Skip to content

România, țara cu doar 90 de cinematografe, va sărbători Ziua Cinematografelor pe 10 septembrie

foto: Cinema Patria 2021/ reptilianul.ro

România va celebra pentru prima dată o Zi a Cinematografelor, pe 10 septembrie 2022. Inițiativa aparține Asociației Operatorilor de Cinema și este realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Ziua Cinematografelor implică reduceri consistente la bilete în sălile de cinema (prețuri de 8-10 lei), însă momentan nu a fost anunțată lista cinematografelor participante.

Ministerul Culturii nu va aloca un buget special pentru această zi, însă a încurajat instituțiile culturale din subordine să marcheze evenimentul. Ironia face că Ziua Cinematografelor va fi celebrată mai mult în muzee, teatre și opere și mai puțin în cinematografe.

De exemplu, Muzeul Național de Istorie a României va organiza nu pe 10, ci pe 9 septembrie, de la ora 16.00, proiecția filmului “Restul e tăcere”, regia Nae Caranfil, în prezența regizorului. Evenimentul nu a fost comunicat foarte clar. Dacă ministerul Culturii anunță “Ziua Cinematografelor”, MNIR a transmis în comunicatul de presă că va celebra “Ziua Cinematografiei Românești”.

“Ziua Cinematografelor” a fost lansată azi, într-o conferință de presă care a avut loc la unul dintre cinematografele din mall-urile bucureștene, în prezența ministrului Lucian Romașcanu, a directorului CNC – Anca Mitran și a lui Jacob Borover, președintele Asociației Operatorilor de Cinema.

Evenimentul de lansare a Zilei Cinematografelor/ foto: Cultura la dubă

Anca Mitran a subliniat situația îngrijorătoare a sălilor de cinema din România. Potrivit acesteia, înainte de 1990 existau 450 de cinematografe, iar în prezent mai există 90 de cinematografe în țara noastră.

Cinema Corso 2021/ foto: Cultura la dubă
Cinema Corso 2021/ foto: Cultura la dubă

Dacă în Cluj și Timișoara au fost reabilitate în ultimii ani mai multe cinematografe istorice, Bucureștiul stă mai rău la acest capitol.

Cinema București 2021/ foto: Cultura la dubă
Cinema București 2021/ foto: Cultura la dubă

Cinema Patria, Studio, Scala, Corso, București sau Lira se află în stări avansate de degradare și momentan nu se întrevăd niște planuri viabile pentru redeschiderea lor.

Cinematograful Patria
Cinema Patria 2021/ foto: reptilianul.ro

Întrebat de această problemă, ministrul Culturii Lucian Romașcanu a declarat că a existat o lege prin care primăriile au putut să preia în subordine cinematografele, în scopul renovării lor, însă nu au avut fondurile necesare.

“Acum primăriile au bani, dar nu au cadru legal. Există în acest moment în circuitul parlamentar o lege care va pune în termene toate aceste lucruri, vom face un inventar al tuturor cinematografelor, situația în care sunt, multe dintre ele sunt închise, în paragină. Când va exista această lege, vom avea cadrul legal pentru trecerea lor în administrarea autorităților locale de la RADEF.

Cinema Studio 2021/ foto: Cultura la dubă
Cinema Studio 2021/ foto: Cultura la dubă

Iar cele care sunt deja în administrarea primăriilor, ar trebui să se ocupe de ele. Din păcate, unii au făcut, alții mai puțin.

(…) În PNRR nu avem decât foarte puțini bani, vreo 18 milioane de euro, la Ministerul Culturii, pentru diverse programe de digitalizare și mai sunt câteva milioane pe acele rute culturale. În rest, nu prea s-au întâmplat lucruri.”

Evenimente organizate de Ministerul Culturii de Ziua Cinematografelor

1.    Teatrul Național București

a.    10 septembrie, ora 18:00, Sala Mică, Proiecție de scurtmetraje studențești:

b.    Difuzare online, între 14:00 și 18:00, pe canalul Youtube al TNB, a conferinței despre film din seria CONFERINȚELE TEATRULUI NAȚIONAL: Alex Leo Șerban – De ce vedem filme

c.    Proiecția filmului „Dog poop girl” regizat de Andrei Huțuleac, 2021, producător Dan Chișu, Premiul Festivalului internațional de Film de la Moscova pentru cel mai bun film. Proiecție urmată de o sesiune Q&A. La Amfiteatrul în aer liber sau la Sala Mică (ora 21:00).

d.    O proiecție specială cu un film emblematic din filmografia lui lon Caramitru, la comemorarea a unui an de la moartea sa.

e.    16 septembrie 2022 „Noaptea albă a filmului românesc”, proiect în parteneriat cu „Transilvania Film”, găzduit la Amfiteatrul în aer liber aI TNB.

2.    Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

10.09 – lansarea filmului documentar Focul viu – partea I, ce prezintă oieritul în Bucovina, dar și tradițiile legate de anul agro-pastoral. Sunt prezentate și elemente din patrimoniul mobil al Muzeului Satului (Coliba mutătoare, strunga de oi, stâna, buciumul, recipiente pentru păstrarea laptelui).

3.    Muzeul Național „George Enescu”

10.09 – la sediile de la Sinaia și Tescani, se va proiecta filmul „Enescu –  la răspântie de vremi”, regia și imaginea Nicolae Mărgineanu, scenariul Ada Brumaru, producători Ministerul Culturii și Editura Video, 1996;

– pe site și pe pagina proprie de facebook se va distribui linkul filmului „Muzica rănilor de război”, film documentar realizat de Asociația MENS SANA în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” și finanțat de Ministerul Culturii în cadrul programului Centenarul Marii Uniri;

– concurs online de desen adresat copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani, care va fi finalizat în data de 10 septembrie cu publicarea pe conturile de social media ale muzeului a celor mai reușite lucrări. Copiii pot alege să realizeze un afiș pentru filmul preferat

4.    Muzeul Național al Țăranului Român

–          10.09, de la ora 13:00 – la Cinema Muzeul Ţăranului se va organiza un atelier educativ pentru liceeni, despre realizarea filmelor de animație, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Valentin Urziceanu.

–          10.09, de la ora 14:00, se va proiecta filmul Merge și-așa (cu bilete cu tarif redus de 75%). Animaţia, cu o durată de 78 de minute, în regia lui Valentin Urziceanu, este o satiră despre film, muzică și viață.

5.    Muzeul Național de Istorie a României

–          09.09 – proiecția filmului Restul e tăcere, în prezența regizorului Nae Caranfil

6.    Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

– Proiecția Maratonului „Moromeții” (1 și 2), precedat și urmat de discuții cu personalități din domeniul criticii de film.

– Diverse workshop-uri interesante, atât pentru adulți, cât și pentru copii:

–      Machiaj de film;

–      Personaje de benzi desenate românești cu ilustratorul Adrian Barbu;

–       Cum stăm în fața camerei de filmat? – workshop interactiv.

– Discuții, mese rotunde: Sunetul filmului – cu specialist în editare de sunet; Imaginea filmului – cu specialist în operare imagine.

7.    Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

–       Sâmbătă, 10 septembrie, se va distribui și promova, pe rețelele sociale, scurtmetrajul documentar „Cântecele Renașterii”/„The Renaissance Songs” (1969, RO), cu participarea Corului Madrigal, condus la acea dată de către fondatorul său, Maestrul Marin Constantin. În 1969, documentarul „Cântecele Renaşterii” produs de Studio Alexandru Sahia în regia lui Mirel Ilieşiu a obţinut premiul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes, Franța.

8.    Muzeul Național Peleș deschide sâmbătă spre vizitare Sala de Teatru aflată la parterul Castelului Peleș, unde cei interesați vor primi informații legate de momentul din anul 1911 când în acest spațiu a rulat primul film românesc de lung metraj, în regia lui Grigore Brezeanu, Independența României.

            10. Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian

15.09 – spectacolul „Musicalul între West End și Broadway”

Proiecțiile scenografului Andrei Munteanu transformă seara de concert într-o seară de film, din program făcând parte fragmente din filme și musicaluri celebre precum: „Schindler’s List”, „West Side Story”, „Le fantôme de l’Opéra”, „South Pacific”, „Romeo and Juliet”, „Once Upon a Time in the West”, „Fiddler on the Roof”, „My Fair Lady”.

11. Opera Națională București organizează, pentru a marca această zi, Gala Uniunii Cineaștilor din România – UCIN. Orchestra ONB, condusă de maestrul Daniel Jinga, va interpreta în cadrul evenimentului muzică de film din producții românești sau aparținând cinematografiei universale.

12. Opera Națională Timișoara

20.09 – evenimentul „Muzica de film” susținută de cvartetul Incanto Quartetto.

13. Opera Națională din Cluj-Napoca

10.09 – participă la Sibiu Opera Festival cu producția realizată în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu.

11.09 – va fi prezentă la Sibiu Opera Festival cu producția realizată în parteneriat cu Opera Nabucco.

Evenimente conexe:

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a se derulează anul acesta între 8 și 11 septembrie și este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.* Prin tema 𝐳𝐨𝐧𝐞 (𝐧𝐞)𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞, cea de-a opta ediție a #BIDFF invită artiștii și publicul deopotrivă să participe activ la redefinirea formelor artistice.

  • 9-11 septembrie, 10:00-14:00, Centrul Național al Dansului București (CNDB)

În fiecare an, în cadrul secțiunii BIDFF Expand, Bucharest International Dance Film Festival aduce la București creatori de film de dans renumiți să susțină ateliere intensive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a artiștilor români. În 2022, Omari ‘Motion’ Carter, fondatorul premiatei case de producție de filme de dans The Motion Dance Collective din UK, este invitat să coordoneze laboratorul de film de dans derulat între 9 și 11 septembrie, la Centrul Național al Dansului București. Mai mult, artistul britanic va face parte și din juriul festivalului.

Atelierul este dedicat dansatorilor, performerilor, coregrafilor, regizorilor de teatru și film, precum și directorilor de imagine și artiștilor vizuali care vor să exploreze filmul de dans. Studenții academiilor cu profil de dans, teatru, film și arte vizuale sunt de asemenea încurajați să aplice.

  • Tur Ghidat prin Oborul Cinematografic, cu Adrian Ionescu (Vineri, 9 septembrie, 17:00-18:30, Sâmbătă, 10, și Duminică, 11 septembrie, 12:00-13:30)

* Participarea la tur este gratuită, iar rezervarea locurilor se face prin completarea formularului de AICI (https://www.bidff.ro/tur-ghidat-bucuresti). Număr maxim de participanți: 10 persoane/tur.

  • LA /SAC @ MALMAISON: 9, 10, 11 septembrie, 14:00-17:00 și 18:00-21:00

BIDFF și /SAC @ MALMAISON vă invită să vă imersați în VR, cu o selecție de 7 lucrări cinematografice care se bucură de un palmares bogat de premii internaționale.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “România, țara cu doar 90 de cinematografe, va sărbători Ziua Cinematografelor pe 10 septembrie”

  1. Pingback: Bilete la film începând de la 8 lei, de Ziua Cinematografelor - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *