. În cel mai bun caz (Snoop Dogg), sunt ignorate, urmând ca artistul să revină la gangsta-rap. La Kanye, orice schimbare a fost criticată global. Kanye L-a făcut pe Iisus să meargă așa că nu va ajunge niciodată în iad. “Jesus Walks” a revoluționat muzica anilor 2000. După aceea, Kanye a avut un moment de sinceritate în 2013, cu piesa “I am god”. Acum, după albumul “Life of Pablo”, pe care Kanye îl numește un album gospel cu multe înjurături, “Jesus is King” are foarte mult cor, prea puțin din instrumentalele geniale ale lui Kanye West, un ocean de versuri mediocre.

Mediocritatea – o altă caracteristică a lui Kanye West, în ceea ce privește versurile. Atunci când a început să scoată albume, încă era important ca un rapper să aibă versuri cel puțin interesante. El a fost mereu mediocru la capitolul acesta. Inteligența lui l-a făcut, însă, să își dea seama de asta (avându-l pe Jay Z ca termen de comparație) și a găsit tot felul de “păcăleli” care să ne facă să ignorăm mediocritatea versurilor lui: a fost mai mereu amuzant și s-a ascuns în spatele sclipiciului instrumentalelor sale.

În intenția de a își promova albumul, Kanye West a dat câteva interviuri în care limbajul lui e ciudat, semi-incoerent, captivant, scăldat în grandomanie. E ciudat să îl vezi vorbind mândru despre realizările lui din trecut cu aceeași grandomanie pe care o arată Donald Trump. Mai ales în contextul promovării unui album în care spune că e un soldat al lui Iisus.

Albumul e mediocru ca album rap. Ca album gospel la fel. Nu îmi dau seama ce fel de muzică e, de fapt. Îmi place să îl văd pe Kanye West ca pe un geniu contemporan cu viziuni clare asupra impactului pe care îl va avea asupra lumii. De multe ori are momente în care arată doar ca un infatuat ciudat dar uneori, foarte rar, parcă e ceva genial la Kanye West.

Albumul “Jesus is King” nu e important ca album de sine-stătător. E important pentru impactul pe care continuă să îl aibă Kanye West asupra planetei.

“Dacă nu vă place, nu contează. Am fost omorât de atâtea ori…”

Kanye West

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *