Skip to content
Raluca Turcan Bogdan Gheorghiu

Artiștii independenți trebuie să dea înapoi statului 41,5% din indemnizația primită în starea de urgență

Așa cum guvernul Orban anunța încă din martie 2020, ajutorul de stat acordat începând cu aprilie 2020 artiștilor independenți și altor tipuri de freelanceri va fi impozitat.

Suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie, a fost acordată pentru o lună de inactivitate independenților care au depus dosare online la Agențiile Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Este vorba despre persoane ale căror activități au fost întrerupte din cauza restricțiilor impuse de statul român, în contextul pandemiei de COVID 19.

Ajutorul a fost acordat pentru a doua jumătate a lunii martie și pentru lunile aprilie și mai.

La vremea respectivă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunța că solicitanții vor primi suma brută de 4.072 de lei, însă ulterior, ei vor returna taxele și impozitele.

Acum, în 2021, artiștii care îsi desfășoară activitatea în calitate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate, datorează la bugetul de stat impozitul aferent, plata contribuțiilor sociale (CAS) și a contribuțiilor sociale de sănătate (CASS). Cumulate, toate aceste taxe și impozite ajung la un total de 41,5% din valoarea indemnizației brute și trebuie achitate până în luna martie, atunci când se depun declarațiile de venit pe 2020.

Practic, dacă un independent a încasat de la stat ajutorul pe întreaga perioadă de urgență, adică aproximativ 10.000 de lei, va trebui să returneze statului aproximativ 4.000 de lei.

Doar că guvernul nu a luat în calcul situația în care artiștii sau alte categorii de independenți au fost în imposibilitatea de a lucra și în restul anului 2020, dat fiind că multe dintre restricții au continuat și există și în prezent.

În plus, artiștii independenți nu au fost cuprinși în schema de ajutor de stat acordată sectorului cultural începând cu noiembrie 2020, după cum explicăm aici.

Mai multe asociații care reprezintă sectorul cultural independent au încercat să aibă discuții în acest sens cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Muncii. Există și o petiție online semnată de peste 1000 de persoane, care atrage atenția asupra situației în care se află artiștii independenți.

Cultura la dubă a solicitat ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, un punct de vedere referitor la această problemă.

Bogdan Gheorghiu continuă mandatul la Cultură, pe când la Ministerul Muncii se află acum Raluca Turcan.

“Am avut o serie de dezbateri cu reprezentanți ai sectorului cultural independent și, bineînțeles, am colectat o serie de propuneri de la aceștia. Nu ne oprim doar la indemnizații, căutăm în permanență să îmbunătățim și să găsim soluții pentru provocările care apar pe parcurs.

Sunt convins că doamna Raluca Turcan va arăta înțelegere și disponibilitate pentru propunerile Ministerului Culturii, întotdeauna am lucrat foarte eficient și aplicat cu domnia sa. În cel mai scurt timp vom începe colaborarea cu Ministerul Muncii și sperăm să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm, în limitele legale și fiscale din România.” a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu pentru Cultura la dubă.

Impozitarea ajutorului de stat se aplică și în cazul celor care au accesat indemnizațiile mai mici, acordate începând cu această vară. Este vorba despre 41,5% din salariul mediu brut pe economie, adică 2.253 de lei/lună, după cum anunțam aici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

9 thoughts on “Artiștii independenți trebuie să dea înapoi statului 41,5% din indemnizația primită în starea de urgență”

  1. platiti ca toata lumea, lasati vrajeala!dati banii inapoi, chiar nu va e rusine?! nu v-ati plictisit sa traiti pe banii nostri?!

  2. Din parerea mea este corect. Da, artistii sunt uni care au suferit si sufera si acum efectele pandemiei. Da, este corect, ca au primit ajutor de la stat. Dar haideti sa calculam:
    Statul a spus, ca primesc 75% din salariul mediu BRUT, deci cine castiga, prin munca salariul mediu brut, adica are un salariu de 4072 RON, da inapoi statului 1690 RON, si ramane cu 2382.
    Potrivit unui studiu( https://www.digi24.ro/stiri/economie/pentru-90-dintre-romani-salariul-mediu-din-statisticile-oficiale-este-un-vis-957920 -e bine, este din 2018, dar nu cred ca mult sa schimbat) 92% dintre romani castiga MAI PUTIN decat salariul minim BRUT, adica 92% traiesc din mai putin de 3176 RON pe luna(salariul mediu NET in 2020). Nu stiu, cati sunt, care castiga sub 75% din salariul mediu, dar sigur ca mai mult decat 50% din populatie.
    Deci da, este foarte greu pentru toate lumea, dar va rog sa nu plangem, ca nu am primit de la stat 4000 de lei pe luna, mai mult de cat castiga 92% din populatia si trebuie sa platim taxe, ca toate lumea. Mai ales, ca acele 4000 de lei sunt banii celori care da fiecare luna 41.5% din salariu statului.

  3. Am colegi de filmari(care fac figuratie in diverse productii) care au avut o filmare-doua si si-au facut acte pentru a primi acest ajutor de 4072 de lei/luna,am inteles ca ei primesc inca din aprilie sau mai 2020 si vor mai primi acesti bani pana in vara acestui an;multi dintre ei si-au facut acte la misto si incaseaza binemersi lunar niste bani pe care nu ii merita,doar au profitat de hibele sistemului!!!([email protected],pentru mai multe nelamuriri)

  4. Buna seara!
    Fiti amabili!
    Se plateste impozit la cei 4072 de lei? Am inteles, ca statul plateste artistilor, 6000 de lei, din care opresc ei impozitul si tie iti dau 4072 de lei.
    Asa am inteles!
    Va rog, cine este mai imfoermat, sa lase un mesaj la dresa de [email protected].
    Multumesc!
    Seara binecuvantata!

    1. Bună seara! Am întrebat în mai multe rânduri Ministerul Culturii despre impozitarea indemnizației, răspunsul este că s-au făcut demersuri către guvern pentru renunțarea la impozitare sau măcar reeșalonarea taxelor. Deocamdată nu există o decizie oficială, însă, cel mai probabil vor fi impozitați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *