Skip to content

Ministrul Culturii promite un ajutor de 30 de milioane de euro pentru sectorul cultural, începând cu luna martie

Ministrul Lucian Romașcanu a răspuns azi protestului care a avut loc în weekend, de Ziua Culturii, în fața guvernului, sub numele “Ziua Culturii Invizibile”.

Acesta le-a transmis lucrătorilor din industria de spectacole că nu sunt invizibili și că le-a ascultat cererile. Ministrul a promis o primă tranșă a ajutorului pentru sectorul cultural, începând cu luna martie 2022, cel târziu, precum și prelungirea acordării indemizației lunare pentru cei care aveau contracte de drepturi de autor înainte de pandemie, iar munca lor a fost anulată de criză.

Momentan nu a anunțat cum vor fi acordați banii pentru industrie, acesta fiind un subiect îndelung discutat încă din primul an de pandemie.

Iată câteva dintre promisiunile ministrului:

  • pregătirea unui buget de 148 milioane RON pentru debutul schemei de ajutor cel târziu în martie
  • amendarea OUG 118 (sau lege nouă) pentru cuprinderea instituțiilor de cultură între cele care beneficiază de compensarea prețului la energie
  • continuarea ajutorului de șomaj care include și compensarea celor care au avut venituri din drepturi de autor- amendarea formei legii 8 astfel încât drepturile creatorilor să ramână la dispoziția lor
  • alocarea a 2 milioane RON pentru achiziția de artă contemporană
  • alocarea a 1 milion RON pentru achiziția de carte

“Mai sunt și altele, făcute sau planificate, voi reveni periodic aici. Acestea sunt câteva dintre măsurile luate care sper că arată că #nusuntețiinvizibili și sunt oricând disponibil pentru a vă asculta și a vă prelua ideile ce pot fi implementate.” – a declarat ministrul Romașcanu într-o postare pe facebook.

La rândul lor, reprezentanții Asociației Lucrătorilor din Industria Spectacolelor cer un plan pe termen lung pentru reluarea activității și includerea lor în discuțiile cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ministrul Sănătății.

De asemenea, susțin că suma promisă de ministru pentru schema de ajutor nu este suficientă pentru a compensa pierderile suferite în doi ani de pandemie, prin urmare cer acoperirea lor prin accesarea de fonduri SURE, instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Reamintim că în noiembrie 2020 guvernul Orban promisese un ajutor pentru sectorul cultural în valoarea de 100 de milioane de euro. În realitate, acești bani nu au existat niciodată.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *