Skip to content

Sarah Nemțanu, concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței: “Cel mai mult pe lume mi-am dorit ca România să fie parte din viața mea muzicală.”

foto: Cristian Tamaș

Sarah Nemțanu ocupă postul de concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței de peste 15 ani. Violonista s-a născut și a crescut în Franța, dar originile sale sunt 100% românești. Tatăl său, violonistul Vladimir Nemțanu și mama, soprană, au plecat în anii 70 din România lui Ceaușescu.

Sarah și sora ei, Deborah, au moștenit pasiunea și talentul la vioară de la tatăl lor, Vladimir Nemțanu, prima vioară a Orchestrei Naționale Bordeaux din 1979 până în prezent.

Sarah Nemțanu va urca pe scena Sălii Palatului în această seară, pentru concertul care va deschide cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Sarah va fi concertmaistru al Filarmonicii George Enescu, unde tatăl său a cântat la începutul carierei și unde încă mai activează câțiva dintre foștii săi colegi.

Cu o zi înainte de debutul festivalului, Sarah a acordat un interviu pentru Cultura la dubă.

***

Cu zâmbetul pe buze și cu un entuziasm molipsitor, Sarah se pregătește pentru concertul care va deschide sărbătoarea muzicii clasice la București.

Se află deja de câteva zile în capitala României, de care se bucură alături de soțul său. Printre repetiții, cei doi iau la pas Calea Victoriei, vizitează muzee, se bucură de mâncare și de înghețată. Sarah a venit prima dată în România când avea doar 6 ani, dar a apucat să descopere țara părinților săi abia la maturitate, când a fost invitată să cânte în cadrul Festivalului Enescu.

“E prima oară când am timp să vizitez puțin Bucureștiul. Am doi copii mici și i-am lăsat la bunici. Sunt cu soțul meu aici și am ocazia să mă odihnesc aici, să merg la muzee, să mănânc unde vreau, să pot să simt atmosfera locală.”

“Am remarcat că s-a schimbat mult, văd un efort de modernizare, iar oamenii sunt foarte civilizați. Îmi place tare mult Bucureștiul și sunt tare mândră.”, ne povestește Sarah chiar în limba română, pe care o înțelege perfect, dar se ferește să o vorbească în interviuri, de teama de a nu face greșeli.

Sarah Nemțanu/ foto: Cristian Tamaș

Părinții săi au reușit să părăsească regimul comunist în anii ’70, Tatăl, cu origini evreiești, a profitat de un val care a permis mai multor evrei români să plece în Israel. Apoi, din Israel, mulți dintre ei au ajuns în Franța.

După ce au locuit un an la Tel Aviv, părinții s-au stabilit la Bordeaux, unde tatăl s-a angajat ca violonist, iar mama ca solistă a Operei. Cele două fiice, Sarah și Deborah, au crescut în universul muzicii clasice și au moștenit atât iubirea pentru ea, cât și talentul.

Dacă Sarah e prima vioară a Orchestrei Naționale a Franței, Deborah este prima vioară a Orchestrei de Cameră a Parisului.

“Pentru mine, să primesc o dublă educație culturală a fost o mare șansă.”

“Tatăl meu a fost școlit de unii dintre cei mai mari pedagogi români, printre care Ștefan Gheorghiu, iar eu, la rândul meu, am avut profesori extraordinari la Paris. E o mare șansă, dar în același timp trebuie să știi să profiți de această bogăție.

Cred că azi sunt rezultatul acestor două educații primite și a ceea ce am realizat eu prin muncă. Sunt recunoscută în România pentru performanțele mele din Franța, iar ceea ce mi-am dorit cel mai mult pe lume a fost ca România să nu fie o țară străină, ci să fie parte din viața mea muzicală.”

De altfel, Sarah este pasionată de influențele muzicale românești. Alături de sora sa, a scos și un album în care interpretează muzica lui Bartok, compozitorul maghiar care a creat muzică inspirată de tradițiile românești.

Violonista a colaborat și cu regizorul româno- francez, Radu Mihăileanu. Sarah Nemțanu este violonista care a interpretat momentele de vioară ale actriței Melanie Laurent, din filmul Le Concert.

Din păcate, mama s-a stins din viață când Sarah avea doar 16 ani și nu a apucat să își vadă cele două fete strălucind pe cele mai mari scene ale lumii. În schimb, tatăl este mândru că fiicele au dus moștenirea familiei mai departe, chiar la Festivalul Enescu. Cele două au susținut un concert împreună în 2015, pe scena Ateneului Român.

La Orchestra Națională a Franței, Sarah lucrează acum cu directorul muzical Cristian Măcelaru, pe care Cultura la dubă l-a vizitat în capitala Franței în urmă cu o lună.

Cei doi, alături de alți muzicieni români și de colegii francezi și internaționali, reconstruiesc împreună una dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

“Fără îndoială, Cristian Măcelaru este un mare șef de orchestră, dar dincolo de asta, cred că e foarte rar azi să combini talentul cu integritatea umană.”

“Cred că el este în același timp un talent imens și are o inteligență a inimii incredibilă. Când conduci o orchestră, ai multă presiune asupra ta, dar el are această capacitate de a asculta și de a rămâne simplu, de a continua să evolueze împreună cu noi.”

Sâmbătă seara, de la ora 19:30, Filarmonica George Enescu, condusă de celebrul dirijor Paavo Jarvi și având-o ca primă vioară pe Sarah Nemțanu, va interpreta Rapsodia Română nr.2, urmând tradiția de a începe festivalul cu una dintre rapsodiile enesciene.

Apoi, alături de faimoasa violonistă Hilary Hahn, orchestra va interpreta Concertul pentru Vioară, de Jean Sibelius, urmând ca în a doua parte a serii să interpreteze Simfonia nr. 2 a lui Rachmaninoff.

Pe 13 și 14 septembrie, Sarah Nemțanu va urca din nou pe scena de la Sala Palatului, în cadrul Festivalului Enescu, pentru două concerte susținute de Orchestra Națională a Franței, condusă de Cristian Măcelaru.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Sarah Nemțanu, concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței: “Cel mai mult pe lume mi-am dorit ca România să fie parte din viața mea muzicală.””

  1. Pingback: Cristian Măcelaru și Sarah Nemțanu, concert special cu Orchestra Română de Tineret la București - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *