Skip to content

Timișoara a terminat lucrările de renovare a cinematografului Victoria, primul dintr-o serie de investiții în centre culturale

foto: Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara

Primăria Timișoara a anunțat închiderea șantierului de la Cinema Victoria, unul dintre cele 4 cinematografe de artă care vor fi readuse la viață, odată cu debutul anului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Proiectul a costat aproape 2 milioane de euro, iar banii vin de la bugetul de stat, prin finanțarea oferită de Ministerul Culturii Primăriei Timișoara, pentru investiții culturale în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii.

Sala de cinema a fost transformată astfel încât poate fi utilizată atât pentru scopul de bază, cât și pentru spectacole de teatru, muzică sau dans. După cum se poate observa în imagini, scaunele păstrează culoarea violet a echipei de fotbal Politehnica Timișoara. Tot în violet sunt vopsite și tramvaiele din oraș.

 Cinema Victoria Timișoara 2022/ foto: Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara
Cinema Victoria Timișoara 2022/ foto: Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara

Momentan, deschiderea oficială a Cinema Victoria este estimată pentru luna martie. Până atunci, autoritățile locale așteaptă avizele de la ISU.

În același timp, șantiere sunt deschise și la alte puncte culturale din oraș.

Cinematograful Studio va fi consolidat și renovat cu 7 milioane de lei, la fel și Cinema Timiș. Cinema Dacia va trece printr-un proces asemănător, care va costa 10.7 milioane de euro. Pe lângă acestea, Primăria Timișoara va transforma alte spații sau va construi centre culturale noi – Turnul de Apă din Iosefin, MulptipleXity și 3 centre culturale de cartier. În total, aceste investiții se ridică la suma de 10.748.475 de milioane de euro.

Cinema Victoria Timișoara 2022/ foto: Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara

În 2021, Ministerul Culturii a oferit Timișoarei 6,71% din totalul bugetului său, adică 12 milioane de euro.

Timișoara ar fi trebuit să devină Capitală Culturală Europeană în 2021, însă autoritățile române erau departe de a finaliza proiectele promise, astfel că, la cererea Comisiei Europene, data a fost decalată pentru anul 2023.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Timișoara a terminat lucrările de renovare a cinematografului Victoria, primul dintr-o serie de investiții în centre culturale”

  1. Pingback: România, țara cu doar 90 de cinematografe, va sărbători Ziua Cinematografelor pe 10 septembrie - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *