Cinematograful Patria

Imagini dezolante din interiorul Cinematografului Patria – Reptilianul.ro

foto: Alex Iacob/ Reptilianul.ro

Cele mai recente imagini surprinse din interiorul Cinematografului Patria din București arată un focar de infecție ascuns în mijlocul capitalei.

Fotografiile au fost realizat în urmă cu câteva zile de către Alex Iacob, cunoscut drept Reptilianul, un tânăr pasionat de fotografia urbană și Bucureștiul de altădată. Acesta a publicat pe site-ul său povestea glorioasei săli Patria, unde au cântat inclusiv George Enescu și Yehudi Menuhin.

Alex Iacob povestește pentru Cultura la dubă ce a găsit în interiorul cinematografului:

Intrarea în Cinematograful Patria/ foto: Alex Iacob/ Reptilianul.ro

“Când am intrat, afară ploua, iar câteva picături de apă spărgeau liniștea grea din interiorul sălii. Sunt infiltrații, iar mucegaiul își lasă mirosul specific.

Mi-ar fi trebuit o lanternă mai puternică, însă m-am descurcat cu o frontală care m-a ajutat să nu mă împiedic de bucăți de mobilier, geamuri sparte și alte gunoaie lăsate aici de după închiderea din 2015.

Sala de cinema Patria/ foto: Alex Iacob/ Reptilianul.ro

În sală, mai multe perechi de ochi sticleau sub lumina lanternei mele. Vreo trei pisici negre au sărit de sub scenă și au luat-o la fugă spre vestiar. M-au lăsat să fotografiez un loc mult mai diferit față de cum îl știam, aproape de nerecunoscut.

“Sala era goală, lipsită de scaune, iar podeaua se mișca sub pașii mei, făcându-mă să mă întreb oare cât de riscant ar fi să mă găsească aici un cutremur. Chiar și gândul că sunt singur în tot cinematograful părea la fel de apăsător.”

Așteptam un zgomot venit de pe holuri sau de pe scări care să-mi tulbure starea. Erau aceleași pisici și picături mari de apă.” – Alex Iacob.

Sala de cinema Patria/ foto: Alex Iacob/ Reptilianul.ro

Cinematograful Patria a fost închis definitiv după Colectiv, fiindcă blocul din care face parte este încadrat la clasa de risc seismic I, iar sala nu mai poate găzdui evenimente publice.

Totuși, în urmă cu 3 ani, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, anunța cu fast că va renova sala de cinema din bugetul Sectorului 1, după ce primăria pe care o conducea a devenit proprietarul cinematografului.

“O consolidare şi a cinematografului şi a blocului. Acea lucrare trebuie s-o facem împreună cu Primăria Capitalei. Cum vedeţi dumneavoastră în mall-urile din Bucureşti, aşa trebuie să arate şi aceste cinematografe.”

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, 9 mai 2018

Autoritățile locale promiteau atunci că vor moderniza cinematograful “în cel mai scurt timp”.

Se află într-o stare avansată de degradare. Dar intenţionăm ca, în cel mai scurt timp, să realizăm un cinematograf modern. Intenţionăm să facem o bibliotecă pentru tineri. Sala mare va arăta ca una dintr-un mall.

Petruţa Ulmeanu, consilierul primarului sectorului 1, Dan Tudorache, 9 mai 2018

Cinematograful nu doar că nu a fost modernizat, ci a ajuns o groapă de gunoi. Primăria nu a făcut nici măcar o minimă iginizare a spațiului, după cum se poate observa în imagini.

Sala de cinema Patria/ foto: Alex Iacob/ Reptilianul.ro


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *