Guvernul va acorda granturi de 100 de milioane de euro sectorului cultural. Vedeți care sunt condițiile.

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au anunțat azi, într-o conferință de presă la care a participat și primarul Nicușor Dan, o schemă de ajutor de stat pentru domeniul cultural din România, sub forma unor granturi, în valoare totală de 100 de milioane de euro.

Suma totală pare importantă, însă beneficiarii trebuie să îndeplinească multiple condiții de eligibilitate, iar sumele diferă de la un domeniu la altul. De exemplu, librăriile și editurile vor beneficia de un procent mai mic decât evenimentele culturale de tip festival.

Ajutorul de stat va putea fi accesat doar de către ONG-uri și societăți comerciale care au avut activitate în sectorul cultural în ultimii 2 ani, nu și de persoane fizice, cum ar fi artiști freelanceri sau persoane care lucrează pe drepturi de autor.

Banii vor fi împărțiți în microgranturi, în valoare de 4000 de euro și în granturi variabile.

Granturile variabile vor fi acordate organizatorilor de evenimente cu vânzări de bilete în anul anterior pandemiei, precum și editurilor și librăriilor.

Pentru organizatorii de festivaluri cu vânzări de bilete, suma acordată va reprezenta valoare în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de bilete în anul 2019, însă niciun grant nu va putea depăși suma de 800.000 de euro, plafon stabilit la nivel european.

La evenimente muzicale și de tipul stand-up comedy, între 1 și 10 evenimente organizate în anul 2019, valoarea ajutorului este de 5% din valoarea brută a vânzării de bilete, între 11 și 50 de evenimente organizate, valoarea e de 7% din vânzarea de bilete pe 2019, iar cei care au avut peste 50 de evenimente, valoarea ajutorului e de 9% din vânzarea biletelor pe 2019.

La evenimentele din alte categorii decât muzica și stand-up comedy, valoarea ajutorului va fi de maximum 50% din valoarea biletelor pe 2019.

Pentru librării și edituri, sprijinul va fi de maximum 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019.

La aceste granturi, contribuția statului e de 80%, iar beneficiarul va trebui să vină cu 20%.

Cei care au fost activi în ultimii 2 ani, însă activitatea lor nu s-a bazat pe vânzare, pot accesa microgranturile de 4000 de euro.

Sectorul cultural va fi împărțit în mai multe categorii și doar cei care au avut activitate în aceste categorii vor putea accesa banii. Este vorba despre:

  • artele spectacolului: teatru, muzică, dans
  • artele vizuale: pictură, sculptură, film, fotografie
  • patrimoniu
  • carte
  • audio-vizual
  • educație culturală

O altă condiție principală pentru eligibilitate este ca aceștia să fie înscriși în registrul cultural al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC, la data depunerii proiectului. Data limită de înscriere este 25 noiembrie 2020.

Memorandumul privind aceasta schemă de ajutor de stat va fi dezbătut în ședința de guvern din această seară.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *