Ministrul Culturii: “Am decis să amânăm Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru 2023.”

După ce Comisia Europeană a cerut României să amâne titlul de Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru 2023, Ministerul Culturii și Primăria Timișoarei au ajuns la un acord în acest sens.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a confirmat azi, într-o conferință de presă, că titlul nu va mai fi deținut în 2021, așa cum era prevăzut, fiindcă multe dintre evenimentele prevăzute în cadrul proiectului nu ar fi fost gata la timp.

Acesta a dat de înțeles că problemele erau mai vechi și nu au neapărat legătură cu pandemia.

“Am primit o scrisoare de la Bruxelles, în care mi s-a solicitat să am consultări cu autoritățile locale din Timișoara, pentru a ține cont de o recomndare a dumnealor, de a se amâna Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru 2023.

Ce pot să vă spun este că în primă fază, domnul Robu a fost reticent la această propunere pentru că avea un parteneriat cu Novi Sad, la care nu prea dorea să renunțe, am avut discuții lungi, repetate și, în final, concluzia a fost să picăm de acord pentru 2023 și să dăm un răspuns pozitiv Bruxelles-ului în acest sens.

Cum afectează asta bugetul alocat de Ministerul Culturii pentru acest proiect? va trebui să îl suplimentați? Și dacă da, cu ce sumă?

Nu, pentru că, practic, obiectivele rămân aceleași. Timpul în care se pot implementa devine unul mai mare și atunci există un aspect pozitiv pentru că în momentul în care am ajuns ministru și am analizat situația, o mare parte din ele nu cred că s-ar fi încadrat ca realizare în 2021, dar așa vor avea timp pentru a se desfășura cu succes acest proiect.”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Cu toate acestea, este lesne de înțeles că prelungirea termenului presupune cheltuieli mai mari, doar dacă ne gândim că personalul angajat pentru organizarea acestui proiect va lucra și va fi plătit 2 ani în plus.

De altfel, Timișoara se află în mijlocul unui conflict privind organizarea acestui an important la nivel european. Primarul Nicolae Robu a decis ca proiectul să fie preluat în întregime de Primăria Timișoara, printr-un centru care urmează să fie înființat. Astfel, va fi înlăturată Asociația Timișoara 2021, care se ocupase până acum de management.

Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2016 și ar fi trebuit să organizeze marele an până în 2021. Dar 5 ani nu au fost suficienți pentru România.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *