Skip to content

Regizorul Asghar Farhadi, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes, a fost găsit vinovat de plagiat

Un tribunal din Iran l-a găsit pe Asghar Farhadi vinovat că a plagiat premiza filmului A Hero/Un Erou de la o fostă studentă. Pentru acest film, regizorul a primit în 2021 Marele Premiu la Festivalul de la Cannes.

Potrivit Hollywood Reporter, tribunalul a stabilit că Farhadi a copiat povestea unui documentar realizat de tânăra Azadeh Masihzadeh în 2015 – All Winners, All Losers.

Decizia nu este definitivă, fiind contestată de regizor.

Documentarul studentei spune o poveste similară cu cea din filmul lui Farhadi și a fost realizat în cadrul unui workshop la care Asghar Farhadi a fost profesor, iar Azadeh Masihzadeh a fost participantă.

Tribunalul a decis că numeroase elemente cheie din filmul lui Farhadi sunt luate din documentarul All Winners, All Losers, fără ca realizatoarea acestuia să fie creditată.

Într-un alt proces, în care Farhadi a dat-o în judecată pe Masihzadeh pentru defăimare, curtea a decis tot în favoarea tinerei, potrivit Hollywood Reporter.

A Hero/Un Erou este bazat pe o poveste reală a unui bărbat aflat în permisie din închisoare, care găsește o pungă cu monede de aur. Bărbatul nu le păstrează, în schimb decide să le returneze proprietarului de drept. De fapt, această poveste a fost spusă în documentarul realizat de studenta lui Farhadi în 2015.

Până în prezent, filmul regizat de Asghar Farhadi s-a bucurat de succes internațional. Documentarul All Winners, All Losers, realizat de Azadeh Masihzadeh în 2015, este disponibil gratuit, pe YouTube:

Regizorul iranian Asghar Farhadi este unul din cei mai de succes cineaști din Orientul Mijlociu, fiind câștigătorul a două premii Oscar pentru cel mai bun film străin cu filmele A Separation (2011) și The Salesman (2016). De-a lungul timpului, filmele sale au fost selecționate și premiate la numeroase festivaluri prestigioase, cea mai recentă performanță fiind chiar cea de la Cannes.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Regizorul Asghar Farhadi, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes, a fost găsit vinovat de plagiat”

  1. Pingback: Festivalul de la Cannes l-a inclus în juriu pe Asghar Farhadi, regizorul acuzat de plagiat - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *