Skip to content

“Curaj, nu sunteți singuri!” – Actorii Teatrului Național București se solidarizează cu cei de la Bulandra împotriva conducerii Teatrului Bulandra

Sindicatul Actorilor din Teatrul Național București a transmis în această seară un mesaj public de solidarizare cu actorii Teatrului Bulandra, care au criticat recent conducerea reprezentată de managerul interimar Catinca Maria Nistor.

Sindicatul Actorilor din TNB este condus de președintele Marius Manole, vicepreședinții Mihai Călin și Medeea Marinescu și Diana Dumbravă – secretar. În total, din Sindicatul Actorilor TNB fac parte 50 din cei 80 de actori ai teatrului.

Iată mesajul acestora:

“Mesaj de solidaritate al Sindicatului Actorilor din Teatrul Național București cu actorii Teatrului L.S.Bulandra

Ne adresăm iubitorilor de teatru, tuturor colegilor noștri actori din România, Primăriilor și Ministerului Culturii.

După cum se știe, în interiorul Teatrului L.S. Bulandra, există o stare de tensiune cauzată de mai mulți factori, pe care nu ne propunem să-i analizam aici.

Din păcate, acum câteva zile, colegului Constantin Dogioiu nu i-a fost prelungit contractul, spre deosebire de alți 6 colegi, aflați în aceeași situatie contractuală. Un fapt ciudat, având în vedere că actorul în cauză (angajat de 3 ani pe contract determinat), joacă în 4 din cele 6 premiere ale teatrului, realizate în ultimii 3 ani!

De fapt, se poate observa cu usurință că acesta pare să fie un raspuns al managerului interimar, Catinca Nistor, la mesajul de pe facebook al lui Constantin Dogioiu, postat pe finalul lunii iunie, în care acesta, într-un mod civilizat, critica unele aspecte ale activității din Teatrul Bulandra.

Știm de la alți colegi, din același teatru, că singura motivație prezentată de Catinca Nistor a fost ca acțiunea dumneaei este legală. Noi nu am mai auzit ca un teatru să renunțe la un actor care joacă roluri importante în spectacole importante doar pentru că e legal!

Mai mult, în semn de solidaritate, doi actori ( Alexandra Fasolă și Alin State) și-au dat demisia, gest salutat de mulți colegi de breaslă și admirat într-o scrisoare deschisă, de regizorul Andrei Șerban, care a lucrat mult în ultimii ani cu actorii mai sus mentionați.

Mai mult, colegul nostru Marius Manole și-a suspendat colaborarea cu Teatrul Bulandra ( 3 spectacole nu se mai pot juca din această cauză).

Între timp, actori de marcă ai Teatrului Bulandra ( Șerban Pavlu, Vlad Zamfirescu, Ana Ioana Macaria, Rodica Lazar, Anca Androne, Anca Sigartău, Profira Serafim, Simona Pop, Romeo Pop) au adresat o scrisoare Primăriei Generale a Bucureștiului, cerând intervenția Ordonatorului de credite.

Toate aceste luări de poziție înseamnă disperare și revoltă.

Apelul nostru este de SOLIDARITATE cu colegii noștri din Teatrul Bulandra, care înțeleg să-și desfășoare activitatea în cu totul altă atmosferă.

Nu suntem niște funcționari. Meseria, pasiunea noastră presupune creativitate, joacă, încredere, respect, prietenie, daca nu chiar iubire. Presupune, de asemenea, împărtășirea unor gânduri care țin de puternice convingeri interioare ori de vulnerabilități ascunse.

Actorii trebuie respectați și luați în considerare, inclusiv când e vorba de planurile unui manager sau de politica sa culturală, pentru că Teatrul nu e întreprinderea unde venim să ne luam salariul, ci este CASA noastră.

CURAJ! Nu sunteți singuri.”

Cultura la dubă a scris despre contextul în care au apărut nemulțumirile actorilor de la Bulandra.

Citiți aici mai multe despre managerul interimar Catinca Nistor, despre demiterea lui Constantin Dogioiu, despre demisia Alexandrei Fasolă și a lui Alin State, precum și despre decizia lui Marius Manole de a înceta colaborarea cu Bulandra și revolta actorilor din Teatrul Bulandra.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează