Beatrice Rancea

Beatrice Rancea este pusă din nou sub control judiciar pentru 60 de zile

După revenirea sa de săptămâna trecută la conducerea Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea a fost audiată astăzi de procurorii DIICOT Iași, iar în urma audierilor a fost pusă din nou sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile. Conform procurorilor, ar fi cheltuit în mod ilegal fonduri ale Operei Naționale Române din Iași.

După ce instanța i-a admis lui Beatrice Rancea contestația față de controlul judiciar și a revenit la conducerea operei, Sindicatul ARTIS Moldova, format din mai mulți angajați ai ONRI, a anunțat că vor fi proteste pe scările din fața instituției în perioada 13 iulie  – 23 iulie 2021.

În viitorul apropiat, activitatea lui Rancea urma să fie evaluată de Ministerul Culturii, în vederea primirii unui nou mandat.

„Situaţia în cazul de faţă este atipică, dar este oarecum normală pentru România. Am înţeles că doamna Rancea va fi evaluată. Transmitem un mesaj ministerului să facă o evaluare corectă, în contextul în care există două rapoarte ale Curţii de Conturi şi DIICOT, ITM şi ancheta DIICOT. Cerem demiterea doamnei Rancea. Dacă nu, se va vedea complicitatea şi faptul că ministerul girează un astfel de management defectuos, dezastruos. Amintesc societăţii civile ieşene că România modernă s-a născut la Iaşi. Ne dorim ca România modernă a secolului XXI să se nască tot la Iaşi, spunând ‘nu’ corupţiei, spunând ‘nu’ abuzurilor, şi să îşi apere cetăţenii, să îşi apere artiştii. Cultura ieşeană a fost grav afectată de evenimentele petrecute la Opera din Iaşi”, a declarat Aurel Bălae, vicepreşedintele Sindicatului Artis din cadrul ONRI Iaşi pentru G4Media.ro.

Beatrice Rancea a fost demisă în luna martie, iar postul său a fost preluat de Florin-Daniel Șandru, fiind numit manager interimar.  Acesta este consilier județean PNL în Iași și profesor universitar doctor al Universității„Petru Andrei” din Iași.

Raportul Corpului de Control trimis de Ministerul Culturii la ONRI în octombrie 2020, în urma protestelor îndelungate ale artiștilor din Iași, poate fi consultat AICI.

Raportul dovedește angajările ilegale, organizarea nejustificată a organigramei și procesele în care Beatrice Rancea a fost acuzată de delapidare de fonduri ale instituției.

Despre neregulile de la Opera Națională din Iași, Cultura la dubă a prezentat situația pe larg AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *