Skip to content

Un fost ministru al Culturii îl elogiază pe omul care l-a umilit pe Regele Mihai: “A fost un model”

Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului și fost președinte al PDSR, în perioada în care Ion Iliescu era președintele României, iar Adrian Năstase începea să crească pe scena politică, a decedat azi la vârsta de 90 de ani.

Vestea dispariției sale a fost prilej de elogii venite din partea figurilor marcante ale PSD – Ion Iliescu sau Adrian Năstase, dar și din partea fostului ministru PSD al Culturii, Ionuț Vulpescu.

Acesta a scris într-o postare publică pe facebook că Oliviu Gherman a fost “un veritabil intelectual de stânga, care și-a asumat identitatea într-o Românie în care ostilitatea față de stânga este tot mai evidentă.” precum și “un model pentru cei care văd în politică un instrument de servire a binelui public.”

A murit Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului României, senator, ambasador, dar, mai presus de asta, un veritabil…

Publicată de Ionuț Vulpescu pe Marţi, 11 august 2020

Puțini oameni știu, însă, că Oliviu Gherman se afla la conducerea Senatului României, pe când Ion Iliescu era plecat din țară, iar Regele Mihai încerca să revină la București, în 1994.

După vizită acceptată, dar condiționată, din 1992, în 1994 liderii PSD i-au interzis Regelui Mihai să intre în țară. Acesta a fost ținut pe pista Aeroportului Otopeni, alături de Regina Ana și forțat să se întoarcă.

Pașaportul său britanic nu a fost acceptat de autoritățile partidului aflat la putere – PDSR – deși orice cetățean britanic avea la vremea respectivă dreptul de a obține viza pe loc, în aeroport.

“Sunt aici pentru a oferi deschis, în mod public, ocazia autorităților să dea poporului român și mie însumi un răspuns clar la o întrebare decisivă: reconciliere sau nu? poporul român așteaptă acest răspuns astăzi. Numai el, poporul român ne va judecă pe toți.”

Regele Mihai I al României, 1994, Aeroportul Otopeni

Mai mult, liderii social-democrați de la București propuneau ca Regele Mihai să fie declarat persoana non-grata.

Oliviu Gherman declara atunci: ““Nu știu la cine va referiți. Eu știu că există un Mihai de Hohenzollern, nu știu să existe o Majestate a Sa Regele Mihai.”

Iar Ion Iliescu, întors ulterior de la Strasbourg, a declarat:

“Ce să caute vineri la ora 2?

Asta presupune un cadru normal. Este un cadru normal al relațiilor cu cetățeni străini sau cu cei care vor cetățenie, deci trebuie să depună o cerere pentru a obține viza și care să fie însoțită de motivația corespunzătoare și nu să facă trimitere la nu știu ce declarație de acum un an sau 2, ci să exprime în mod expres astăzi cadrul în care să vină, în acest context să ceară viza și guvernul să judece.”

Astfel, PDSR, în frunte cu Ion Iliescu și Oliviu Gherman nu îl recunoșteau pe Regele Mihai ca român.

2 ani mai târziu, sub conducerea lui Emil Constantinescu, Regelui Mihai i s-a acordat cetățenia română.

Ionuț Vulpescu

Ionuț Vulpescu a avut două mandate de ministru al Culturii, în guvernul Ponta, 2014-2015 și în guvernul Grindeanu, 2017. Din 2012 până în 2016 a fost deputat al României din partea PSD, iar din 2016 este senator și membru al Comisia pentru Cultură.

Nu este prima dată când acesta se arată admiratorul unor lideri politici controversați, declarând în mai multe rânduri că Ion Iliescu este un lider desăvârșit, de la care orice politician ar trebui să învețe.

Ionuț Vulpescu și Ion Iliescu
foto: Agerpres

“Ion Iliescu este, totuşi, politicianul din PSD cel mai apt să răspundă misiunilor unui şef de partid, până la urmă. Trec peste activitatea sa în stat, ca preşedinte al Republicii şi senator.

Experienţa politică se transmite. Am mai spus aceste lucruri: şi PSD, şi celelalte partide, suferă de pe urma unui soi de ruptură generaţională. Puţini mai sunt cei care vor să înveţe, să facă politică profesionist.

Politica nu este doar un instrument de a atinge nişte obiective personale. Servirea binelui public s-a pierdut pe drum, se pare. Şi se vede.” – Ionuț Vulpescu, Decembrie 2018


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Un fost ministru al Culturii îl elogiază pe omul care l-a umilit pe Regele Mihai: “A fost un model””

  1. Ionuț Vulpescu, era mic în 1994, și nu avea el treabă cu politica atunci !
    Acum e diplomat, bine, dar corb la corb , nu-și scoate ochii, și el e PSD -ist, ca și O. Gherman !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *